Κλείσιμο

Μια ΣΥΓΓΝΩΜΗ…

Η φοβική αριστερά ανήκει στο παρελθόν. Γιατί κυβέρνησε! 

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι η απόλυτη αλήθεια. Δεν χωρούν δικαιολογίες. Δεν αντέχει η πολιτική πραγματικότητα στη μετάδοση των ευθυνών σε άλλους. Δεν φταίνε τα μέλη, τα στελέχη και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ που πανηγυρίζουν. Κανείς δεν είχε κατηγορήσει το ΣΥΡΙΖΑ όταν πανηγύριζε που από το 3%, έφτασε εν μια νυκτί στο 12% και στη συνέχεια στο 17%. Γιατί η αριστερά άρχισε να διαμορφώνει και τους δικούς της όρους στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. 

Ποια είναι τα λάθη; Έγιναν; Ήταν σωστή η προεκλογική τακτική; Διαμόρφωσε όρους νίκης; Τη στιγμή που το 50% των αναποφάσιστων, ψήφισε ΝΔ μέσα στην κάλπη, σημαίνει σε απλά ελληνικά πως περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή. Την ώρα που η νεολαία γύρισε την πλάτη και αναλογικά υποστήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν φταίει η νέα γενιά. Την ώρα που οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποφάσισαν την τελευταία ώρα, δεν φταίει η μεσαία τάξη. Τη στιγμή που χάνεις 600 χιλιάδες, περίπου ψήφους από το 2019 δεν ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ που δεν συμφώνησε σε κυβέρνηση συνεργασίας και…ανοχής. Και δικαίως πανηγυρίζουν. Γιατί αυξήθηκε το ποσοστό τους. Έτσι είναι στη στυγνή πολιτική πραγματικότητα. 

Η αυτοκριτική είναι δείγμα της αριστεράς. Χωρίς να συμφωνώ απολύτως, ας το δεχθώ για την οικονομία των λέξεων του άρθρου. Αυτοκριτική, όμως, σημαίνει πως με ειλικρίνεια και πάθος αναγνωρίζω τις αιτίες. Δηλαδή τα λάθη μου. Και όχι της τακτικής. Αλλά τα ουσιαστικά. 

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ένα ισχυρό μήνυμα για το χώρο της κεντροαριστεράς. Και ειδικότερα για την ίδια την αριστερά. Το πολιτικό μέτωπο δεν δύναται να είναι ένας όμορος χώρος που μέχρι χθες ήταν ο ιδανικός κυβερνητικός εταίρος. Η επανάληψη της ιδεοληψίας των δεκαετιών ‘80, ‘90 και 2000 προκάλεσε τις μεγαλύτερες ήττες για την αριστερά που ξεπερνώντας κάποτε τα ιδεολογικά στερεότυπα του παρελθόντος, συγκέντρωσε έναν ολόκληρο κόσμο και εκτός των στενών της πλαισίων και έγινε κυβέρνηση. 

Μια γενναία και ειλικρινής ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Και ακόμη γενναιότερη ομολογία των λαθών. Οχι απέναντι στον κομματικό μηχανισμό αλλά σε εκείνο εκεί τον κόσμο που τραυματίστηκε, πλήρωσε, απο-γοητεύτηκε και ζήτησε διέξοδο σε άλλα κόμματα. Δεν είναι δυνατόν να κατηγορείται ο ψηφοφόρος που ψήφισε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ή οτιδήποτε άλλο. Είναι η πραγματικότητα. Η αλήθεια. Ο καθρέφτης. Γιατί το 32% του 2019 δεν ήταν λάθος. Ήταν ένα ηχηρό μήνυμα ριζικών και μεγάλων αλλαγών που δεν πραγματοποιήθηκαν. 

Η φοβική αριστερά ανήκει στο παρελθόν. Γιατί κυβέρνησε!