Άγκυρα: Για το καλό του… Δένδια καθυστερήσαμε 20 λεπτά την πτήση του!

Τον ισχυρισμό ότι οι το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας κρατήθηκε για 20 λεπτά πάνω από τα τουρκοϊρακινά σύνορα για την… ασφάλεια του Νίκου Δένδια προέβαλε η Άγκυρα! 

«Το εν λόγω αεροπλάνο απογειώθηκε από το Ιράκ χωρίς να υποβάλει σχέδιο πτήσης. Τα σχέδια πτήσης μεταδίδονται μέσω του συστήματος Eurocontrol» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

«Δεν είναι δυνατόν οποιοδήποτε αεροσκάφος να πετάξει χωρίς προγραμματισμό. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό είναι απαραίτητο για την ασφάλεια του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών» ανέφερε ο τούρκος αξιωματούχος.

Η ανακοίνωση αναλυτικά

«Ζητήθηκε άδεια υπέρπτησης από τον εναέριο χώρο μας, για να μεταφέρει τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, στο Ιράκ στις 14 Οκτωβρίου και η ελληνική πλευρά ενημερώθηκε ότι η άδεια αυτή εγκρίθηκε.
 
»Όταν το αεροπλάνο χάλασε στο Ιράκ, η ελληνική πλευρά διέθεσε ένα δεύτερο αεροπλάνο και το εν λόγω αεροπλάνο είχε επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο μας, με τον ίδιο αριθμό άδειας πτήσης.

»Η είδηση ότι το αεροπλάνο του υπουργού Δένδια κρατήθηκε σε αναμονή  πριν εισέλθει στον εναέριο χώρο μας είναι σκόπιμη και δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια.

»Το εν λόγω αεροπλάνο απογειώθηκε από το Ιράκ χωρίς να υποβάλει σχέδιο πτήσης. Τα σχέδια πτήσης μεταδίδονται μέσω του συστήματος Eurocontrol. 

»Επιβεβαιώθηκε επίσης από αυτό το σύστημα ότι το σχέδιο δεν διαβιβάστηκε.

»Όταν τα αεροσκάφος έφτασε στον αεροδιάδρομο μας, το σχέδιο ζητήθηκε επειγόντως από τις ιρακινές αρχές και μετά την παραλαβή του σχεδίου, η πτήση πραγματοποιήθηκε με ασφάλεια.

»Φυσικά, δεν είναι δυνατόν οποιοδήποτε αεροσκάφος να πετάξει χωρίς προγραμματισμό. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό είναι απαραίτητο για την ασφάλεια του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών. Οι Έλληνες συνομιλητές μας ενημερώθηκαν επίσης για το θέμα».
 
 

Πηγή: skai.gr