Η Δικαιοσύνη ερευνά την «ερευνητική δημοσιογραφία»;

Πρέπει η Δικαιοσύνη να διερευνήσει εξονυχιστικά συγκεκριμένα γεγονότα που περιγράφονται με λεπτομέρειες ανεξαρτήτως εάν, τελικά, το θύμα δεν υπέκυψε στον εκβιασμό;

Η Δικαιοσύνη ερευνά την «ερευνητική δημοσιογραφία»;

Δίνεται αυτό τον καιρό η αφορμή να συζητούνται πιθανοί τρόποι απόκτησης μεγάλων, αδικαιολόγητων, περιουσιών με τρόπους αθέμιτους και εγκληματικούς. Δεν αποφεύγεται, ταυτοχρόνως, να επικριθεί και η στάση των θυμάτων εκβιασμού που με την σιωπή τους συμβάλλουν στο ακαταδίωκτο των θυτών.

Συμπίπτει και όμως αυτόν τον καιρό στις υποθέσεις που απασχολούν την Δικαιοσύνη, στον ανώτατο βαθμό, να υπάρχει μια καταγγελθείσα περίπτωση εκβιασμού από το ίδιο το θύμα. Δεν ξέρω εάν η κοινή γνώμη μετά τις γενικές παρατηρήσεις, με σχόλια γενικά, αόριστα και γενικώς ανώδυνα, να μπαίνει στον κόπο να ασχοληθεί με λίγο περισσότερο ενδιαφέρον όταν το θέμα γίνεται συγκεκριμένο και ξεπερνά την οικογένεια Πισπιρίγκου.

Στο θέμα μας, ο καταγγέλλων τον εκβιασμό είναι επιχειρηματίας, ο οποίος δεν αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Ο Σάμπι Μιωνή, Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας προσήλθε στη Δικαιοσύνη και κατήγγειλε για εκβιασμό τον Δ. Παπαγγελόπουλο, πρώην δικαστικό και υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τους Ι. Φιλιππάκη, εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία» και Α. Τάρκα, δημοσιογράφο. 

Μετά από διετή ενδελεχή εργασία της ανακρίτριας κ. Αλεβιζοπούλου, ο φάκελος έφθασε στην Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε. Μετσοβίτου-Φλουρή, η οποία κατέθεσε την πρόταση της προς το Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου εκεί να ληφθεί η απόφαση εάν τελικά ο πρώην υπουργός και οι άλλοι δύο θα παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο.

Η πρόταση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου είναι απαλλακτική τόσο για τον κ. Παπαγγελόπουλο, όσο και για τους Φιλιππάκη και Τάρκα. Η Αντεισαγγελέας κ. Μετσοβίτου-Φλουρή εξιστορεί με λεπτομέρειες τον εκβιασμό που υπέστησαν  ο Μιωνής και οι συνεργάτες του, Σταύρος Παπασταύρου και Άγγελος Μεταξάς, καταλήγει όμως να μην προτείνει τη δίωξη των κατηγορουμένων, επειδή ο επιχειρηματίας δεν ενέδωσε  στις απειλές τους.

Τα ουσιώδη στοιχεία της υπόθεσης έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Τα γεγονότα που περιγράφονται από την Αντεισαγγελέα τα αποδέχονται όλοι οι εμπλεκόμενοι. Άλλωστε έχουν κατατεθεί στην Προανακριτική  Επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε το θέμα του πολιτικού Παπαγγελόπουλου, προτού παραπεμφθεί στην τακτική Δικαιοσύνη.

Δεν θα παραθέσω λεπτομέρειες της υπόθεσης προκειμένου να μην θεωρηθεί παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.
Όμως επιτρέπει να ανοίξει δημόσιος διάλογος για μια παράμετρο που άλλωστε εμπίπτει στα ενδιαφέροντα της κοινής γνώμης. Και είναι το σκέλος της ονομαζόμενης «ερευνητικής δημοσιογραφίας», το προϊόν της οποίας, κατά καιρούς, απορροφά το ενδιαφέρον των πολιτών, ακόμη κι αν αγγίζει τα όρια της υστερίας..

Τίθεται ζήτημα Δημοσίου ενδιαφέροντος όταν η «ερευνητική δημοσιογραφία» καταγγέλεται επωνύμως ότι έχει μετατραπεί σε εγκληματική για ιδιοτελή συμφέροντα; Πρέπει η Δικαιοσύνη να διερευνήσει εξονυχιστικά συγκεκριμένα γεγονότα που περιγράφονται με λεπτομέρειες ανεξαρτήτως εάν, τελικά, το θύμα δεν υπέκυψε στον εκβιασμό;

Πως θα παρακινηθούν, άραγε, αντιστοίχως άλλα θύματα να προσέλθουν στη Δικαιοσύνη εάν προϋπάρχουσες υποθέσεις δεν οδηγούνται στην ακροαματική διαδικασία;
Αλλιώς, εάν δικαστικοί λειτουργοί δεν θέλουν «μπλεξίματα» οι πολίτες μένουν ανυπεράσπιστοι μπροστά στο έγκλημα..