Πολιτική στη διαπασών

Τελικά τι έγινε με το ελικόπτερο του πρωθυπουργού, το παρενόχλησαν ή δεν το παρενόχλησαν οι Τούρκοι; Μην παρεξηγηθώ, δεν αμφισβητώ τα γεγονότα, για την ερμηνεία τους αμφιβάλλω. Διότι η παρενόχληση έχει νόημα αν την παραδέχεται ο άλλος: μόνο έτσι καταγράφει την αμφισβήτησή του. Όταν την διαψεύδει οφείλεις να αναρωτηθείς αν έπραξες σωστά που την ανέβασες και μάλιστα στη διαπασών. Όπως έγραψε ο επί χρόνια ανταποκριτής στην Κωνσταντινούπολη Άλκης Κούρκουλας, μήπως «βγάζουμε μόνοι τα ματάκια μας», μόνο και μόνο για να κάνει μια ηρωική διακήρυξη ο πρωθυπουργός μας; Όχι ότι χάλασε κανέναν, η ερμηνεία έτοιμη από καιρό, για κλιμάκωση από την Τουρκία, επιτέλους κάποιος να τραβήξει κόκκινες γραμμές, είχαμε θέμα μέρες που είναι. Άστε που βγήκε και εκείνη η φυλλάδα κι έκανε το Αγαθονήσι τουρκικό, ήρθε κι έδεσε. 

Και να ήταν η πρώτη φορά; Για πόσες εβδομάδες δεν είχαμε πρώτο θέμα τον εμβολισμό της Ελληνικής ακταιωρού στα Ίμια που όλοι όσοι είδαν προσεκτικά το σχετικό βίντεο καταλάβαιναν ότι ήταν τουρκική ατζαμοσύνη. Στήνουν σκηνικό πολέμου ήταν η πιο ήπια προσέγγιση, ως ότου κι αυτό το περιστατικό πέρασε στη λήθη, χωρίς άλλη συνέπεια. Για να μην πούμε για το τουρκικό ελικόπτερο πάνω από την Ρω που κανείς δεν είδε, δέχθηκε τα πυρά μας όμως κι έδωσε τροφή για μύριες όσες πολεμικές αναλύσεις. 

Μια και είπαμε ότι βγάζουμε μόνοι τα μάτια μας όμως, να μην ξεχάσουμε και τις Πρέσπες, όπου σύσσωμη η αντιπολίτευση διακινεί, με απόλυτη βεβαιότητα, ότι αναγνωρίσαμε μακεδονικό έθνος. Η οποία αντιπολίτευση αύριο ως κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη, για παράδειγμα, με άλλη κυβέρνηση στα Σκόπια η οποία θα ισχυριστεί ότι αναγνωρίσατε, όπως μόνοι σας ομολογείτε, μακεδονικό έθνος. Τι θα πει τότε; Ότι κάτι τέτοιο ρητά εξαιρείται -όπως πράγματι εξαιρείται- από την ίδια την συμφωνία και την συνακόλουθη ρηματική διακοίνωση; Πριν ανησυχήσετε πάντως να πούμε ότι δεν υπάρχει κάποια νομική διαδικασία αναγνώρισης εθνοτήτων, οπότε τρικυμία σε ποτήρι. Για να μην  πούμε για τα κρασιά και τον νόμο που απαγορεύει την εισαγωγή τους στην Κίνα, αν αναφέρονται ως μακεδονικά. Ιδού οι επιπτώσεις της συμφωνίας ανέκραξε η ΝΔ, μόνο που ο σχετικός νόμος είναι από το 2010! Πράγμα που σημαίνει δηλαδή ότι πληρώνουμε την μη ύπαρξη συμφωνίας για τόσα χρόνια, με αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων τα Σκόπια να αναγνωρίζονται και κυρίως να κατοχυρώνουν διεθνώς το όνομα. Γι αυτό χρειαζόμασταν την συμφωνία. 

Όχι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Σχετικά μικρά σε σχέση με την συμφωνία των Πρεσπών, πολύ μεγαλύτερα και πολύ σοβαρότερα με την Τουρκία και την προσπάθεια της να αναθεωρήσει το καθεστώς στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Δεν αντιμετωπίζονται όμως με το να δημιουργούμε διαρκώς συνθήκες υπαρξιακής κρίσης, την ίδια στιγμή μάλιστα που επίσημα, η πολιτική όλων των κομμάτων είναι ο διάλογος, η εκτόνωση της έντασης και η λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πρόκειται για επικοινωνιακή σχιζοφρένεια την οποία αν και όταν δημιουργηθούν συνθήκες επίλυσης των προβλημάτων κινδυνεύουμε να την πληρώσουμε πολύ ακριβά.