Κλείσιμο

Tρανς ακτιβιστές κατήγγειλε η Τζέι Κ. Ρόουλινγκ- «Δεν θα ληφθούν μέτρα» λέει η αστυνομία

Δεν θα ληφθούν μέτρα κατά των τρανς ακτιβιστών που στοχοποίησαν τη συγγραφέα Τζέι Κέι Ρόουλινγκ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αστυνομία της Σκωτίας. 

Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ κατήγγειλε στην αστυνομία ότι ακτιβιστές ανάρτησαν στο Twitter φωτογραφία του σπιτιού της στο Εδιμβούργο. Η Ρόουλινγκ, η οποία έχει επικριθεί για τις απόψεις της σε θέματα τρανς, περιέγραψε την πράξη ως «doxxing» - κακόβουλη πράξη δημοσίευσης ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών. 

Η Ρόουλινγκ ισχυρίστηκε ότι η διεύθυνση του σπιτιού της αποκαλύφθηκε όταν μια φωτογραφία των τριών ακτιβιστών έξω από το σπίτι της κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο τον Νοέμβριο.

Έγραψε στο Twitter ότι η εικόνα απεικόνιζε τους ακτιβιστές μπροστά από το σπίτι της, «τοποθετημένους προσεκτικά για να εξασφαλίσουν»  ότι η διεύθυνση της είναι ορατή. Πιστεύει ότι οι ακτιβιστές είχαν προσπαθήσει να την «εκφοβίσουν» να «μιλήσει για τα βασιζόμενα στο φύλο δικαιώματα των γυναικών». Οι ακτιβιστές διέγραψαν τη φωτογραφία την επόμενη μέρα μετά τη δημοσίευσή της. 

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Σκωτίας σχολίασε ότι «έγιναν έρευνες και δεν διαπιστώθηκε εγκληματική ενέργεια».

Η Ρόουλινγκ πυροδότησε αντιδράσεις τον Ιούνιο του 2020 επειδή ανάρτησε tweets που αφορούσαν τη φράση «άτομα που έχουν έμμηνο ρύση» – αντιτασσόμενη στην αποφυγή της χρήσης της λέξης «γυναίκες».  

Πολλοί υποστήριξαν ότι οι απόψεις της «μείωσαν την ταυτότητα» των τρανς ατόμων, ενώ τα αστέρια των ταινιών των ταινιών Χάρι Πότερ, συμπεριλαμβανομένων των πρωταγωνιστών Ντάνιελ Ράντκλιφ και Έμα Γουάτσον, κράτησαν αποστάσεις από τα σχόλιά της. 

Εξάλλου, στα μέσα Δεκεμβρίου, η συγγραφέας σχολίασε ειρωνικά δημοσίευμα της εφημερίδας The Times σύμφωνα με τα οποίο  «η (βρετανική) αστυνομία επικρίνεται επειδή ανακοίνωσε ότι βιασμοί από δράστες με ανδρικά γεννητικά όργανα θα καταγράφονται ότι διαπράττονται από γυναίκα, εάν ο δράστης ‘αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα’». Το δηκτικό σχόλιο της συγγραφέως προκάλεσε οργή. 
 

Πηγή: bbc.com