ΤΟΥ ΑΡΗ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ

Ναι, η κυβέρνηση έφαγε γκολ στο μονότερμα! Η τοποθέτηση των Διοικητών στα Δημόσια Νοσοκομεία αποδείχθηκε παγίδα και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως και για τις προηγούμενες. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Β. Κικίλιας έγινε αποδέκτης των σημειωμάτων που έστειλαν παράγοντες, βουλευτές, υπουργοί, γιατί όχι και το Μαξίμου, με τα πρόσωπα τα οποία υποδείκνυαν για τη θέση Προέδρου κ Αντιπροέδρου. Κανένας υπουργός στο παρελθόν, ούτε φυσικά ο νυν θα έφερνε αντίρρηση στις επιθυμίες των συναδέλφων ή των ανωτέρων του. Έτσι έγιναν οι τοποθετήσεις στη Διοίκηση των Νοσοκομείων.

Τα φώτα του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος έπεσαν στον ηλικίας 82 χρόνων Διοικητή του Νοσοκομείου Καρδίτσας. Ο ηλικιακός ρατσισμός καθόρισε τη δημοσιογραφική κριτική και τελικά την αποπομπή του. Προηγουμένως σχολιάστηκαν τα τυπικά προσόντα του τέως Διοικητή τα οποία δεν διέφεραν σε τίποτα των υπολοίπων. Ο κύριος, είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ με οκταετείς μεταπτυχιακές σπουδές σε Ην. Βασίλειο και ξανά στο ΕΚΠΑ. Πιθανώς λοιπόν να είχε και περισσότερα..

Όμως, το βασικό προσόν του ανθρώπου αυτού όπως και των υπολοίπων είναι η μέσω του κόμματος πρόσβαση του στην εξουσία. Το κόμμα στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ν. Δημοκρατία.

Αλήθεια, ποια πρέπει να είναι τα προσόντα ενός Διοικητή Νοσοκομείου, ενός Προέδρου κρατικής ΔΕΚΟ κι άλλων Δημόσιων Οργανισμών;
Τι έλεγε επι του θέματος το μπλε ντοσιέ του Μαξίμου που διανεμήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στους υπουργούς; Ποιες οδηγίες πήρε ο Β. Κικίλιας, ώστε να μην κάνει τα ίδια με τους προκατόχους του; Είχε μελετηθεί εις βάθος το θέμα; Από ποια πηγή ανθρώπων θα αντλούσε η κυβέρνηση τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψηφίστηκε για να μην είναι copy paste του πρόσφατου παρελθόντος. Μια μερίδα πολιτών, μπουχτισμένοι από τους κομματικούς παρατρεχάμενους περίμεναν σε εμβληματικούς τουλάχιστον τομείς του κράτους να δουν πρόσωπα που δεν προέτασσαν την κομματική ταυτότητα. Μια άλλη κατηγορία πολιτών, αντιθέτως έζησε την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ με την προσμονή να επανέλθει το κόμμα της στην εξουσία και εκείνοι να επιστρέψουν στις θέσεις του δημοσίου. Το ζητούμενο προφανώς δεν είναι το ίδιο για όλους..

Φαίνεται όμως πως η απαγκίστρωση από τον κομματικό μηχανισμό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πιθανώς να μην είναι και επιθυμητή. Μην ξεχνάμε πως ένας ολόκληρος κόσμος, ζει πέριξ του κόμματος, τρέχει, βοηθά, συνδράμει, συμμετέχει εθελοντικά προσδοκώντας την αξιοποίηση του από το κράτος. Έτσι στήθηκε το κομματικό κράτος, έτσι συνεχίζει!

Στην περίπτωση των Διοικητών Νοσοκομείων, ο αντίλογος βρίσκεται στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο αλλά σε σειρά άλλων μεταπτυχιακών σπουδών όπου πτυχιούχοι παίρνουν πρόσθεση εκπαίδευση στα θέματα Διοίκησης Μονάδων Υγείας.
Είναι προφανές ότι πρέπει πρωτίστως να αξιοποιηθούν εννοείται με την ανάλογη
αξιολόγηση.

Γιατί ενώ πιπιλάμε την καραμέλα της διαρροής άξιων και ικανών στο εξωτερικό, τα εξίσου σπουδαία μυαλά που επέλεξαν Ελλάδα θα βρίσκουν τοίχο και δεν θα σταματούν να αιμορραγούν..

Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει την υποχρέωση να θέσει τα κριτήρια. Να πετάξει την κομματική μπέρτα και να μην διστάσει μπρος σε ένα ακόμη αυτονόητο αίτημα της κοινωνίας.

Προτεραιότητα στην κοινωνία και όχι στο κόμμα..