Ηθοποιός σημαίνει φως... Γι’ αυτό όλα στο φως

Του Φώτη Νάκου

Ηθοποιός σημαίνει φως… Και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ… Ότι και αν συμβεί… Γιατί το θέατρο κουβαλάει μια ιστορία αιώνων και θα συνεχίσει λόγω της αποδοχής του, από το κόσμο.

Οι εκάστοτε πρωταγωνιστές και δημιουργοί είναι ένα μέρος αυτής της ιστορίας και σίγουρα έχουν την δύναμη αν κερδίσουν την αποδοχή του κοινού, να επηρεάσουν σκέψεις, συμπεριφορές και συνειδήσεις.Όμως τα θεμέλια του θεάτρου, του αρχαίου αυτού πολιτισμού είναι ακλόνητα, μπροστά στις αρνητικές συμπεριφορές προσώπων.

Μπορεί αυτές τις μέρες μετά τις αποκαλύψεις για το ελληνικό MeToo, το θέμα να έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στον Τύπο, όμως εν μέρει αυτό ήταν φυσιολογικό, καθώς μιλάμε για ανθρώπους με φήμη και εξουσία. Και μπορεί εύκολα κάποιος να πει ότι το θέμα παίζει συνεχώς με λεπτομέρειες και αρκετές ώρες γιατί πουλάει, αλλά υπάρχει και η άλλη η οπτική την οποία πρέπει να εξετάσουμε.

Ο Τύπος και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, οφείλουν και πρέπει να αποδείξουν ότι θα πρέπει να ελέγξουν την οποία μορφή εξουσίας ασχημονεί, για να προστατεύσουν  πολίτες και κυρίως άλλους ανηλίκους που τυχόν  θα  θαμπωθούν από τη λάμψη και θα παγιδευτούν.Θα πρέπει η υπόθεση να καλυφθεί εκτενώς δημοσιογραφικά -πάντα με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας- με πλήρη κάλυψη των γεγονότων και των καταγγελιών μέχρι τέλους. Και τώρα που βρισκόμαστε στην προανακριτική διαδικασία αλλά και στο δικαστήριο, μέχρι την έκδοση της τελεσίδικής απόφασης.

Φυσικά αν προκύψουν και άλλοι εμπλεκόμενοι με σοβαρές καταγγελίες που θα αξιολογηθούν από τις αρμόδιες αρχές, θα πρέπει να λογοδοτήσουν και αυτοί στη δικαιοσύνη.

Έτσι θα μάθουν όλοι, ακόμα και αυτοί που λένε ότι δεν ήξεραν, αλλά κυρίως θα μαζευτούν όσοι επεδείκνυαν κατά το παρελθόν αλλοπρόσαλλές συμπεριφορές, χωρίς να φτάσουν σε ακραία σημεία.

Το στόματα άνοιξαν και πλέον μια αυτοκάθαρση τόσο στο θέατρο, αλλά και σε όλους τους χώρους που πηγάζουν εξουσίες ενάντια στο ανθρώπινο δικαίωμα της επιλογής, είναι επιβεβλημένη.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε αρμονικά και με αίσθημα δικαιοσύνης.

Κλείνοντας, θα ήθελα για άλλη μια φορά να εστιάσω στα λεγόμενα μιας ηθοποιού, μπροστά τα τόσο που ειπώθηκαν αυτές τις μέρες.
Είναι θεατράνθρωπος και έχει αποδείξει με την πορεία της, στο παιδικό θέατρο, πόσο αγαπά τα παιδιά . Η Κάρμεν Ρουγγέρη, μιλώντας στο OPEN, ζήτησε από τους γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους αυτές τις μέρες, που είναι στο σπίτι και να μην τα εκθέτουν  στην τηλεόραση ειδικά όταν παρουσιάζονται οι καταγγελίες των θυμάτων , που σοκάρουν ακόμα και μεγάλες ψυχές… Πόσο δίκιο έχει…