Τα tips κηπουρικής για αρχάριους που θα κάνουν το μπαλκόνι σου όαση

Ένα από τα πιο χαλαρωτικά πράγματα που μπορείς να κάνεις -και αν δεν το έχεις δοκιμάσει πίστεψέ με θα έπρεπε- είναι η κηπουρική.

Δεν εννοώ κάτι πάρα πολύ επαγγελματικό, αλλά μικρές ερασιτεχνικές συνήθειες πού αν τις υιοθετήσεις ως χόμπι μπορεί και να σε χαλαρώσουν αλλά θα σε κάνουν σίγουρα να νιώσεις ατελείωτη ευχαρίστηση για τα επιτεύγματά σου, τον κήπο και τα λουλούδια σου δηλαδή.

Αν είσαι αρχάριος ή αρχάρια μην αγχώνεσαι, κανένας δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας πώς να φροντίσει τα λουλούδια και τον κήπο του.

Ξέρω πόσο αγχωτικό μπορεί να είναι το να ξεκινήσεις να φτιάχνεις τον κήπο σου και ξέρω πως υπάρχουν πολλά να μάθεις και να διαβάσεις και να σχεδιάσεις. Ωστόσο έψαξα και βρήκα μερικά tips κηπουρικής για αρχάριους τα οποία αν ακολουθήσεις ευλαβικά το αποτέλεσμα θα είναι εγγυημένο. Εννοείται θέλει και προσωπικό χρόνο, αλλά κάθε καλή συνήθεια θέλει τον χρόνο της και λίγο ακόμα πράσινο στην πόλη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

Έλεγξε το χώμα

Μπορεί να φαίνεται περιττό, αλλά σίγουρα πρέπει να γίνει προκειμένου να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Άλλωστε μην ξεχνάς πως το έδαφος ποικίλλει ανάλογα με το μέρος πού ζεις. Όμως μην ανησυχείς, μπορείς να το κάνεις πολύ εύκολα και με πράγματα που θα βρεις στο σπίτι σου.

Πρόσθεσε μισό φλιτζάνι νερό σε ένα δείγμα του εδάφους και στη συνέχεια, πρόσθεσε μισό φλιτζάνι ξύδι. Αν δεις ότι το σημείο αρχίζει να αφρίζει τότε το χώμα έχει αλκαλικό ph.

Μάθε πότε και πώς πρέπει να ποτίζεις

Το πότισμα των φυτών δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζεις. Κάθε λουλούδι και φυτό έχει τις δικές του μοναδικές ανάγκες σε νερό, οπότε κάνε την έρευνα σου για τα λουλούδια και φυτά που έχεις επιλέξει να έχεις στον κήπο σου. Η κηπουρική εξάλλου είναι επιστήμη για κάποιο λόγο!

Φύτεψε ανάλογα με το φως του ήλιου

Και πάλι να πω, πως όλα τα φυτά είναι διαφορετικά. Ορισμένα χρειάζονται άμεσο ηλιακό φως, ενώ άλλα δεν το αντέχουν. Κι αυτό θέλει λίγη έρευνα. Θυμήσου πως εάν ένα φυτό έχει περιορισμένο ηλιακό φως, τότε η διαδικασία της φωτοσύνθεσης επιβραδύνεται και το φυτό θα αρχίσει να αναζητά το φως του ήλιου.

Πόσα ξέρεις για το κομπόστ;

Το κομπόστ είναι ουσιαστικά ένα φυσικό λίπασμα το οποίο μπορεί να κάνει θαύματα ή να καταστρέψει τον κήπο σου. Οπότε, ενώ είναι βασικό αφού καλό είναι να αποφύγεις τα τοξικά και τα φάρμακα, πρέπει να του αφιερώσεις λίγο παραπάνω χρόνο. Προσπάθησε να φτιάξεις και να χρησιμοποιήσεις κομπόστ. Πρώτον, έχει πληθώρα από εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά που θα λατρέψουν τα φυτά σου αλλά βοηθά και το έδαφός να απορροφήσει και να διατηρήσει την υγρασία, πράγμα που σημαίνει λιγότερο πότισμα (και μεγαλύτερη εξοικονόμηση)!

Η κηπουρική, θέλει σίγουρα χρόνο και υπομονή. Αλλά το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει!

Διαβάστε επίσης:

10 βαθιές αναπνοές και μερικές ακόμα τεχνικές για να γίνεις πιο υπομονετική μαμά

Το φαινόμενο του Phubbing βλάπτει σοβαρά τις σχέσεις
 

Πηγή: Savoirville