Κλείσιμο

Συνδικαλιστές ΟΤΕ: Πάρτε το μηδέν..

Η κανονικότητα «επέστρεψε» μαζί και ο ελληνικού τύπου συνδικαλισμός.

Οι ομάδες συμφερόντων των νυν (όπως η ΣΤΑΣΥ) και πρώην ΔΕΚΟ (όπως ο ΟΤΕ), επιχειρούν νωρίς πριν η χώρα πατήσει καν στα πόδια της, να «χτίσουν» εκ νέου την θέση τους, με υλικά όπως από το παρελθόν. Άλλωστε ο ελληνικός συνδικαλισμός δεν στήθηκε ποτέ σε λογική βάση. Δεν ήταν όμως καν επαναστατικός. Είχε σημείο αναφοράς και διεκδικήσεων το κομματικό σύστημα που λειτουργούσε πάνω σε μία αμφίδρομη πελατειακή βάση.

Αυτό το συνδικαλιστικό σκηνικό «παλαιού τύπου» πάει να αναβιώσει τις τελευταίες μέρες.

Πολλοί θυμούνται την πρόσφατη ταλαιπωρία στο μετρό, λίγοι όμως ότι η αιτία ήταν η επιστροφή κάποιων υπαλλήλων στις θέσεις για τις οποίες είχαν προσληφθεί, προκειμένου να εξυπηρετούν τους πελάτες του βασικού μέσου μεταφοράς της πρωτεύουσας. Έγινε δηλαδή μια απεργία για το αυτονόητο δικαίωμα μιας διοίκησης να ασκεί τα καθηκοντά της.

Όμοιο σκηνικό πάει να στηθεί τις επόμενες μέρες στον ιδιωτικό ΟΤΕ, καθώς οι συνδικαλιστές έχουν προκηρύξει απεργία, διάρκειας περίπου τριών εβδομάδων, μέσα στα Χριστούγεννα, με προφανείς πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην αποκατάσταση βλαβών, άρα στην ομαλή λειτουργία υπηρεσιών σημαντικών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις όπως τα POS, οι συναγερμοί κ.α.

Τα δεδομένα είναι απλά.

Σε έναν οργανισμό που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, όντας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, η διοικησή του έλαβε την απόφαση να καταργήσει τις τελευταίες οκτώ θέσεις εργασίας φύλαξης του οργανισμού.

Έκανε το προφανές αναθέτοντας την δουλειά σε μια άλλη εταιρεία με πιστοποιημένους φύλακες. Σημειωτέων ακόμα και στα κρατικά νοσοκομεία, τον ΕΦΚΑ και άλλους φορείς μόνο φύλακες ιδιωτικής εταιρείας υπάρχουν.

Είχε 74 υπαλλήλους αυτής της ειδικότητας ο ΟΤΕ, από τους οποίους οι 66 δέχτηκαν πακέτο αποζημιώσεων με χαρακτηριστικά εθελουσίας εξόδου και ποσά από 70 έως 250 χιλ. ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι στη διάθεση και των τελευταίων 8 έως το τέλος του έτους, ωστόσο φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο έχουν εμπλακεί από τους συνδικαλιστές στην διαπραγμάτευση για την νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, καθώς η προηγούμενη λήγει στα τέλη του έτους.

Κομματικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης με την γνωστή τακτική των μαξιμαλιστικών στόχων δυναμίτισαν από την αρχή τις διαπραγματεύσεις και με την απεργία που προκήρυξαν με αφορμή τους φύλακες, επιχειρούν να «γονατίσουν» τον ταξικό εχθρό.

Ξεχνάνε προφανώς ότι πάνω σε αυτές τις τακτικές «χτίστηκε» η χρεωκοπία της χώρας.

Το ακόμα χειρότερο για αυτούς είναι ότι η κοινωνία έχει πλέον ωριμάσει και είναι έτοιμη να ακούσει αλήθειες και κυρίως να εκφράσει ανοιχτά την αντιθεσή της με τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ή για να το πω αλλιώς σε μια γλώσσα οικεία στους συνδικαλιστές του ΟΤΕ: Πάρτε το μηδέν…