Εσύ ξέρεις τη σωστή σειρά εφαρμογής των προϊόντων περιποίησης;

Προσπαθώντας να ελιχθούμε ανάμεσα στη πληθώρα προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας, σχηματίζονται δύο βασικά ερωτηματικά. Το πρώτο είναι ποια προϊόντα να επιλέξεις. Το δεύτερο, με τη σειρά να τα εφαρμόσεις.

Η σειρά, αν και μπορεί να φαίνεται μικρής σημασίας, είναι καίρια. Γιατί και τα καλύτερα προϊόντα να έχεις επιλέξει, εάν δεν τα εφαρμόσεις στη σωστή σειρά δεν θα δεις τα αποτελέσματα που θες. Φαντάσου το σαν μια μουσική συμφωνία. Χωρίς τον μαέστρο, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι φλογέρες, να μπουν ξαφνικά τα βιολιά, επισκιάζοντας εντελώς την άρπα. Το αποτέλεσμα θα ήταν η απόλυτη σύγχυση και ένας εφιάλτης για τα αυτιά σου. Κάπως έτσι λειτουργεί και η σωστή σειρά εφαρμογής των προϊόντων σου. Εάν τα προϊόντα εφαρμοστούν με την κατάλληλη αλληλουχία, το αποτέλεσμα για το δέρμα σου θα είναι αριστουργηματικό!

Αναγνωρίζοντας ότι δεν είμαστε όλες ταλαντούχες μαέστροι της ρουτίνας ομορφιάς μας, είμαστε εμείς εδώ να σε βοηθήσουμε. Αρχικά, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η σωστή σειρά δεν είναι απόλυτη αλλά εξαρτάται από τον τύπο δέρματος. Για παράδειγμα, στο ξηρό και ερεθισμένο δέρμα είναι σοφότερο να αποφεύγεις το toner ενώ τα έλαια δεν είναι κατάλληλα για όλες τις επιδερμίδες. Σε κάθε περίπτωση, μία χρήσιμη συμβουλή για να βρεις τη σωστή σειρά για εσένα είναι η εξής. Ξεκινάς με τα πιο λεπτόρρευστα προϊόντα που έχουν υδάτινη βάση, προχωράς σε πιο πηχτά, λιπαρά προϊόντα, ολοκληρώνοντας με το αντηλιακό σου εάν είναι μέρα.

Αναλυτικότερα, τα προτεινόμενα βήματα και η σειρά για την πρωινή σου περιποίηση έχουν ως εξής.

Ξεκινάς πλένοντας το πρόσωπο σου με το cleanser της επιλογής σου

Έτσι, απομακρύνεις σκόνη, ιδρώτα, υπολείμματα προϊόντων, μικρόβια και την περιβαλλοντική ρύπανση, δημιουργώντας έναν «λευκό καμβά» για τα υπόλοιπα προϊόντα σου. Εάν είσαι λάτρης του toner, τότε θα ακολουθήσεις εφαρμόζοντας το αγαπημένο σου προϊόν. Γενικά, δεν είναι απολύτως απαραίτητο για την ρουτίνα σου καθώς οι γνώμες των ειδικών διχάζονται σχετικά με την αναγκαιότητα του.

Η επιλογή χρήσης toner ή όχι εξαρτάται και από τον τύπο δέρματος σου
Κάποιες επιδερμίδες χρειάζονται toner, κάποιες hydrating mist αντί για toner, και κάποιες toner απολέπισης. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα toner απολέπισης καθώς περιέχουν οξέα AHA και BHA, το οποία μπορεί να ερεθίσουν ευαίσθητες επιδερμίδες. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να συμβουλευτείς τον δερματολόγο ή αισθητικό σου για αυτό το βήμα.

Το επόμενο βήμα στη ρουτίνα σου είναι το serum

Το πρωί, προτίμησε ένα serum με βιταμίνη C γιατί έχει αντιοξειδωτική δράση, προσφέροντας έξτρα προστασία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εναλλακτικά, ένα ενυδατικό serum είναι μια ασφαλής επιλογή πρωί-βράδυ. Εν συνεχεία, εφαρμόζεις ενυδατική κρέμα ή έλαιο, ανάλογα την προτίμηση σου. Φυσικά, η επιλογή του προϊόντος και της σύστασής του, εξαρτάται από τον τύπο της επιδερμίδας σου. Επίσης, μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις και μια κρέμα ματιών σε αυτό το βήμα.

