Η προεκλογική περίοδος τελείωσε…

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας διαμόρφωσαν την προεκλογική περίοδο. Με όσα υποστήριξαν με όσα διαφώνησαν. Ήταν η πιο «ήσυχη» προεκλογική περίοδος.

Μάθαμε; Ενημερωθήκαμε; Καταλάβαμε; Δύσκολα ερωτήματα. Δυο ημέρες πριν τις εκλογές αυτό που ζήσαμε ήταν μια υψηλού επιπέδου κόντρα για τα τετριμμένα. Δηλώσεις υψηλόβαθμων κομματικών παραγόντων που αποτέλεσαν το στίγμα της προεκλογικής περιόδου. 

Πολλές φορές μπερδευτήκαμε. Λέει αλήθεια; Υπόσχεται χωρίς κόπο; Γιατί δεν τα έκανε τέσσερα χρόνια; Ερωτήματα που απευθυνόντουσαν στους δυο βασικούς πρωταγωνιστές. Σε ποιον να δώσω εμπιστοσύνη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια; Γιατί η ψήφος της Κυριακής αυτό κρίνει. Την επόμενη τετραετία. 

Ειπώθηκαν τα πάντα. Ακόμη και για τον Διονύση Σαββόπουλο μάθαμε. Έγινε πρώτο θέμα στην προεκλογική ατζέντα. Λες και μια άποψη αποτελεί κακούργημα. Οποίος δεν είναι μαζί μας δεν σημαίνει ότι είναι εναντίον μας. Αλλά το θέμα δεν ήταν ο Νιόνιος. Δεν θα έχει σημασία για την επόμενη τετραετία. 

Είναι αλήθεια αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στη σημερινή του συνέντευξη στο Σκάι. «Μας χωρίζει χάος με το ΣΥΡΙΖΑ». Τις δυο παρατάξεις, τις χωρίζει χάος. Ιδεολογικό, πολιτικό και οικονομικό.  Προτάσεις διαφορετικές, αφετηρίες ξεχωριστές.

Μάθαμε, όμως ή μήπως οχυρωθήκαμε πίσω από τις δεδομένες αντιλήψεις μας; Το μεγάλο στοίχημα για τις εκλογές είναι η επόμενη ημέρα. Και αυτό το τονίζουν και οι δυο πρωταγωνιστές. Μάθαμε, όμως, για το πως θα αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές δυσκολίες που οι ειδήμονες του χώρου του επιχειρείν το θέτουν μετ’ επιτάσεως; Με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, που δεν έχει σταματήσει να το διαλαλεί. 

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας διαμόρφωσαν την προεκλογική περίοδο. Με όσα υποστήριξαν με όσα διαφώνησαν. Ήταν η πιο «ήσυχη» προεκλογική περίοδος. Χωρίς κοινωνικές εντάσεις, χωρίς τις ιδιαίτερες συγκρούσεις του παρελθόντος. Αλλά και οι πολίτες σαν μην έδειξαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τους. 

Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και σήμερα 500 χιλιάδες πολίτες εμφανίζονται να μην έχουν ξεκαθαρίσει την πολιτική τους στάση. Ίσως για πρώτη φορά είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των αναποφάσιστων. Ίσως για πρώτη φορά να υπάρχει και τόσο έντονος ο προβληματισμός της τελευταίας στιγμής. Ίσως και τόσο μεγάλη η αμφισβήτηση. Και για πρώτη φορά ψηφίζουν τόσοι νέοι άνθρωποι-400 χιλιάδες περίπου. Δεν είναι και λίγο.  Και είναι και σοβαρό. 

Τούτων δοθέντων μεθαύριο ψηφίζουμε. Με όλα τα παραπάνω και με ακόμη περισσότερα που δεν προλάβαμε να πούμε. Το θέμα δεν είναι αν θα πάμε σε δεύτερες κάλπες. Γιατί για να συμβεί αυτό απαιτείται η ψήφος της Κυριακής. Εκεί που θα πραγματοποιηθεί η πιο έγκυρη δημοσκόπηση. Τα αποτελέσματα της κάλπης θα δώσουν την απάντηση της προοπτικής της δεύτερης κάλπης.  

Κοντολογίς δεν υπάρχει η δεύτερη κάλπη αν δεν υπάρξει η καθολική συμμετοχή στη πρώτη. Τα μηνύματα θα σταλούν μεθαύριο. Όπως συμβαίνει στις Δημοκρατίες. Όπως πάντα συνέβαινε στη χώρα μας.