Τα 5 μαθήματα που μπορεί να σου διδάξει ένα εσωστρεφές άτομο

Μια από τις πιο κοινές παρανοήσεις σχετικά με τους εσωστρεφείς ανθρώπους είναι πως είναι τόσο μοναχικοί και δεν θέλουν ποτέ να μιλάνε σε κανέναν. Λάθος; Ναι. Η αλήθεια είναι πως ένα εσωστρεφές άτομο προτιμάει συνήθως να αλληλοεπιδρά σε μικρές ομάδες και να σκέφτεται -πολύ- πριν μιλήσει. Το ότι προτιμάει να μένει σιωπηλός κάποιος δεν σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά.

Στην πραγματικότητα, οι εξωστρεφείς άνθρωποι μπορούν να μάθουν πολλά από έναν εσωστρεφή.

Να ακούς περισσότερο από όσο μιλάς
Πολλοί εξωστρεφείς άνθρωποι είναι ασταμάτητοι όταν μιλάνε. Αλλά ξέρεις τι δεν μπορείς να κάνεις όταν μιλάς συνεχώς; Να ακούς. Οι εσωστρεφείς, από την άλλη πλευρά, ακούνε πολύ περισσότερο από ό,τι μιλάνε. Για τους γύρω τους, οι εσωστρεφείς είναι πιστοί και αξιόπιστοι άνθρωποι. Είναι αυτός ο φίλος που μπορεί να κρατήσει ένα μυστικό καθώς και να τηρήσει μια υπόσχεση. Κάτι άλλο που μπορεί να σου διδάξει ένας άνθρωπος που δεν μιλάει ακατάπαυστα, είναι να σκέφτεσαι πριν μιλήσεις.

Να είσαι ένας εξαιρετικός παρατηρητής
Ας πούμε ότι είσαι σε ένα πάρτι. Συνομιλείς με όλους όσους βλέπεις όταν παρατηρείς κάποιο έναν πιο εσωστρεφή φίλο σου να μένει αμέτοχος. Ως εξωστρεφής, μπορεί να σκεφτείς, ''Είναι λυπηρό, δεν έχει κανέναν να μιλήσει." Πρώτον, σκέψου πως οι εσωστρεφείς μπορούν να μιλάνε σε άλλους, απλά μερικές φορές επιλέγουν να μην το κάνουν. Όσο για το τι κάνουν ενώ στέκονται μόνοι τους; Πιθανότατα παρατηρούν τους γύρω τους. Έχε στο μυαλό σου πως οι άνθρωποι που δεν μιλάνε πολύ και δεν κάνουν ''φασαρία'', είναι οι πρώτοι που παρατηρούν κάθε μικρή αλλαγή.

Να είσαι οκ με το να περνάς χρόνο μόνη
Για πολλούς υπερ-κοινωνικούς ανθρώπους, η σκέψη να περάσουν μια μέρα -ή ακόμα και μερικές ώρες- μόνοι είναι βασανιστήριο. Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα: Μπορεί να έρθει μια στιγμή που πρέπει πραγματικά να μείνει για λίγο με τον εαυτό σου μόνο. Όταν δεν νιώθεις άνετε με τον εαυτό σου μπορεί να στραφείς στα λάθος άτομα μόνο και μόνο για να έχεις κάποιον κοντά σου. Θα πρέπει να μάθεις να κινείσαι ανεξάρτητα και με αυτάρκεια, χωρίς να έχεις την ανάγκη να είσαι συνέχεια με κάποιον δίπλα σου.

Να ξέρεις πώς να πεις «Όχι»
Οι εσωστρεφείς γνωρίζουν ότι είναι εντάξει να δίνουν προτεραιότητα στον δικό τους προσωπικό χρόνο ακόμα και εάν αυτό σημαίνει να απορρίπτουν άλλες προτάσεις. Ένα σημαντικό μέρος της αυτο-φροντίδας είναι να γνωρίζεις τα όριά σου και να τα σέβεσαι. Εάν είσαι ένα άτομο που λέει συνεχώς ναι, όχι μόνο μπορεί να υποφέρεις από έλλειψη χώρου και χρόνου, αλλά ίσως κάποιοι άνθρωποι να σε εκμεταλλευτούν. Η αυτοσυντήρηση είναι το κλειδί. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Consumer Research, το να λες όχι, μπορεί να σε βοηθήσει να επιτύχεις τους στόχους σου γρηγορότερα.

Να έρχεσαι σε επαφή με τα συναισθήματά σου
Επειδή οι εσωστρεφείς εκτιμούν πάρα πολύ τον χρόνο που περνάνε μόνοι τους, είναι ίσως πιο έμπειροι στην ενδοσκόπηση. Ξοδεύουν πολύ χρόνο με τις δικές τους σκέψεις, γνωρίζοντας έτσι ακριβώς τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους. Εάν είσαι και εσύ ένας τρομερά εξωστρεφής άνθρωπος, προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις τον προσωπικό σου χρόνο (όσο σπάνιος κι αν είναι) για να κοιτάξεις προς τα μέσα και να βεβαιωθείς ότι ικανοποιούνται οι ανάγκες σου και ότι βρίσκεσαι σε ένα καλό σημείο.

Διαβάστε ακόμη:

-Τα κορίτσια πίσω από το «30 χρονώ ανύπαντρες» είναι η καλύτερη παρέα για να φας όλα τα σοκολατάκια

-Γιατί η σημερινή ημέρα είναι η ιδανική για την προσωπική ανάπτυξη ενός Καρκίνου

Πηγή: Savoirville