Το μεγάλο παζάρι

Οι βουλευτές εκλέγονται με τα κόμματα αλλά εξυπηρετούν το συμφέρον του πολίτη, που εκπροσωπούν στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Άρα πρωτίστως μιλούν εξ’ ονόματος των πολιτών και εν συνεχεία εξυπηρετούν την κομματική γραμμή, ή ακόμα και τις όποιες προσωπικές τους βλέψεις για εξέλιξη.

Θα μου πείτε αυτά συμβαίνουν σε μια ιδανική πολιτεία… Δεν θα διαφωνήσω, αλλά αυτά που συμβαίνουν αναφορικά με την συμφωνία των Πρεσπών και ειδικά με τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές των ΑΝ. ΕΛ δεν περιποίει τιμή το βουλευτικό αξίωμα.

Τι σημαίνει δεν ξεκαθαρίζω τι θέση μου, για ένα ζήτημα που σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις είναι από τα πρώτα ζητήματα που απασχολεί τον έλληνα πολίτη.

Και εντάξει ο κ. Παπαχριστόπουλος, απασφάλισε και ξεκαθάρισε την θέση του εδώ και αρκετό καιρό, λέγοντας ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και ακολούθως θα παραδώσει την έδρα του στον Τέρενς Κουίκ που έπεται στην «επετηρίδα», αλλά αρκετοί βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ σιωπούν και πλέον το μυαλό του καθενός μας μπορεί να πάει και δικαίως πιο μακριά…

Στελέχη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μιλούν με βεβαιότητα ότι έχει εξασφαλιστεί το 151 στην ψηφοφορία των Πρεσπών, όταν η κοινοβουλευτική του δύναμη του κόμματος αριθμεί 145 βουλευτές.Άρα, μιλούν γνωρίζοντας πράγματα που δεν ξέρουν οι ψηφοφόροι, ότι βουλευτές των άλλων κομμάτων θα υπερψηφίσουν. Πλέον είναι ηθική υποχρέωση αυτών των υπεραρίθμων εκτός του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτών, να βγουν και να ξεκαθαρίσουν την στάση τους τώρα και όχι εκ των υστέρων, γιατί απλά δεν θα γίνουν πειστικοί.

Στο Ποτάμι, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα αν και ο κ. Δανέλλης είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή την συμφωνία των Πρεσπών , πλέον το Ποτάμι με ανακοίνωση του ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία, αλλά δεν θα παρέχει -αν τεθεί ζήτημα- ψήφο εμπιστοσύνης, στην κυβέρνηση. Θεωρείται δεδομένο ότι σε αυτήν την απόφαση θα πειθαρχήσουν οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης. Τη συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφίσει και ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος όμως ενδέχεται να δώσει και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αν χρειαστεί, προσεγγίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ. Η «τριχοτόμηση» του Ποταμιού ολοκληρώνεται με τους Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανό, οι οποίοι διαχωρίζουν τη θέση τους και δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία Πρεσπών και δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς είναι θετικοί στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία.

Τα αριθμητικά δεδομένα πλέον για την κυβέρνηση είναι 145 + 4 = 149 και λείπουν 2 για τον «πήχη» του 151 που έθεσε προσωπικά ως στόχο, ο πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη. (Σημείωση: η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να κυρωθεί και με λιγότερες ψήφους αν απουσιάζουν κάποιοι βουλευτές, καθώς απαιτείται απλη πλειοψηφία επι των παρόντων) 

Αυτό το αριθμητικό έλλειμμα είναι αυτό που προκαλεί πλέον πολιτικές παρενέργειες κυρίως στον κόμμα των ΑΝΕΛ. Πλέον στη συνεδρίαση της Κ.Ο θα πρέπει και η κα Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο συνεργαζόμενος Κώστας Ζουράρις να ξεκαθαρίσουν πλήρως τη στάση τους έναντι της συμφωνία των Πρεσπών, όχι γιατί το απαιτεί ο κομματικός αρχηγός τους Πάνος Καμμένος, που μέχρι στιγμής είδε να στηρίζουν τις αποφάσεις του μόνο ο Κώστας Κατσίκης και η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, αλλά γιατί είναι υποχρέωση τους, απέναντι στους πολίτες που εκπροσωπούν. 

Η όποια απόφαση τους, για αυτό το σημαντικό ζήτημα θα πρέπει να είναι απόρροια της συνείδησης τους και δεν θα πρέπει να έχει σχέση με ενδεχόμενες βλέψεις , για συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο ή το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο θα πρέπει να πράξει και η υπουργός και ανεξάρτητος βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, που αν και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σκέπτεται να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών,δεν το ξεκαθαρίζει.