Κλείσιμο

Τα «φαντάσματα», η αντιπολίτευση και τα εθνικά μας θέματα

Του Φώτη Νάκου

Για άλλη μια φορά γίναμε θεατές του ίδιου κακόγουστου έργου. Ο πρωθυπουργός εκπροσωπώντας τη χώρα βρίσκεται στο εξωτερικό και μάλιστα σε μια κρίσιμη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ , όπου στο παρασκήνιο είχαν προγραμματιστεί διμερείς συναντήσεις με ηγέτες, μείζονος σημασίας για τα εθνικά μας θέματα και η αντιπολίτευση, καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους ασκεί ανούσια κριτική, που διασύρει τη χώρα μας διεθνώς.

Η πολιτική σκηνή της Αμερικής σείεται από την ανακοίνωση της εκκίνησης της επίσημης έρευνας σε βάρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της παραπομπής, για τις συνομιλίες του με τον Ουκρανό ομόλογο του. Ήταν φυσικό ο Αμερικανός πρόεδρος οποίος αιφνιδιάστηκε χρονικά, να ακυρώσει τις διμερείς επαφές του, προσκειμένου να απαντήσει στους κατηγόρους του.

Όλα καλά ώς εδώ, αν και  το γεγονός ότι ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικάνο πρόεδρο- επιμένω να επικαλούμαι τις ιδιότητες και όχι τα πρόσωπα- σίγουρα δεν ήταν θετική εξέλιξη για την ελληνική διπλωματία, όμως ο λόγος ήταν έκτακτος και σοβαρός και αφορούσε την εσωτερική αμερικανική πολιτική σκηνή.

Το πρόβλημα ανέκυψε εδώ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ως αξιωματική αντιπολίτευση και μη διαισθανόμενα ότι το να ερευνάται Αμερικανός πρόεδρος  με το ερώτημα παραπομπής, δεν είναι και το πιο σύνηθες φαινόμενο –έχει συμβεί άλλες τρεις φορές στο παρελθόν με Τζόνσον, Νίξον και Κλίντον- ανακάλυψαν φαντάσματα.  

Σχολιάζοντας την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης Τραμπ - Μητσότακη ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε 3 ερώτημα μεταξύ αυτών και το αν «Υπήρχε τελικά προγραμματισμένη και οριστικοποιημένη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τραμπ;» .

Η απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε από τον εκπρόσωπο της  αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, που πολύ γρήγορα και χωρίς σασπένς έλυσε το μυστήριο: «Είχε προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη. Δυστυχώς, λόγω περιορισμών στο πρόγραμμα, η συνάντηση τελικά ακυρώθηκε», αναφέρει ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα», τονίζει, «έχουν μακροχρόνια, ισχυρή και πολύπλευρη συνεργασία. Ο επικείμενος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας, στην Αθήνα υπογραμμίζει την αμοιβαία δέσμευσή μας για εμβάθυνση της συνεργασίας».

Σίγουρα δεν είναι και το πιο δόκιμο να σχεδιάζεις την αντιπολιτευτική σου πολιτική και να διαψεύδεσαι άμεσα και ειδικά όχι από τον πολιτικό αντίπαλο που «στοχοποίησες», αλλά από την αμερικανική πλευρά που ακύρωσε τη συνάντηση. Πάντως, θα πρέπει κάποια στιγμή αυτή η κακή συνήθεια που παρατηρείται διαχρονικά ο εκάστοτε Έλληνας πρωθυπουργός να βρίσκεται στο εξωτερικό και να διαπραγματεύεται για τα εθνικά συμφέροντα και η εκάστοτε αντιπολίτευση εδώ στην Έλλάδα να επιδίδεται σε εύκολη, πρόχειρη, ανούσια  και καθαρά επικοινωνιακή αντιπολίτευση, πρέπει να σταματήσει.