Το δέρμα και το σώμα σου χρειάζονται τον ιδρώτα σου πολύ περισσότερο απ’ όσο θα πίστευες

Τόσα χρόνια εσύ ξοδεύεις μία περιουσία σε ματ κρέμες και καλλυντικά για να καλύψεις οποιοδήποτε ίχνος γυαλάδας σου προκαλεί ο ιδρώτας, για να έρθουμε εμείς να σου πούμε ότι τελικά ο ιδρώτας σου είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα για το δέρμα και το σώμα σου. Προτού αναστατωθείς από μία δήλωση σαν κι αυτή, διάβασε τα παρακάτω.

Αρχικά, πρέπει να κατανοήσεις γιατί ιδρώνεις
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να βλέπεις τον ιδρώτα σου σαν μία εκδίκηση από το σύμπαν που έρχεται τις πιο άβολες στιγμές και σε κάνει να θες να τρέξεις στο ντουζ αμέσως. Ο ιδρώτας είναι ο φυσικός τρόπος που έχει επιλέξει το σώμα σου για να αποβάλει διάφορες τοξίνες, κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να σεβαστείς. Όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, μόνο μέσα από τον ιδρώτα, το δέρμα καταφέρνει να αποτοξινωθεί σωστά και να αποκτήσει καλύτερη ποιότητα.

Σε τι άλλο ωφελεί ο ιδρώτας;
Τα πλεονεκτήματα του ιδρώτα για το δέρμα σου είναι πολλά. Ενώ εσύ νομίζεις ότι ο ιδρώτας δημιουργεί υπερβολική λιπαρότητα και άρα ευνοεί τα σπυράκια σου, αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, ο ιδρώτας είναι η φυσική μέθοδος καθαρισμού του δέρματος σου. Όταν ιδρώνεις, οι πόροι του δέρματος ανοίγουν και ο ιδρώτας δημιουργεί μία "ασπίδα" ενάντια σε όσα μπορούν να το βλάψουν. Επίσης, πολλά από τα συστατικά του ιδρώτα σου συντελούν στο να έχεις μία φυσική λάμψη στο δέρμα - πέρα από την ενοχλητική γυαλάδα.

Πέρα από το δέρμα, ο ιδρώτας ωφελεί και το σώμα σου. Μετά τη ζέστη, ο δεύτερος πιο συνηθισμένος λόγος για να ιδρώσει κανείς είναι η σωματική άσκηση. Αυτό σημαίνει απλά ότι το αίμα σου έχει πολύ καλή κυκλοφορία και άρα παράλληλα ο οργανισμός κάνει ό,τι μπορεί για να αποβάλει καθετί τοξικό.

Πέρα από τα προφανή, ο ιδρώτας ωφελεί και τη διάθεσή σου
Ξέχνα για λίγο τα νεύρα που σου προκαλεί το ιδρωμένο μέτωπο σου μετά από 2 μόλις ώρες στη δουλειά. Στην πραγματικότητα, η παραγωγή ιδρώτα απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες ενδορφινών στο σώμα σου.  Πρόκειται για τις ορμόνες που μπορούν αμέσως να βελτιώσουν τη διάθεσή σου. Έτσι, θα σε βοηθήσουν να ανταποκριθείς σε μία δύσκολη μέρα.

Εκτός αυτού, ο ιδρώτας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένας μηχανισμός αντιμετώπισης του άγχους. Μετά από μία έντονη άσκηση, το σώμα και το μυαλό προσπαθούν να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση. Καθώς τα επίπεδα παραγωγής ιδρώτα μειώνονται, οι χτύποι της καρδιάς χαλαρώνουν και η αναπνοή κατεβάζει ταχύτητα. Αυτό άμεσα δημιουργεί μία πιο ήρεμη αίσθηση και έτσι μαζί με τον ιδρώτα αποβάλλονται και όσες τοξίνες και ορμόνες προκαλούν στρες.

Σταμάτα, λοιπόν, να φοβάσαι αν θα ιδρώσεις λίγο παραπάνω σε έναν περίπατο, στη γυμναστική ή το σεξ. Αν αυτό συμβαίνει σε φυσιολογικά πλαίσια για 20-30 λεπτά τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί.

Διαβάστε επίσης:

Εσύ ξέρεις τη σωστή σειρά εφαρμογής των προϊόντων περιποίησης;

Έχεις παρατηρήσει κι εσύ ότι οι μύες σου πονάνε περισσότερο όταν έχεις άγχος;

Πηγή: Savoir Ville