To πιο σημαντικό χαρακτηριστικό των μαλλιών σου για το οποίο πρέπει να μάθεις περισσότερα

Όσο καλά κι αν περιποιείσαι τα μαλλιά σου, εκείνα μπορεί να παραμένουν ξηρά, να φριζάρουν εύκολα ή να είναι γενικώς αδύνατο να τα κουμαντάρεις. Η κατάσταση συνήθως περιπλέκεται εάν έχεις σγουρά μαλλιά όπου μετά το λούσιμο ακολουθούν το δικό τους δρόμο αγνοώντας τις φιλότιμες προσπάθειες σου να τα κουμαντάρεις.

Ευτυχώς, μπορείς να βρεις πληθώρα προϊόντων στην αγορά για κάθε ανάγκη και τύπο μαλλιών. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα συχνά παραμένει. Κι αυτό οφείλεται στο ότι πιθανότατα δεν αναλογίζεσαι το εξής βασικό ερώτημα καθώς επιλέγεις τα προϊόντα σου.

Πόσο πορώδης είναι η τρίχα τους;
Το πόσο πορώδης είναι η τρίχα σου καθορίζει τη δυνατότητα της να απορροφήσει και να διατηρήσει την ενυδάτωση. Αυτό εξαρτάται από το εύκαμπτο εξωτερικό στρώμα της, επονομαζόμενο επιδερμίδα της τρίχας, το οποίο καθορίζει το πόσο εύκολα η υγρασία και τα έλαια διαπερνούν τα μαλλιά σου. Έτσι, η επιλογή προϊόντων με βάση αυτό το κριτήριο είναι καίρια για να δεις αποτελέσματα από τη ρουτίνα περιποίησης σου.

Επιπλέον, το πόσο πορώδης είναι η τρίχα σου έχει καθοριστικό ρόλο σε όλα τα χαρακτηριστικά των μαλλιών σου. Συγκεκριμένα, επηρεάζει τη δυνατότητα τους να διατηρήσουν ένα χτένισμα, το πόσο δυνατά, ενυδατωμένα και λαμπερά είναι, αν φριζάρουν εύκολα και πόσο γρήγορα στεγνώνουν.

Αν και μπορεί να έχεις διαφορετικούς βαθμούς πορώτητας στα μαλλιά σου, υπάρχουν 3 βασικοί βαθμοί. Ένας σίγουρος τρόπος να ανακαλύψεις πόσο πορώδης είναι η τρίχα σου είναι ο εξής. Πάρε μια τούφα μαλλιών, κράτησε την κάθετα και τρίψε τα δάχτυλα σου από την άκρη προς την ρίζα. Έτσι, θα καταλάβεις εάν και πόσο αδύναμη είναι η τρίχα σου. Εναλλακτικά, μπορείς απλά να παρατηρήσεις πώς συμπεριφέρονται τα μαλλιά σου. Μόλις εντοπίσεις το βαθμό πορώτητας των μαλλιών σου, μπορείς να προσαρμόσεις τη ρουτίνα περιποίησης σου ανάλογα.

Εάν έχεις χαμηλή πορώτητα, θα έχεις παρατηρήσει ότι είναι δύσκολο να διατηρήσεις τα μαλλιά σου βρεγμένα
Όταν τα μαλλιά σου έρχονται σε επαφή με το νερό, εκείνο απλά κυλάει και φεύγει από την τρίχα. Επίσης, τα προϊόντα που εφαρμόζεις στα μαλλιά σου τείνουν να μένουν στην επιφάνεια χωρίς να τα διαπερνούν. Ο λόγος είναι ότι οι επιδερμίδες των τριχών σου είναι πολύ σφιχτά κολλημένες μεταξύ τους. Έτσι, δεν αφήνουν την υγρασία να τα διαπεράσει. Παρόλα αυτά υπάρχουν λύσεις.

