Αυτή είναι Η είδηση

Ναι δεν είναι πολιτική. Ναι δεν είναι προεκλογική. Ναι δεν έχει καμία σχέση με την ανασύνταξη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Και δεν τα υποτιμώ τα παραπάνω. 

Σε 90’, ένα σπουδαίο επιστημονικό επίτευγμα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης: Επιστήμονες στον Καναδά παρασκεύασαν αντιβιοτικό που σκοτώνει ένα θανατηφόρο, εξαιρετικά ανθεκτικό μικρόβιο, που επιβιώνει σε αποστειρωμένους χώρους και στον ιατρικό εξοπλισμό νοσοκομείων. Το νέο επίτευγμα, χάρη στη τεχνητή νοημοσύνη έγινε μέσα σε μιάμιση ώρα. Τόση απαιτήθηκε για να σαρωθούν 6.680 χημικές ενώσεις και να οδηγηθούν οι ερευνητές σε 9 πιθανά αντιβιοτικά, μεταξύ των οποίων και το πανίσχυρο Abaucin, που προκρίθηκε. Όπως δημοσιεύθηκε και σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Ναι δεν είναι πολιτική. Ναι δεν είναι προεκλογική. Ναι δεν έχει καμία σχέση με την ανασύνταξη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Και δεν τα υποτιμώ τα παραπάνω. 

Προσωπικά τη θεωρώ μια από τις σημαντικότερες ειδήσεις στο χώρο της παγκόσμιας υγείας. Ας σημειωθεί πως περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, εξαιτίας των λοιμώξεων εντός των νοσοκομειακών ιδρυμάτων. 

Άνθρωποι μας, χάνονται γιατί εντός των νοσοκομείων που νοσηλεύονται για άλλες ασθένειες, τα μικρόβια που δέχονται είναι ισχυρότερα της αιτίας που αναγκάστηκαν να εισέλθουν, για να γίνουν καλά. Τόσο απλά και τόσο σοβαρά. 

Η είδηση είναι συγκλονιστική για πολλούς λόγους. Κατ´ αρχάς γιατί μέσα σε μιάμιση ώρα και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης παρασκευάστηκε ένα αντί μικρόβιο που θα σώζει εκατομμύρια ζωές. Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία του ανθρώπου. 

Κατά δεύτερον δεν θα υπάρχει, πλέον ο φόβος. Ούτε στο ιατρικό προσωπικό ούτε στους ασθενείς. Και ο φόβος είναι μια μεγάλη αιτία ασθενειών. 

Κατά τρίτον αποδεικνύεται πως για τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις δεν ισχύει η δαιμονοποίηση. Σωστά επικρατεί ο προβληματισμός. Και ακόμη σωστότερα αναπτύσσεται ένας διάλογος μεταξύ των επιστημόνων και όχι μόνο, για την ανθρώπινη ζωή στις επόμενες δεκαετίες. Η εικόνα μιας δυστοπικής κοινωνίας με τα ρομπότ να κυριαρχούν στη καθημερινότητα μας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ανθρωπότητα. Σε όλες τις μορφές της. 

Αλλά, όμως, υπάρχουν προοπτικές. Όπως η παραπάνω. Όπως και, σύμφωνα με την άποψη των επιστημόνων, και για άλλες σοβαρότερες ασθένειες, που το φάρμακο τους βρίσκεται ήδη προ των θυρών. Όπως και για το περιβάλλον. Όπως και για μια σειρά άλλων εφαρμογών. 

Όπως μαρτυρούν οι επιστήμονες, η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλει στο μέγιστο βαθμό στην ανακάλυψη του φαρμάκου του καρκίνου. Όλων των μορφών. Θα συντομεύει το χρόνο της ανακάλυψης και επομένως της κυκλοφορίας και θα μειώσει το κόστος αγοράς που σε απλά ελληνικά σημαίνει, πως και τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας θα έχουν άμεση πρόσβαση. Δηλαδή δεν θα πεθαίνουν. 

Ε, ναι λοιπόν, αυτή είναι Η είδηση. Γιατί πρόκειται για την ανθρώπινη ζωή που είναι το υπέρτατο αγαθό. Και γιατί αντί να πηγαίνουμε στους τάφους των ανθρώπων μας θα πηγαίνουμε χωρίς φόβο στα νοσοκομεία μας. 

Και θα τους έχουμε δίπλα μας.