Τρία νέα εμβληματικά έργα για τις εξαρτήσεις

Ο ΟΚΑΝΑ είναι πάντα δίπλα στον εξαρτημένο συμπολίτη μας, κάθε στιγμή, αφουγκράζεται τα προβλήματα και παρεμβαίνει δυναμικά για την κάλυψη των αναγκών του και εν τέλει την αντιμετώπιση της εξάρτησης.

Στον χώρο των εξαρτήσεων, το τελευταίο διάστημα, υλοποιήθηκαν τρία άκρως εμβληματικά και καινοτόμα έργα, διευρύνοντας τον ορίζοντα των επιλογών στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στη χώρα μας. Στο δίκτυο των δομών και υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ ήρθαν να προστεθούν ο 1ος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης STEKI46, το 1ο Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και Υπνωτήριο αστέγων εξαρτημένων συμπολιτών μας στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και η 1η  Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης ΨΝΑ - 18 Άνω, που υλοποιήθηκε σε σύμπραξη με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν αντίστοιχες δομές και υπηρεσίες. Με τις νέες αυτές δομές καλύπτεται ένα σημαντικό κενό στο χώρο των εξαρτήσεων, προσδίδοντας επιλογές για την αντιμετώπιση της εξάρτησης, την απεξάρτηση και την φροντίδα των εξαρτημένων συμπολιτών μας. Εξασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο, το δικαίωμα των εξαρτημένων ατόμων για πρόσβαση σε μία ολιστική προσέγγιση για την διαχείριση και αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Ο 1ος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης STEKI46 του ΟΚΑΝΑ, στην Αθήνα και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με 12 θέσεις για την ασφαλή και εποπτευόμενη χρήση ουσιών, αποτελεί μία ουσιαστική και καινοτόμα παρέμβαση με πολυσήμαντα οφέλη, βασιζόμενη στη φιλοσοφία της μείωσης της βλάβης. Η προάσπιση της δημόσιας υγείας, αλλά και η φροντίδα της ατομικής υγείας των ενεργών χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών μπαίνει πλέον ως πρώτη προτεραιότητα με τη λειτουργία του ΧΕΧ. 

Το 1ο Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και Υπνωτήριο του ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας, με τη δυνατότητα εξυπηρέτησης 200 ατόμων το Κέντρο Ημέρας και φιλοξενίας 90 ατόμων το Υπνωτήριο αντίστοιχα, προστέθηκε στην φαρέτρα των υπηρεσιών και δομών του Οργανισμού τον προηγούμενο μήνα. Παρέχοντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη, στέγαση και φροντίδα σε άστεγους εξαρτημένους συμπολίτες μας συμβάλει τόσο στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, όσο και της αστεγίας και των συνοδών προβλημάτων, με επίκεντρο τον άνθρωπο. 

Τέλος, η 1η Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης του ΨΝΑ - 18Άνω σε σύμπραξη με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, δυναμικότητας 20 κλινών, εστιάζει στην σωματική απεξάρτηση από ουσίες για τους ωφελούμενους που επιθυμούν να αποτοξινωθούν. Αυτή η θεραπευτική επιλογή δεν υπήρχε μέχρι στιγμής στην πρωτεύουσα της χώρας. Η δυνατότητα σωματικής αποτοξίνωσης και επιλογής θεραπευτικής αντιμετώπισης και απεξάρτησης πλέον υπάρχει για όσους θέλουν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο. 

 Οι τρεις αυτές εμβληματικές δομές ενισχύουν το υπάρχον πλαίσιο παρεχόμενων υπηρεσιών για την κάλυψη αναγκών, που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να καλυφθούν. Οι συγκεκριμένες δομές και υπηρεσίες αποτελούσαν χρόνιο αίτημα της κοινότητας των εξαρτημένων ατόμων. Σήμερα, με τη δημιουργία τους, καλύπτουν τις ανάγκες τους σε πολλαπλά επίπεδα, ισχυροποιούν τη χώρα μας στον αγώνα της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και αποτελούν ένα ισχυρό μήνυμα ότι κανένας δεν είναι μόνος του, αλλά και ότι υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές. Ο ΟΚΑΝΑ είναι πάντα δίπλα στον εξαρτημένο συμπολίτη μας, κάθε στιγμή, αφουγκράζεται τα προβλήματα και παρεμβαίνει δυναμικά για την κάλυψη των αναγκών του και εν τέλει την αντιμετώπιση της εξάρτησης. Αυτό είναι που θέτει πλέον τον ΟΚΑΝΑ ως σημείο αναφοράς και παράδειγμα προς υιοθέτηση των πρακτικών του από φορείς πολλών Ευρωπαϊκών χωρών, με στόχο την επίτευξη της ολιστικής προσέγγισης και κάλυψης που σήμερα ο Οργανισμός έχει επιτύχει στο πεδίο των εξαρτήσεων.

Οι επαγγελματίες του χώρου των εξαρτήσεων πλέον έχουν δυνατότητες να καλύψουν όλες τις ανάγκες, από την αποτοξίνωση ως την ασφαλή εποπτευόμενη χρήση, αλλά και την φροντίδα των ατόμων για την στέγασή τους, καθώς και την ψυχοκοινωνική τους υποστήριξη. Η φροντίδα, η θεραπεία, η διαχείριση και η ασφάλεια των εξαρτημένων συμπολιτών μας ενισχύονται με τα τρία νέα αυτά «ισχυρά χαρτιά» αντιμετώπισης των εξαρτήσεων προς όφελος των ίδιων και της κοινωνίας.