Αδελφικοί δεσμοί

Με την προσφώνηση που συνήθιζε να απευθύνει ο Ανδρέας Παπανδρέου στον Γιάσερ Αραφάτ, υποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τη Κυριακή, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς στο Ίδρυμα Παπανδρέου.

\"Ο πατέρας μου αποκαλούσε τον Γιάσερ Αραφάτ αδελφό. Επέτρεψέ μου, Μαχμούτ, να σε καλωσορίσω στην Αθήνα και στο Ίδρυμα \"Ανδρέας Παπανδρέου\" με την ίδια προσφώνηση. Αγαπητέ μου αδελφέ, καλώς ήλθες\" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ .

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, του ανταπέδωσε το χαρακτηρισμό... ενώ αναφέρθηκε με τη σειρά του στους στενούς δεσμούς των δύο λαών και τόνισε ότι  αυτό που ζητούν οι παλαιστίνιοι είναι \"η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρξει και θα ζήσει ειρηνικά δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, σε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας\".

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε για μία ακόμα φορά τη θέση του κόμματος του για το παλαιστινιακό πρόβλημα, οριοθετώντας έτσι, και την πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ως πρόεδρος του Διεθνούς Σοσιλαλιστικής.

\"Δεν πρέπει να δοθεί άλλη αφορμή για ανάπτυξη εξτρεμισμού που οδηγεί στη βία\", είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι \"η λύση του παλαιστινιακού ζητήματος αφορά ευρύτερα όλη την ανθρωπότητα γιατί εμπεριέχει το συμβολισμό της δυνατότητας διαφορετικών λαών και θρησκειών να μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά\", προσέθεσε.

Από τη πλευρά του, ο Μαχμούτ Αμπάς τόνισε ότι \"ζητάμε βοήθεια για να εμπεδώσουμε την ειρήνη και αυτά που ζητάμε περιέχονται στο όραμα Μπους για δύο κράτη, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία\", ενώ κάλεσε ταυτόχρονα σε άρση του \"άδικου αποκλεισμού \" όπως είπε χαρακτηριστικά.

\"Ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει από έλλειψη βασικών αναγκών εδώ και ένα χρόνο, όμως δεν έχει απελπισθεί, επιδιώκει και ζητά την ειρήνη\", υπογράμμισε ο κ. Αμπάς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακήρυξε τον Μαχμούτ Αμπάς σε επίτιμο μέλος του ιδρύματος Παπανδρέου. Η επίσκεψη του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής αποτελεί μέρος της πανευρωπαϊκής του περιοδείας, που έχει ήδη ξεκινήσει από τη Γαλλία.

Τη Δευτέρα, ο κ. Αμπάς θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πηγή: skai.gr