Αρχικά, προτίμησε να λουστείς με ζεστό νερό για να ενθαρρύνεις το επιδερμικό στρώμα να χαλαρώσει και να απορροφήσει τα προϊόντα περιποίησης σου. Επίσης, μπορείς να φορέσεις με ένα πλαστικό σκουφάκι όσο αφήνεις το conditioner ή τη μάσκα σου να δράσει. Αυτό θα επιτρέψει στα προϊόντα να διεισδύσουν βαθύτερα. Καμιά φορά συνιστάται να αναμείξεις το conditioner σου με λίγο νερό. Εάν το conditioner σου είναι πιο παχύρρευστο, η ανάμειξη με το νερό θα του επιτρέψει να διαπεράσει ευκολότερα την επιδερμίδα. Κάποια από τα συστατικά που αξίζει να προτιμήσεις στα προϊόντα σου είναι το μέλι και η γλυκερίνη. Όχι μόνο προσφέρουν βαθιά ενυδάτωση αλλά εξισορροπούν το ph των μαλλιών και βοηθούν στην στεγανοποίηση της επιδερμίδας. Αυτό οδηγεί σε πιο ελαστικά, δυνατά και υγιή μαλλιά.

Αντίθετα, εάν έχεις υψηλή πορώτητα τα μαλλιά σου θα μπλέκονται και θα φριζάρουν εύκολα
Επίσης, παρόλο που θα απορροφούν τα προϊόντα που χρησιμοποιείς, θα συνεχίζεις να τα αισθάνεσαι εύθραυστα και ξηρά. Καθώς τα μαλλιά σου έχουν υψηλή πορώτητα, δυσκολεύονται να κρατήσουν την υγρασία που τους προφέρεις. Ο συγκεκριμένος τύπος μαλλιών θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι επιδερμίδες των τριχών υψώνονται και κολλάνε μεταξύ τους, δημιουργώντας μπλεγμένα μαλλιά. Γι’ αυτό και είναι καίριο να χτενίζεις τα μαλλιά σου απαλά και προσεκτικά όσο είναι βρεγμένα. Επίσης, αξίζει να εντάξεις θεραπείες με πρωτεΐνη στη ρουτίνα περιποίησης σου.

Ακόμα, έχε στο νου σου ότι το σημαντικότερο βήμα για αυτό τον τύπο μαλλιών είναι η περιποίηση μετά το λούσιμο
Επειδή τα μαλλιά σου είναι άριστα στο να απορροφούν τα προϊόντα που τους βάζεις αλλά είναι εξίσου καλά στο να χάνουν την ενυδάτωση από αυτά προτίμησε κρεμώδη προϊόντα. Συγκεκριμένα, ένα deep conditioner μετά το λούσιμο είναι ιδανικό για να προσφέρει και να κλειδώσει βαθιά ενυδάτωση στα μαλλιά σου. Επίσης, προτίμησε να λουστείς με πιο κρύο νερό για να ενθαρρύνεις την επιδερμίδα των μαλλιών να μείνει κλειστή, κρατώντας όλη την υγρασία που της έχεις προσφέρει. Σχετικά με τα ιδανικά προϊόντα για εσένα, προτίμησε εκείνα που προσφέρουν έντονη ενυδατική και μαλακτική δράση.

Από την άλλη, εάν τα μαλλιά σου είναι κατά βάση υγιή με νορμάλ λάμψη, έχεις μεσαίο βαθμό πορώτητας
Αυτό είναι το καλύτερο σενάριο και γι’ αυτό τα μαλλιά σου δεν θέλουν ιδιαίτερη περιποίηση. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να τα διατηρήσεις υγιή και λαμπερά. Συγκεκριμένα, προτίμησε ένα συνδυασμό από ενυδατικά σαμπουάν και conditioners και κάποια με πρωτεΐνη. Χρησιμοποίησε τα εναλλάξ για να διατηρήσεις μια καλή ισορροπία ενυδάτωσης και δύναμης στα μαλλιά σου.

Επίσης, απόφυγε κακής ποιότητας χτένες και βούρτσες. Δεν είναι ανάγκη να επενδύσεις σε κάποιο ακριβό προϊόν, απλά επίλεξε κάποιο που δε θα σπάει την τρίχα. Για τον συγκεκριμένο τύπο μαλλιών, δεν χρειάζεσαι προϊόντα βαθιάς ενυδάτωσης. Προτίμησε ενυδατικά προϊόντα που δεν θα αλλοιώσουν τη δομή της τρίχας σου. Παράλληλα, προσπάθησε να χρησιμοποιείς ένα deep conditioner σε εβδομαδιαία βάση καθώς και να θρέφεις τα μαλλιά σου με έλαια.

Διαβάστε ακόμα:

5 μύθοι των ρομαντικών κομεντί για τις αληθινές σχέσεις

5 συνταγές για τις βραδιές που το τελευταίο που θέλεις είναι να μαγειρέψεις

Πηγή: Savoir Ville