Το χειμερινό τελετουργικό αυτοφροντίδας για stress free γιορτές

Οι γιορτές και ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα όση ομορφιά και μαγεία φέρνουν με τον ερχομό τους, άλλο τόσο κουβαλάνε και ένα μείγμα συναισθημάτων άγχους, νοσταλγίας και θλίψης.

Ακόμα όμως και μία τόσο όμορφη περίοδο, όπως τα Χριστούγεννα είναι σημαντικό να φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία και να βρίσκουμε τρόπους να ηρεμήσουμε και να χαλαρώσουμε, δημιουργώντας ρουτίνες και τελετουργικά κατάλληλα για την εποχή.

Το πώς επιλέγουμε να περάσουμε τις μέρες μας, η ατμόσφαιρα που δημιουργούμε για εμάς και την οικογένειά μας στο σπίτι, είναι ο τρόπος που ζούμε.

Γιατί χρειαζόμαστε μια χειμερινή ιεροτελεστία χαλάρωσης;

Όσο ιδιαίτερες είναι οι γιορτές και η εορταστική περίοδος, τόσο ιδιαίτερη πρέπει να είναι και η ρουτίνα που θα δημιουργήσεις, για να ταιριάζει και με την εποχή. Ακούγεται αστείο, αλλά αν το σκεφτείς, δεν είναι. Η κάθε περίοδος της ζωής μας είναι ιδιαίτερη για διάφορους λόγους, και το πώς φέρεσαι στον εαυτό σου εκείνες τις περιόδους πρέπει να είναι επίσης ιδιαίτερο.

Για παράδειγμα, πότε άλλοτε θα πεις ας απολαύσω μία κούπα ζεστή σοκολάτα, αν όχι τα Χριστούγεννα; Αυτό είναι μία πρακτική αυτοφροντίδας που την κάνεις συνήθως σε συγκεκριμένες περιόδους, όπως τις γιορτές.

Άλλωστε αν σκεφτείς τα πράγματα που κάνεις ενίοτε για τον εαυτό σου, θα δεις πως διαφέρουν από εποχή σε εποχή.

Κάνε τον ύπνο προτεραιότητα

Ο ύπνος είναι πάντα βασικός σε κάθε περίοδο της ζωής μας. Πόσο μάλλον τις γιορτές, που σίγουρα θα έχουμε και πέντε πράγματα παραπάνω στο πρόγραμμά μας. Το να είσαι ξεκούραστη θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς ενδεχόμενες στρεσογόνες καταστάσεις, που δυστυχώς υπάρχουν και τις γιορτές.

Χαλάρωσε σώμα και πνεύμα με αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια δεν θα μπορούσαν να λείπουν από κανένα τελετουργικό. Κάθε ιεροτελεστία, έχει να κάνει με τον χρόνο που δίνεις στον εαυτό σου για να ζήσει το τώρα και να αφήσει λίγο την πολυάσχολη καθημερινότητα.

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να το κάνεις αυτό είναι ακούγοντας τις αισθήσεις σου. Και τίποτα δεν ξυπνά τις αισθήσεις όπως τα αιθέρια έλαια—ειδικά όταν μυρίζουν σαν αυτή την ιδιαίτερη εποχή του χρόνου.

Κάνε διαλογισμό

Αυτή την εποχή του χρόνου, η ευγνωμοσύνη είναι παντού γύρω μας, αφού μαγικά πιάνουμε τον εαυτό μας να εκτιμά όλα όσα έχουμε στη ζωή μας.

Είναι η ιδανική στιγμή να κάνεις διαλογισμό, να ακούσεις τις θετικές σκέψεις σου και να μπλοκάρεις κάθε αρνητικό συναίσθημα.

Πάντως, αφού η εποχή το επιτρέπει, μην ξεχνάς στο δικό σου προσωπικό τελετουργικό αυτοφροντίδας, να προσθέσεις και μπόλικο φως από λαμπάκια. Έχουν έναν μαγικό τρόπο να κάνουν τα πάντα πιο όμορφα.

Διαβάστε επίσης:

Οικογενειακή αποξένωση: Όταν οι δεσμοί της οικογένειας είναι πιο εύθραυστοι απ’ όσο φαντάζεσαι

4 συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις να φτιάξεις αυτό το Σαββατοκύριακο
 

Πηγή: savoirville