Κλείσιμο

Ανταρκτική: Έρχεται ειδική αποστολή για τoν εντοπισμό ναυαγίου 100 χρόνων

Η ανεύρεση του πλοίου «Endurance» του εξερευνητή Σερ Έρνεστ Σάκλετον υπήρξε ένα από τα μεγάλα θαλάσσια μυστήρια από τότε που το πλοίο παγιδεύτηκε στους πάγους και βυθίστηκε το 1915. Η εύρεση του πλοίου-συμβόλου της «ηρωικής εποχής» της πολικής εξερεύνησης στον πυθμένα της θάλασσας Βέντελ ήταν για καιρό αδύνατη λόγω της σκληρότητας του περιβάλλοντος της Ανταρκτικής και των «ακραίων συνθηκων», όπως τις είχε περιγράψει ο Σάκλετον.

Τώρα μια μεγάλη αποστολή επιστημόνων, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, σχεδιάζει να εντοπίσει, να ερευνήσει και να βιντεκοσκοπήσει το ναυάγιο.

Το «Endurance22» θα σαλπάρει στις αρχές του επόμενου έτους και θα τολμήσει να διασχίσει τα επικίνδυνα παγωμένα νερά της θάλασσας Βέντελ. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ενδεχομένως να μειώσουν την δυσκολία της αποστολής, με το λιώσιμο των πάγων να διευκολύνει το πέρασμα του πλοίου. Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με εμπειρογνωμοσύνη στη μελέτη του πάγου και του κλίματος θα είναι εν πλω, αξιοποιώντας τις γνώσεις τους για το περιβάλλον της Ανταρκτικής.

Το Endurance πιστεύεται ότι βρίσκεται σε βάθος πάνω από 3.000 μέτρα. Αν και συνθλίφθηκε από τους πάγους , τα συντρίμια είναι πιθανό να έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση λόγω του υπερβολικού κρύου, της απουσίας φωτός και της σχετικής έλλειψης οξυγόνου.

Η προσπάθεια του Σάκλετον να διασχίσει την Ανταρκτική είναι μια επική ιστορία επιβίωσης ενάντια σε κάθε πιθανότητα. Το Endurance παγιδεύτηκε στον πάγο από την ακτή Caird και παρασύρθηκε για μήνες πριν συντριβεί. Μερικοί από τους άντρες του επέπλεαν για μήνες πάνω στους πάγους, πριν φτάσουν στο ακατοίκητο «Νησί των ελεφάντων», όπου ζούσαν μαζί με πιγκουίνους και τα σκυλιά της αποστολής. Ο Σάκλετον και πέντε άλλοι έφτασαν στο νησί «South Georgia» χρησιμοποιώντας μια μικρή βάρκα και διέσωσαν τελικά τους υπόλοιπους από το «Νησί των ελεφάντων», με τα 28 μέλη του πληρώματος να επιστρέφουν όλα ζωντανά.

Πηγή: Guardian