Τέλος, η περιποίηση ολοκληρώνεται με το αντηλιακό σου. Εδώ θα τονίσουμε ότι η χρήση του είναι απαραίτητη ανεξάρτητα την εποχή, τον καιρό και αν είσαι εντός ή εκτός σπιτιού. Αυτό το μικρό και απλό βήμα είναι κρίσιμο για την αποφυγή καρκίνου του δέρματος και την καθυστέρηση σημαδιών γήρανσης.

Περνώντας στη νυχτερινή ρουτίνα ομορφιάς, έχουμε περισσότερα βήματα και πιθανές επιλογές

Όπως και το πρωί, η βραδινή ρουτίνα ξεκινάει με καλό καθαρισμό του προσώπου σου. Εάν έχεις βαφτεί μπορεί να θες να κάνεις διπλό καθαρισμό ή double cleansing για να καθαρίσει διεξοδικά το δέρμα. Ολοκληρώνοντας αυτό το βήμα , μπορείς να ακολουθήσεις με μια μάσκα. Μετά τη μάσκα, εάν την επιλέξεις, ξεπλένεις και σε καθαρό πρόσωπο εφαρμόζεις το toner σου. Όπως και το πρωί, η χρήση toner γίνεται μόνο εάν το χρησιμοποιείς. Εναλλακτικά, μπορείς να περάσεις στο επόμενο βήμα, με toner ή χωρίς, που είναι η ρετινόλη ή βιταμίνη Α.

Το συγκεκριμένο συστατικό χρησιμοποιείται ως θεραπεία, ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου και προσδίδοντας ομοιόμορφη όψη στην επιδερμίδα. Επειδή είναι ένα πολύ δυνατό συστατικό, δεν πρέπει να το συνδυάσεις με οξέα AHA ή BHA. Επίσης, είναι καίριας σημασίας να βάλεις αντηλιακό το επόμενο πρωί, γιατί το δέρμα σου μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο στον ήλιο. Συνεχίζεις τη διαδικασία εφαρμόζοντας το serum σου. Εάν θες να συνδυάσεις serums, τότε εφάρμοσε πρώτα το ενυδατικό serum σου.

Τέλος, ολοκλήρωσε το βραδινό τελετουργικό σου με την αγαπημένη σου ενυδατική κρέμα ή έλαιο, χωρίς να ξεχάσεις την κρέμα ματιών.

Πέρα από τα παραπάνω ενδεικτικά βήματα, αξίζει να συμβουλευτείς ένα ειδικό για να σιγουρευτείς ότι τα προϊόντα σου είναι τα καταλληλότερα για εσένα και ποιος είναι ο καλύτερος συνδυασμός τους

Γενικά, είναι καλύτερο να αποφεύγεις να χρησιμοποιείς ρετινόλη ή οξέα το πρωί. Επίσης, είναι καλό να χρησιμοποιείς οξέα ανάλογα τις ανάγκες σου. Για παράδειγμα, εάν έχεις λιπαρή επιδερμίδα ή σπυράκια προτίμησε σαλικυλικό οξύ. Εάν θες πιο λείο και ενυδατωμένο δέρμα επίλεξε λακτικό οξύ. Ενώ, εάν προσπαθείς να αντιμετωπίσεις μαύρα στίγματα και ρυτίδες, θα χρειαστείς γλυκολικό οξύ. Στην περίπτωση που και τα τρία οξέα είναι πολύ δυνατά για την επιδερμίδα σου, το μανδελικό οξύ μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή ως πιο ήπιο οξύ. Παράλληλα, ενώ μπορείς να χρησιμοποιείς βιταμίνη C οποιαδήποτε στιγμή, συνίσταται να την εφαρμόζεις το πρωί αφού παρέχει προστασία από την UV ακτινοβολία και την περιβαλλοντική μόλυνση.

Εν κατακλείδι, η σωστή σειρά εφαρμογής των προϊόντων σου πρωί-βράδυ είναι καίρια για να δεις τα αποτελέσματα που θες. Επίσης δοκίμασε να αφήνεις λίγο χρόνο μέχρι το επόμενο βήμα, επιτρέποντας στο δέρμα σου να απορροφήσει πλήρως κάθε προϊόν. Και μην ξεχνάς. Ακολούθησε τα παραπάνω βήματα αλλά φρόντισε να κάνεις την περιποίηση σου όσο πιο απολαυστική γίνεται. Είναι τέτοιες μικρές στιγμές που μας φτιάχνουν τη μέρα.

Διαβάστε ακόμα:

Έχεις παρατηρήσει κι εσύ ότι οι μύες σου πονάνε περισσότερο όταν έχεις άγχος;

7 τρόποι να δώσεις μια πιο προσωπική πινελιά στον χώρο σου

Πηγή: Savoirville