Εκ του αποτελέσματος…

Η αριστερά ηττήθηκε. Δεν ξέρω οι ιδέες της αλλά σίγουρα το θολό της πρόγραμμα. Και, μάλιστα ηχηρά. Σε τέτοιο βαθμό που οι μελετητές της ιστορίας, θα έχουν πολλά να διακρίνουν από το αποτέλεσμα των εκλογών. 

Οι Έλληνες πολίτες έκριναν. Υπερψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως και η νέα γενιά. Όπως και οι startuppers, δηλαδή οι νέοι που ξεπερνούν τα στενά όρια της κομματικής ιδεοληψίας. Όπως και οι άνεργοι. Όπως και οι λαϊκές γειτονιές. Όπως και το επιχειρείν της χώρας που δεν είναι κατ’ ανάγκην καταδικαστέο και «κεφαλαιοκρατικό». Όπως και οι αναποφάσιστοι. Όπως και το σύνολο των ψηφοφόρων. 

Η αριστερά ηττήθηκε. Δεν ξέρω οι ιδέες της αλλά σίγουρα το θολό της πρόγραμμα. Και, μάλιστα ηχηρά. Σε τέτοιο βαθμό που οι μελετητές της ιστορίας, θα έχουν πολλά να διακρίνουν από το αποτέλεσμα των εκλογών. 

Δεν είναι η διαφορά των 20 ποσοστιαίων μονάδων. Είναι η επιλογή που κατά την ταπεινή μου γνώμη, δείχνει και αποδεικνύει πολλά περισσότερα από τις εκλογικές διαφορές. Είναι μια επιλογή που ολοκληρώνει ένα μεγάλο πολιτικό κύκλο που ξεκίνησε το 1974.

Οι ανάγκες της κοινωνίας είναι μάλλον διαφορετικές από τις ανάγκες των στενών κομματικών επιτελείων. Οι αλλαγές στα κόμματα είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένες. Οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος δεν ισχύουν. Δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες των πολιτών που έδειξαν πως θέλουν μια άλλη χώρα. Σύγχρονη, προοδευτική, ανταγωνιστική, με γενναίες οικονομικές πρωτοβουλίες. 

Και αυτό δεν είναι κακό. Βεβαίως και πρέπει να μπουν οι βάσεις για την επόμενη ημέρα. Να αλλάξει το Σύνταγμα που σε πολλά σημεία του, δείχνει γερασμένο. Βεβαίως και οφείλει η πολιτεία να απελευθερώσει το δικαστικό σώμα και να επιλέγουν μόνοι τους την ηγεσία τους. Γιατί τότε θα υπάρξει πραγματικά η ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Βεβαίως και οφείλουμε να προστατέψουμε τη Δημοκρατία. Γιατί αν δεν λειτουργεί ισόνομα δεν έχουν σημασία οι μεγάλες επενδύσεις. Βεβαίως οφείλουμε να λάβουμε τώρα αποφάσεις για το περιβαλλοντικό μας μέλλον. 

Όπως και η εντολή για γκρέμισμα του πελατειακού κράτους. Ριζικές αλλαγές και στα εργασιακά με την προστασία του κατώτατου μισθού και της εξασφάλισης της μητρότητας. Γιατί σε μερικά χρόνια θα είμαστε μια γερασμένη κοινωνία. Και τα παιδιά μας θα ζουν μόνο στο εξωτερικό και θα έρχονται, όπως οι ξένοι τουρίστες, αποκλειστικά για διακοπές. Και οφείλουμε όλοι να ομολογήσουμε πως δεν υπάρχει ο κίνδυνος των μνημονίων. Όπως και δεν θα ξανασυζητήσουμε για το ευρώ. Είμαστε στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και αυτό είναι μεγάλη κατάκτηση όλων μας. Και με θυσίες. Αλλά αυτό τελείωσε. 

Φυσικά και απαιτείται η εγρήγορση όλων των πολιτών και πολιτικών δυνάμεων για ζητήματα διαφθοράς. Αλίμονο αν όλα τελειώνουν με μια εκλογική αναμέτρηση. Αλλά η επόμενη ημέρα είναι πια διαφορετική. Και στο πολιτικό γίγνεσθαι και στην κοινωνία.