Το ρεπό είναι ημέρα ψυχικής υγείας και αξίζει να το απολαμβάνεις

Τα ρεπό στη δουλειά ίσως αποτέλεσε πολυτέλεια αυτή τη χρονιά. Όταν δεν έχεις που να πας, το ρεπό θεωρείται κάπως περιττό. Κι όμως, ακριβώς το αντίθετο.
Το day off είναι υποτιμημένο. Δεν είναι χάσιμο χρόνου, ούτε κάτι που θα έπρεπε να ντρέπεσαι να ζητήσεις. Είναι δικαίωμα σου και αξίζεις να φροντίζεις για την ψυχική σου υγεία. Αν ξυπνάς και εφευρίσκεις δικαιολογίες για να μην πας στη δουλειά, αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς το βράδυ, αν νιώθεις πως δεν αντέχεις αλλά συνεχίζεις, τότε δεν είσαι ο εργαζόμενος του μήνα. Είσαι πολύ κοντά στην επαγγελματική εξουθένωση ή αλλιώς burnout. Ένας επιτυχημένος εργαζόμενος ξέρει πότε πρέπει να κάνει μία παύση, ένα διάλειμμα για να συνεχίσει δριμύτερος και ανανεωμένος.

Τα Mental Health Day  ή αλλιώς Ημέρα Ψυχικής Υγείας δεν είναι απλώς μία μέρα στο ημερολόγιο. Είναι μία ρουτίνα που πρέπει να εντάξεις στο πρόγραμμα σου αν θες να επιβιώσεις. Είναι το ρεπό σου, η άδεια σου, οι μέρες που αφιερώνεις πραγματικά στον εαυτό σου και την ψυχική σου υγεία.

Καθιέρωσε την ημέρα που έχεις ανάγκη το ρεπό σου. Μην ξεχνάς πως είναι δικαίωμα σου
Προτίμησε να είναι στη μέση της εβδομάδας για να κάνεις ένα break πριν το επίσημο του σαββατοκύριακου. Η δουλειά είναι σημαντική μέχρι το σημείο που δεν σε φορτίζει συναισθηματικά. Η κούραση, το στρες και οι υποχρεώσεις μπορούν να σε βαρύνουν ψυχικά και να σε αποπροσανατολίσουν από τον αρχικό σου στόχο. Αυτό φυσικά έχει συνέπειες τόσο στον εργαζόμενο -εσένα- όσο και στην εταιρία/εργοδότη.

Σκέψου τι είναι αυτό που σε ευχαριστεί και κάνε το
Η ψυχική σου υγεία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη. Κάνε λοιπόν όσα σε οδηγούν σε αυτή την ψυχική ανακούφιση. Μπορεί να είναι το τρέξιμο, το περπάτημα, η μουσική, οι ταινίες τα βιβλία, το journaling , ο καφές με την παρέα σου, ένα ζεστό ντους.  Ό,τι κι αν είναι αυτό, δώσε στον εαυτό σου το break που χρειάζεται. Θα δεις πως μετά από αυτό, θα είσαι πολύ πιο δυνατός ψυχικά για να ανταπεξέλθεις σε όσα έπονται.

Μην μπερδεύεις το ρεπό με την τεμπελιά
Όχι, δεν είσαι τεμπέλα αν θέλεις να πατήσεις pause σε όσα σε καταπιέζουν. Μερικές φορές τα αμέτρητα τηλεφωνήματα που έχεις να κάνεις δεν είναι ευχάριστα, όσο επικοινωνιακή κι αν είσαι. Κάποιες φορές ίσως δεν θέλεις να βρίσκεσαι στο χώρο εργασίας λόγω του κλίματος. Όποιος και αν είναι ο λόγος, μην είσαι αυστηρή μαζί σου. Αν ήσουν εργοδότης θα ήθελες εργαζόμενους εξουθενωμένους ή ανθεκτικούς; Η ανθεκτικότητα, όσο παράδοξο και αν ακούγεται, χτίζεται με συχνά διαλείμματα και ρεπό. Όχι με ατελείωτες ώρες συνεχόμενης πίεσης.

Και μετά το ρεπό, θα δεις πως θα γυρίσεις έτοιμη να κάνεις όσα δεν είχες τη διάθεση να κάνεις πριν.

Διαβάστε ακόμα:

-Τι είναι η συναισθηματική απιστία; Και τελικά, μετράει;

-Όσα μας έμαθαν οι αγαπημένες μας σειρές για τη σωστή οικονομική διαχείριση

Πηγή: Savoirville