Τελικά πόσο συνδέεται η καλή στοματική υγιεινή με το καθαρότερο δέρμα;

Το δέρμα μας αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό όργανο του σώματός μας, ένα όργανο που καλύπτει και προστατεύει τα πάντα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι μεγίστης σημασίας να το φροντίζουμε σωστά και να το διατηρούμε καθαρό.

Ο δρόμος που οδηγεί στην καθαρή και λαμπερή επιδερμίδα δεν είναι τόσο περίπλοκός όσο φαντάζεσαι. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη επιμέλεια και η εύρεση της ρουτίνας που λειτουργεί καλύτερα για εσένα. Και εδώ εγείρεται ένα σημαντικό ερώτημα: μήπως η καλή στοματική υγιεινή συνδέεται περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε με το καθαρότερο δέρμα;

Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα μάς έδωσε η Φωτεινή Κ. Μπαγεώργου, Δερματολόγος και Αφροδισιολόγος Ενηλίκων και Παίδων. Πάμε να δούμε αναλυτικότερα όσα μας είπε.

Πώς μπορεί να επηρεάσει η στοματική υγιεινή τη μόλυνση του προσώπου μας ή την εμφάνιση ακμής;

Η μειωμένη στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με τη μάσκα δημιουργούν κλειστές συνθήκες με αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή των παθογόνων μικροοργανισμών του στόματος. Όσο αυτός ο πληθυσμός αυξάνει είναι πιο εύκολο να εποικήσει τη γύρω περιοχή.

O ερεθισμός γύρω από τα χείλη, το πηγούνι ή τα μάγουλα μπορεί να είναι ένδειξη κακής στοματικής υγιεινής;

Οι ερεθισμοί γύρω από το στόμα μπορεί να οφείλονται σε διαρροή σάλιου συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ συχνές είναι και οι συγχειλίτιδες λόγω της χρήσης μάσκας.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ποιες συμβουλές θα δίνατε;

Τακτικό πλύσιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της ημέρας και χρήση στοματικού διαλύματος στα ενδιάμεσα διαστήματα.

Εκτός από τις παραπάνω συμβουλές που μας έδωσε η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Φωτεινή Κ. Μπαγεώργου, εμείς δημιουργήσαμε και την παρακάτω λίστα με τα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για την καλύτερη δυνατή στοματική υγιεινή. Φυσικά, πάντα με τη συμβουλή και την κατεύθυνση του οδοντίατρού σου.

Χρησιμοποίησε οδοντικό νήμα και βούρτσισε τα δόντια σου τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα

Εάν χρησιμοποιείς μια κανονική οδοντόβουρτσα, τότε είναι πολύ σημαντικό να εστιάζεις στις περιοχές όπου τα δόντια σου «συναντούν» τα ούλα σου, καθώς και στη γλώσσα όπου μπορούν να συσσωρευτούν βακτήρια. Γενικότερα, η δημιουργία μιας σταθερής ρουτίνας βουρτσίσματος και οδοντικού νήματος για την απομάκρυνση αυτών των βακτηρίων, ανακουφίζει το ανοσοποιητικό σου σύστημα κι ως αποτέλεσμα μειώνεται η εμφάνιση δερματικών παθήσεων.

Χρησιμοποίησε στοματικό διάλυμα 

Για την ενίσχυση της στοματική υγιεινής μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το κατάλληλο στοματικό διάλυμα, το οποίο φυσικά θα σου προτείνει ο οδοντίατρός σου.

Πλύνε το πρόσωπό σου μετά τη ρουτίνα στοματικής υγιεινής

Μετά το σωστό βούρτσισμα των δοντιών, ακολουθεί και το πλύσιμο του προσώπου. Αν θέλεις να συμβάλλεις στην απομάκρυνση τυχόν βακτηρίων που μπορεί να έχουν μείνει στο στόμα ή στο πηγούνι σου, τότε θα ήταν ωφέλιμο να πλύνεις σχολαστικά το πρόσωπό σου.

Περιόρισε τη ζάχαρη  

Ένα πολύ σημαντικό βήμα που θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός καθαρού δέρματος, είναι ο περιορισμός των γλυκών ή των ζαχαρούχων ποτών. Κι αυτό γιατί; Γιατί τα γλυκά και τα ζαχαρούχα ποτά μπορεί να αφήσουν υπολείμματα στα δόντια σου, υπολείμματα που οδηγούν στην εμφάνιση τερηδόνας. Το αποτέλεσμα; Το σώμα σου γίνεται πιο ευαίσθητο σε λοιμώξεις και βακτήρια που εισέρχονται στο αίμα σου.

Μην παραλείπεις τις επισκέψεις στον οδοντίατρό σου

Ναι, ίσως ακούγεται αρκετά δελεαστική η αναβολή των προκαθορισμένων ραντεβού με τον οδοντίατρό σου. Ωστόσο, η σωστή στοματική υγιεινή συνίσταται στο να επισκέπτεσαι τον οδοντίατρο τουλάχιστον κάθε έξι μήνες για καθαρισμό και γενικότερο έλεγχο.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί οι εταιρείες δεν δημοσιεύουν μισθούς στις αγγελίες εργασίας

Oι μεγαλύτεροι μύθοι για τον γυναικείο κόλπο καταρρίπτονται

Πηγή: savoirville
TAGS: δόντια