Το επάγγελμά σου -ευτυχώς- δεν ορίζει την ταυτότητά σου

Οι περισσότεροι από εμάς όταν μας ζητήσει κάποιος να μιλήσουμε για τον εαυτό μας θα αναφέρουμε σίγουρα το επάγγελμά μας από την αρχή: «είμαι..», «δουλεύω ως..». Πίσω όμως από αυτές τις προτάσεις κρύβονται δεκάδες συναισθήματα.

Έχεις σκεφτεί ποτέ τι νιώθεις όταν απαντάς στο “τι επάγγελμα κάνεις”; Νιώθεις ενθουσιασμό; Χαρά; Περηφάνια; Ή μήπως νιώθεις ντροπή και φοβάσαι πως θα σε κρίνουν λόγω αυτού; Συνειδητοποιείς το πόσο σε ορίζει το επάγγελμα που κάνεις αυτήν την περίοδο και πως ίσως συντελεί και αυτό στην εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου;

Έχεις σκεφτεί πώς θα ένιωθες εάν ξαφνικά έχανες τη δουλειά την οποία θεωρούσες ιδανική; Ή ακόμα χειρότερα, εάν έχανες κάθε ενδιαφέρον για αυτή τη δουλειά που κάποτε λάτρευες; Θα ένιωθες πως έχανες ένα κομμάτι της προσωπικότητάς σου και πως η σκληρή δουλειά που έκανες έως τώρα πήγε χαμένη; Μπορεί. Αλλά η αλήθεια -ευτυχώς- απέχει πολύ από αυτή τη σκέψη. Γιατί στην πραγματικότητα, το επάγγελμά σου δεν καθορίζει το ποιος είσαι.

Το να έχεις μια “καλή” δουλειά δεν είναι η μόνη επιτυχία σου

Μια δουλειά που κάνει λίγο πιο συναρπαστικό και ενδιαφέρον το βιογραφικό σου δεν είναι το μόνο που δείχνει εάν τα έχεις καταφέρει στην επαγγελματική σου ζωή. Η επιτυχία μπορεί σπάνια να μετρηθεί από τη δουλειά ή τον πλούτο σου. Ο αληθινός ορισμός της επιτυχίας προέρχεται από την ικανότητα να κάνεις κάτι που πραγματικά αγαπάς, να είσαι σε θέση να φροντίζεις εσένα και τους άλλους, να ξεπερνάς τους μεγαλύτερους φόβους σου.

Ο ορισμός της επιτυχίας ενός ατόμου θα μπορούσε να είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν ενός άλλου. Και αυτό είναι απολύτως εντάξει. Επειδή στο τέλος, ο στόχος είναι να είσαι ο εαυτός σου, να κάνεις ό,τι αγαπάς και να μην αναπαράγεις αυτό που πιστεύουν οι άλλοι πως είναι επιτυχία.

Οι περισσότερες δουλειές είναι προσωρινές και μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή

Παρόλο που η ζωή είναι γεμάτη αβεβαιότητα, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε περάσει περιόδους που πιστεύουμε ότι έχουμε τον πλήρη έλεγχο των συνθηκών της. Σήμερα μπορεί να είσαι αρχιτέκτονας, αλλά τέσσερα χρόνια από τώρα, ποιος ξέρει; Μπορεί ξαφνικά να θέλεις να γίνεις αγρότης ή γυμναστής. Δεν ξέρεις ποτέ τι σου επιφυλάσσει η ζωή. Ουσιαστικά, τίποτα δεν είναι μόνιμο. Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που επηρεάζουν τη ζωή σου εκτός από την καριέρα σου.

Σπάνια κάποιος θα σε θυμάται λόγω της δουλειάς που κάνεις, εάν τον γνωρίσεις εκτός εργασίας
Το πώς αποφασίζεις να συμπεριφέρεσαι στους άλλους και να εκφράζεσαι είναι κομμάτι της ταυτότητάς σου. Όταν άλλοι άνθρωποι μιλούν ή σκέφτονται εσένα, η σκέψη της δουλειάς σου μπορεί να εμφανιστεί, αλλά η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας σου θα χαραχτούν στο μυαλό του. Υπάρχεις σε αυτόν τον κόσμο για πολλούς περισσότερους λόγους εκτός της εργασίας σου.

Όσο περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι είμαστε πολλά περισσότερα πράγματα εκτός από τη δουλειά μας, τόσο πιο ευτυχισμένοι θα είμαστε. Όλοι.

Μόνο οι αξίες σου και οι πράξεις σου ορίζουν την προσωπικότητά σου

Δεν θα ήταν υπέροχο να μην μας έκρινε κανείς με βάση το επάγγελμά μας; Αμέσως όταν συναντάμε κάποιον, θέλουμε να γνωρίσουμε το όνομά του και που δουλεύει. Γιατί; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ορίσεις ένα άτομο; Ναι, είναι υπέροχο να γνωρίζουμε τι παθιάζει κάποιον, αλλά σκέψου μια πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση για να τον γνωρίσεις, όπως το «έχεις κάποιο χόμπι;»

Η ταυτότητά σου πρέπει να καθορίζεται από αυτό που αγαπάς, που ονειρεύεσαι, που εκτιμάς. Και φυσικά από αυτούς που αγαπάς. Σκέψου το: Οι αληθινοί φίλοι και η οικογένειά σου δεν ενδιαφέρονται για το είδος της δουλειάς που κάνεις ή για το πόσα χρήματα βγάζεις. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ευτυχία σου.

Διαβάστε επίσης:

Συνταγή για vegan στραπατσάδα

Τι είναι αυτό που σε κάνει κακό συγκάτοικο, σύμφωνα με το ζώδιό σου
 

Πηγή: savoirville