Κλείσιμο

4 tips για να δώσεις στην ημέρα του γάμου σου μια οικολογική πινελιά

Εν έτει 2021 και δεδομένης της παρούσας περιβαλλοντικής κατάστασης, η προστασία του πλανήτη βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των ανησυχιών κάθε ατόμου. Η βιωσιμότητα, έχει γίνει η κεντρική μας επιδίωξη και αφορά κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας.

Η ημέρα του γάμου σου λοιπόν, γιατί να να είναι διαφορετική; Από το κρασί που θα προσφέρεις στους καλεσμένους σου, το menu που θα επιλέξεις, αλλά και το cake που θα σερβίρεις, όλα πρέπει να είναι προσεκτικά επιλεγμένα προκειμένου να δώσεις μια βιώσιμη νότα σε αυτή την τόσο ξεχωριστή στιγμή.

Παρακάτω, θα βρεις κάποια βασικά tips για να πετύχεις τη μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Η οργάνωση του γάμου 
Eαν απευθυνθείς σε κάποια εταιρεία για την οργάνωσή του γάμου σου, πρέπει αρχικά να κάνεις μια πολύ καλή έρευνα. Είναι πολύ όμορφο οι άνθρωποι που θα σχεδιάσουν τα πάντα γι’ αυτή την ξεχωριστή στιγμή, να έχουν δημιουργικές ιδέες και οικολογική συνείδηση. Για παράδειγμα η Sarah Haywood, διεθνής φήμης επαγγελματίας στην οργάνωση γάμων και εκδηλώσεων, υποστηρίζει πλήρως τους τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές. Γνωρίζει από που προέρχεται οτιδήποτε χρησιμοποιεί, δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο και πρωτίστως δίνει ζωή σε κάθε υλικό. Για να καταλάβεις, η ομάδα της σε έναν γάμο σε κάποιο νησί της Σκωτίας, χρησιμοποίησε ξύλο από ένα τοπικό πριονιστήριο για την παραγωγή των καθισμάτων και του βωμού για μια υπαίθρια τελετή. Μετά τον γάμο, όλα αυτά στάλθηκαν πίσω για να ανακυκλωθούν ως καυσόξυλα.

Τα λουλούδια
Σύμφωνα με την εταιρεία Shane Connolly, υπάρχουν τρία βασικά βήματα για να κάνεις μια προσεκτική επιλογή για τα λουλούδια του γάμου σου. Αρχικά, πρέπει να σκεφτείς ποια εποχή θα διεξαχθεί ο γάμος σου. Θα είναι έκπληκτό να δείξεις στους καλεσμένους σου μια εικόνα από τα θαύματα της φύσης εκείνης της περιόδου. Στη συνέχεια, πριν επιλέξεις λουλούδια, πρέπει να αναρωτηθείς από πού προέρχονται. Εάν προτιμήσεις την εποχικότητα, θα έχεις περισσότερες επιλογές κοντά σου. Τέλος, καλό είναι να αποφύγεις τη χρήση του σφουγγαριού ανθοδετικής, καθώς δεν είναι βιοδιασπώμενο υλικό και περιέχει μικροπλαστικά.

Η τούρτα
Η Amy Swann, ιδιοκτήτρια μίας από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες παραγωγής cake στο Ηνωμένο Βασίλειο, δίνει μια πολύ σημαντική συμβουλή. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκείνη πρέπει να χρησιμοποιείς  τοπικά προϊόντα από τα γειτονικά σου καταστήματα και να υποστηρίζεις τις μικρές επιχειρήσεις. Πριν επιλέξεις τη γαμήλια τούρτα σου, επισκέψου διάφορους κήπους τοπικών καλλιεργητών λουλουδιών και εμπνεύσου από τη φύση. Η Amy Swann, εμπνέεται από το φυσικό περιβάλλον και σχεδιάζει, φωτογραφίζει και ζωγραφίζει λουλούδια τα οποία κοσμούν τη γαμήλια τούρτα.

Τα χαρτικά 
Πρέπει να κάνεις μια εξονυχιστική έρευνα όσον αφορά τα χαρτικά, εάν επιθυμείς η μέρα του γάμου σου να μην επιβαρύνει το περιβάλλον.  Για παράδειγμα, η Emma Louise Castle, υποστηρίζει ότι ένα μεγάλο menu σε ένα τραπέζι των 10 ατόμων είναι αρκετό ή εάν αποφασίσεις να έχεις μεμονωμένα menu, μπορείς κάλλιστα να εκτυπώσεις τα ονόματα των καλεσμένων στο πάνω μέρος, ώστε να χρησιμοποιηθούν και ως κάρτες θέσεων.

Επίσης, σύμφωνα με την Emma Louise Castle, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσεις ότι δεν είναι όλα τα ανακυκλωμένα χαρτιά ίδια. Ακόμη, προσθέτει ότι ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν βαμβάκι στην παραγωγή τους ή άλλα χαρτιά είναι βιοδιασπώμενα και ενσωματωμένα με σπόρους λουλουδιών, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να τα φυτέψουν αργότερα. «Δεν χρησιμοποιώ προϊόντα που καθιστούν το χαρτί μη ανακυκλώσιμο. Το χαρτί που χρησιμοποιώ είναι ανακυκλώσιμο και τα αυτοκόλλητα που χρησιμοποιώ είναι vegan και χωρίς χλώριο», τόνισε σε δήλωσή της στο Harper’s BAZAAR.

Διαβάστε ακόμα:

Η Άννα ταξιδεύει ανά τον κόσμο έχοντας ως βάση της την καρδιά της Ευρώπης, το Μόναχο

Αποτύπωσε όλες τις στιγμές του καλοκαιριού με τη νέα φωτογραφική μηχανή της Νikon

Πηγή: savoir ville