Ναι στην αναγνώριση επιπλέον δικαιωμάτων σε εμβολιασμένους συμπολίτες μας

Του Νίκου Νικολακόπουλου*

Οι εμβολιασμοί στη χώρα μας πραγματοποιούνται με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα τη χορήγηση του φαρμάκου (έστω της πρώτης δόσης) σε έξι εκατομμύρια περίπου συμπολίτες μας. 

Δυστυχώς (κατά τον υπογράφοντα) παρατηρούνται σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού φαινόμενα άρνησης εμβολιασμού, δυσπιστίας ως προς την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολιασμών, άρνησης ή και χαλαρότητας τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων ή και ακόμη (σε λιγότερο βαθμό) άρνησης ύπαρξης του ιού covid-19. Ακόμη, μερικοί συμπολίτες μας εκόντες άκοντες δυσανασχετούν ως προς την αναγκαιότητα εμβολιασμού τους για διάφορους δικούς τους λόγους έκαστος. 

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα σημερινά ιατρικά δεδομένα, μόνον μέσω των εμβολιασμών θα αντιμετωπιστεί ο ιός, η διάδοση και η μείωση της μεταδοτικότητάς του. Η ελευθερία των πολιτών, εκ των πραγμάτων, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα επανέλθει μόνον με τον εμβολιασμό των πολιτών. 

Το λεγόμενο τοίχος ανοσίας χτίζεται σταδιακά στη χώρα μας με τον μαζικό εμβολιασμό πολιτών. Ειδικά οι νεότερες ηλικίες, ο παραγωγικός πληθυσμός και οι μεσήλικες ανταποκρίνονται ταχύτατα στο κάλεσμα εμβολιασμούς τους. Οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας, κάθε ηλικιακής ομάδας, προθυμοποιήθηκαν αυτοβούλως, καθώς δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, να λάβουν το φάρμακο, προκειμένου να επιστρέψουν ταχύτερα στην κανονικότητα που στερήθηκαν 1,5 έτος. Επέδειξαν υπευθυνότητα, ωριμότητα, λογική σκέψη και θάρρος απέναντι στην επαπειλούμενο κίνδυνο της υγείας του. Με τον εμβολιασμό τους προστάτεψαν, αφενός μεν τον εαυτό τους, αφετέρου δε το κοινωνικό σύνολο, αφού με την υπεύθυνη στάση τους, μείωσαν το δείκτη μεταδοτικότητας του ιού. Έτσι η χώρα κατάφερε να ελέγξει το νέο κύμα covid, το ΕΣΥ ανταπεξήλθε στιςπρωτόγνωρες καταστάσεις που προέκυψαν και η εθνική οικονομία φαίνεται, δειλά δειλά, να επανακινείται. 

Δίπλα σε αυτούς τους συμπολίτες μας οφείλει να σταθεί η πολιτεία. Πρέπει να αναγνωριστεί, εμπράκτως, η πρόθεση και η εμπιστοσύνη των πολιτών στο ζήτημα των εμβολιασμών. Ο κάθε εμβολιασμένος πολίτης πρέπει να επιβραβευτεί για την υπεύθυνη στάση του, προκειμένου αφενός μεν να ικανοποιηθεί ηθικά, αφετέρου δε να δημιουργηθεί κίνητρο στους δύσπιστους συμπολίτες μας εμβολιασμού τους.   

Ο Νίκος Νικολακόπουλος είναι δικηγόρος