Κλείσιμο

Self-care: 4 νέες τάσεις όχι μόνο για μάσκες ομορφιάς αλλά και για την ψυχική υγεία

To self-care από μόνο του πλέον δεν αποτελεί τάση. Εμφανίστηκε μερικά χρόνια πριν και υιοθετήθηκε αμέσως από πολλούς ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, αυτά που απαρτίζουν το self-care, αλλάζουν συνεχώς.

Στην αρχή μιλούσαμε για μασάζ και μάσκες ομορφιές. Έπειτα, θεωρήσαμε ότι το να αφήνουμε τη δουλειά στο γραφείο και να μην την φέρνουμε σπίτι είναι μία μορφή self-care. Σήμερα, οι ανάγκες έχουν φτάσει στα ακόμη πιο βασικά και άλλοτε αυτονόητα, αποδεικνύοντας ότι το self-care τελικά βασίζεται στην απλότητα.

Ύπνος
Όσες μάσκες, όσα scrubs και όσες κρέμες κι αν αγοράσεις, τίποτα δεν θα σε αναζωογονήσει τόσο όσο ένας καλός ύπνος. Σκέψου, ότι ο ύπνος από δεδομένο της καθημερινότητας κατέληξε σε μία λίστα με self-care τάσεις. Δεδομένου ότι έγινε cool το να είσαι συνέχεια busy -μεγάλο λάθος- και το ότι η αϋπνία και το lockdown πάνε χέρι-χέρι, τελικά μάλλον είναι πολύ λογικό. Ο καλός ύπνος είναι πλέον ζητούμενο και η υπέρτατη μορφή self-care για τον οργανισμό σου, οπότε φρόντισε να τον θέσεις ως προτεραιότητα.

Ιατρικά check-ups
Άλλο μία όχι τόσο instagrammable self-care τάση είναι και τα συχνά ιατρικά check ups. Σίγουρα δε λέμε ότι πρέπει να ξεκινήσεις να παίρνεις όλους τους γιατρούς μανιωδώς με τη σειρά για εξετάσεις. Φρόντισε, όμως, όσο περνούν τα χρόνια να ακούς το σώμα σου και να δρας αναλόγως. Αν αισθάνεσαι ατονία και συνεχή κούραση, αντί να το ρίξεις στη δουλειά, τσέκαρε τα επίπεδα των βιταμινών σου. Αν τα μάτια σου κουράζονται μπροστά στην οθόνη, μη διστάσεις να ρωτήσεις τον οφθαλμίατρο για το τι θα σε ανακουφίσει. Αν αγνοήσεις αυτά τα μικρά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθείς μπροστά σε κάτι μεγαλύτερο και διόλου ευχάριστο αργότερα.

Skinimalism
Αν είσαι από τους ανθρώπους που πιέστηκαν πολύ να εντάξουν όλα αυτά τα προϊόντα σε πρωινή και βραδινή ρουτίνα ομορφιάς, αυτή η τάση είναι για σένα. Το skinimalism προέρχεται από τις λέξεις skin και minimalism και αν είναι motto αυτό θα ήταν: όσο λιγότερα, τόσο το καλύτερο. Μπορείς δηλαδή κάλλιστα να περιορίσεις την self-care περιποίησή σου σε τρία μόλις βήματα: καθαρισμός, τόνωση και ενυδάτωση. Το μόνο που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς, όσο μίνιμαλ κι αν γίνει το self-care σου, είναι το αντηλιακό σου.

Digital Detox
Δεδομένου ότι όλα μεταφέρθηκαν στην ψηφιακή ζωή πλέον, από τη δουλειά μέχρι τη yoga, ένα digital detox μοιάζει περισσότερο από αναγκαίο. Προσπάθησε να το εφαρμόσεις στη ζωή σου τουλάχιστον μία φορά το μήνα για ένα Σαββατοκύριακό. Ξέρουμε ότι δεν θα είναι εύκολο, αλλά δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι φωνάζουν πως η ψηφιακή μας ζωή είναι η αρχή του κακού. Παρά τις όσες ευκολίες μάς προσφέρει καθημερινά, δεν είναι λίγα τα προβλήματα που προκαλεί στην ψυχική υγεία μας. Αν θες, λοιπόν, να σε φροντίσεις λίγο παραπάνω, ήρθε η ώρα για ένα μίνι break-up με τις οθόνες γύρω σου.

Διαβάστε ακόμη:

Ζητάς συγνώμη συχνά; Μάθε για ποια 4 πράγματα δεν αξίζει να απολογηθείς

Ένας χρόνος lockdown και μερικές στιγμές που καθόρισαν τα social media

Πηγή: savoirville