Tα 4 οφέλη της άσκησης που δεν έχουν να κάνουν με τις θερμίδες που καις

Γνωρίζεις ήδη πως η άσκηση σου κάνει καλό. Όχι μόνο γιατί σε βοηθάει να ξεφορτωθείς ανεπιθύμητες θερμίδες αλλά συμβάλλει σε πολλά ακόμα που δεν έχουν να κάνουν με θερμίδες.

Όλοι ωφελούνται από την άσκηση, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή σωματικής ικανότητας. Και αυτό είναι δεδομένο!

Τα οφέλη για την υγεία από την τακτική άσκηση και τη σωματική δραστηριότητα είναι δύσκολο να τα αγνοήσεις. Δεν είναι μόνο σωματικά, ούτε αφορούν μόνο την εμφάνισή σου. Τα οφέλη είναι πολλά περισσότερα.

Νιώθεις σωματικά καλά
Μετά από μια καλή προπόνηση, υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο συναίσθημα ολοκλήρωσης, αδρεναλίνης και περηφάνιας που δεν μπορεί να νικηθεί. Η άσκηση ανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία για να κυκλοφορήσει περισσότερο αίμα στους μύες, γεγονός που κάνει το σώμα να αισθάνεται αναζωογονημένο.

Ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται, γεγονός που φέρνει μια συντριπτική αίσθηση ηρεμίας στο σώμα και η αδρεναλίνη και οι ενδορφίνες ρέουν μέσα από το σώμα. Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη είναι η προπόνηση, το πώς νιώθει το σώμα σου μετά αξίζει σχεδόν πάντα τον κόπο.

Νιώθεις ψυχολογικά καλά
Η άσκηση αυξάνει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την καλή διάθεση. Η σωματική δραστηριότητα διεγείρει διάφορες χημικές ουσίες του εγκεφάλου που σε βοηθούν να αισθάνεσαι πιο χαρούμενη, πιο χαλαρή και λιγότερο αγχωμένη.

Αποκτάς ψυχική δύναμη
Ενώ η σωματική δύναμη είναι πολύ σημαντική για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή, τίποτα δεν συγκρίνεται με τη συναισθηματική δύναμη που παρέχει η τακτική άσκηση. Η ολοκλήρωση μιας σκληρής προπόνησης είναι ένα σημαντικό επίτευγμα και η αίσθηση «μπορώ να κάνω τα πάντα» που νιώθεις μετά μπορεί να έχει αποτέλεσμα –θετικού- ντόμινο στην υπόλοιπη μέρα σου.

Αφοσιώνεσαι στον εαυτό σου
Η τήρηση των δεσμεύσεών μας προς τους άλλους είναι συχνά αδιαπραγμάτευτη στις σχέσεις, αλλά οι δεσμεύσεις μας προς τον εαυτό μας μπορεί εύκολα να είναι τα πρώτα πράγματα που ξεχνάμε όταν η ζωή γίνεται…ζόρικη. Η άσκηση φροντίζει αυτή η δέσμευση προς τον εαυτό σου να παραμείνει, ακόμα κι όταν όλα μοιάζουν δύσκολα και σου λένε να τα παρατήσεις.

Την επόμενη φορά που θα κάνεις jogging, yoga, pilates ή κάτι παρόμοιο, εστίασε στα θετικά εκτός των θερμίδων που θα κάψεις. Το αποτέλεσμα θα είναι μακροπρόθεσμα να αλλάξει τόσο η σχέση σου με την άσκηση αλλά και με τον εαυτό σου.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί το μασάζ στην περιοχή των ματιών μπορεί να είναι μία καλή λύση για τους μαύρους κύκλους

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή: Όταν μαζί με τις εποχές αλλάζει και η διάθεσή σου

Πηγή: savoirville.gr