Τι είναι τελικά το μικροβίωμα της επιδερμίδας;

Έτσι, παρόμοια με την αύξηση σε διατροφικά συμπληρώματα πρε- και προ-βιοτικών που ενισχύουν την υγεία του εντέρου με καλά βακτήρια, βγαίνουν όλο και περισσότερα προϊόντα περιποίησης στοχεύοντας το μικροβίωμα της επιδερμίδας.

Αν και δεν φαίνονται, η επιδερμίδα είναι καλυμμένη από πληθώρα καλών βακτηρίων και μυκήτων που την προστατεύουν από εισβολείς. Αυτό το στρώμα καλών μικροοργανισμών, είναι που την κρατάει υγιή και αποτελεί το λεγόμενο μικροβίωμά της.

Υπό κανονικές συνθήκες αυτοί οι μικροοργανισμοί δουλεύουν επιτυχώς προστατεύοντας το σώμα. Όμως, μικρές καθημερινές συνήθειες όπως το σαπούνι ή τα ρούχα σου μπορεί να χαλάσουν την ισορροπία του μικροβιώματος. Το αποτέλεσμα είναι δερματικές παθήσεις όπως ακμή, έκζεμα και φλεγμονές.

Έτσι, έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η συντήρηση της ισορροπίας του μικροβιώματος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εμφάνιση ή όχι δερματικών παθήσεων. Καθώς, αυτή η ισορροπία μπορεί να διαταραχτεί από καθημερινές συνήθειες, σε αυτές τις συνήθειες βρίσκεται κι η λύση. Συγκεκριμένα, μπορείς να δοκιμάσεις τις παρακάτω συμβουλές για να ενισχύσεις την υγεία της επιδερμίδας σου.

1. Απόφυγε τη χρήση πολύ έντονων σαπουνιών

Το καθημερινό πλύσιμο της επιδερμίδας είναι βασικό κομμάτι ενός καλού skincare routine. Παράλληλα, όμως, είναι καλό να μην πλένεις υπερβολικά την επιδερμίδα σου. Έτσι, trends όπως το triple cleansing ή πολύ βαριά, έντονα σαπούνια είναι καλό να αποφεύγονται. Ο λόγος είναι επειδή το πολύ συχνό πλύσιμο ή ένα μη ήπιο σαπούνι αφαιρούν και κάποια καλά βακτήρια από το δέρμα, αναστατώνοντας την ισορροπία του μικροβιώματος.

Γι’ αυτό, προσπάθησε να πλένεις το πρόσωπό σου μόνο όταν χρειάζεται. Αυτό είναι συνήθως το πρωί και το βράδυ ή εάν κάποια στιγμή είσαι πολύ ιδρωμένη από τη γυμναστική. Παράλληλα, για την συντήρηση των καλών μικροοργανισμών είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείς προϊόντα με αρώματα.

Επίσης, τοπικά αντιβιοτικά ή προϊόντα με ρετινοειδή μπορεί να αναστατώσουν την ισορροπία του μικροβιώματος. Γι’ αυτό συνιστάται να χρησιμοποιούνται με προσοχή και σε συνεργασία με το δερματολόγο σου.

2. Ενυδατώσου από μέσα προς τα έξω

Η σωστή ενυδάτωση παίζει και εδώ πολύ μεγάλο ρόλο. Εάν το δέρμα σου είναι συχνά αφυδατωμένο, η ισορροπία του μικροβιώματος επηρεάζεται αρνητικά. Πέρα από το νερό, μπορείς να δοκιμάσεις μια ενυδατική με υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη, κεραμίδες και σκουαλένιο. Όλα αυτά συστατικά, ενισχύουν την ενυδάτωση και την υγρασία του δέρματος και την ισορροπία του μικροβιώματος.

3. Προτίμησε φυσικά υφάσματα

Όσον αφορά το σώμα, απόφυγε τα ρούχα με πολύ συνθετικά υφάσματα. Προτίμησε, ρούχα με φυσικά υφάσματα για να διατηρήσεις την ισορροπία της χλωρίδας του δέρματος. Επίλεξε ρούχα από βαμβάκι ή bamboo, ειδικά στα μέρη του σώματος που ακουμπάνε στο ύφασμα για πολύ ώρα. Παράλληλα, έχε στο νου σου ότι κάποια μη-φυσικά υφάσματα, όπως το polyester, βρίσκονται κάπου στη μέση μεταξύ των πολύ συνθετικών και των φυσικών.

4. Δοκίμασε κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα

Συμπληρώματα διατροφής όπως τα προ-βιοτικά, έχουν συχνά θετικό αντίκτυπο και στην υγεία της χλωρίδας του μικροβιώματος. Παρόλο που χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να βγει σίγουρο πόρισμα, κάποιες μελέτες και πειράματα έχουν δείξει τη θετική επίδρασή τους στη λειτουργία του μικροβιώματος και την ενίσχυση του επιδερμικού φραγμού.

5. Μην γεμίσεις τη ρουτίνα περιποίησης σου με εξειδικευμένα προϊόντα για το μικροβίωμα

Παρόλο που η ενίσχυση της υγείας του μικροβιώματος ακόμα ερευνάται, ήδη κυκλοφορούν διάφορα προϊόντα περιποίησης γι’ αυτό το σκοπό. Συχνά, τα συμπληρώματα διατροφής με πρε- και προ-βιοτικά, χρειάζεται να διατηρηθούν στο ψυγείο κάτι που ισχύει και για τα προϊόντα περιποίησης.

Παρόλο, όμως, που δεν υπάρχουν ακόμα σαφή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους, οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές. Παράλληλα, δεν υπάρχει κάποιο μειονέκτημα στη δοκιμή κάποιου προϊόντος περιποίησης με προ-βιοτικά.

Έτσι, εάν είναι κάτι που σου ακούγεται ενδιαφέρον, κάνε την ερεύνα σου και δοκίμασε. Έχε στο νου σου να διατηρείς μια minimal ρουτίνα περιποίησης για να μειώσεις την πιθανότητα ερεθισμού καθώς και να συμβουλευτείς το δερματολόγο σου πριν δοκιμάσεις κάτι καινούργιο.'

Vichy Minéral 89 Probiotic Fractions Repairing Serum
 

 Dr.Jart+ Vital Hydra Solution Essence
 

Antipodes Culture Probiotic Night Recovery Water Cream

Διαβάστε ακόμα  

Υπάρχει σημαντικός λόγος που το πράσινο τσάι είναι η απαραίτητη προσθήκη στο λούσιμο σου

H Arlinda McIntosh στα 63 της έγινε το απόλυτο fashion icon που μας εμπνέει καθημερινά

Πηγή: savoirville.gr