Άγνοια εκφράζουν στις Βρυξέλλες για τις παροχές του πρωθυπουργού

Άγνοια για το πακέτο παροχών του Αλέξη Τσίπρα εκφράζουν οι Βρυξέλλες, με κοινοτικές πηγές να αναφέρουν ότι η ΕΕ δεν είχε ενημερωθεί για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο έλληνας πρωθυπουργός την Πέμπτη.

Μεσούσης της διαπραγμάτευσης, οι ανακοινώσεις Τσίπρα εντείνουν το κλίμα αναξιοπιστίας έναντι της κυβέρνησης, και φαίνεται πως δυσκολεύουν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες όπως τα εργασιακά.

Πάντως, σύμφωνα με την Καθημερινή, κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν ότι οι παροχές «είναι εντός των προβλεπομένων από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015».

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός προχώρησε την Πέμπτη σε εξαγγελία παροχών με «προεκλογικό άρωμα», στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup που προκάλεσε ανασφάλεια στην κοινή γνώμη για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα – άρα και λιτότητα – και πέραν του 2018.

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να τονώσει το ηθικό των πολιτών, αλλά και των βουλευτών του, παρουσιάζοντας σενάριο για έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία της οικονομίας. Προσπαθεί έτσι να καταστήσει πιο «εύπεπτα» τα νέα μέτρα, καλλιεργώντας παράλληλα το έδαφος για ηρωική έξοδο και πρόωρες εκλογές αν το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση συνεχιστεί. 

«Από το πλεόνασμα»

«Τα 617 εκατομμύρια που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός τα οποία θα διανεμηθούν σε 1.600.000 συνταξιούχους , είναι από το πλεόνασμα που υπάρχει, ύψους 2,44 δισ. πάνω στον προϋπολογισμό του 2016» ανέφερε πάντως στην Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

«Αναξιόπιστος»

Αναξιόπιστο, αποκάλεσε μέσω του ΣΚΑΪ τον πρωθυπουργό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

«Προσπαθεί να γαντζωθεί, να παραμείνει στην εξουσία δίνοντας μια ανάσα αισιοδοξίας στους βουλευτές του... Αν βάλουμε σε μια ζυγαριά τις εκλογές και την παραμονή στην εξουσία, με αυτή του την κίνηση δείχνει να επιλέγει το δεύτερο» εκτίμησε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ.

«Ο κ. Τσίπρας αποδεικνύεται όχι μόνο αναξιόπιστος, αλλά και ανίκανος» τόνισε ακόμη ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Πηγή: skai.gr