Συναισθηματική απορρύθμιση: 6 εύκολες μέθοδοι για να στραφείτε όταν αισθάνεστε συναισθηματικά καταβεβλημένοι

Το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια ήταν δύσκολα, αποτελεί πλέον κοινό μυστικό. Η μοναξιά, η αμφιβολία και ο φόβος είναι μονάχα λίγα απο τα αισθήματα, που γέννησαν η πανδημία και η καραντίνα.

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες και απρόβλεπτες συνθήκες παρατηρήθηκε σε πολλούς ανθρώπους το φαινόμενο της συναισθηματικής απορρύθμισης.

Τι είναι όμως η συναισθηματική απορρύθμιση;

Πρόκειται για το φαινόμενο που παρατηρείται όταν ο κόσμος και οι εξελίξεις γύρω από αυτόν κινούνται και μεταβάλλονται τόσο γρήγορα, που τα συναισθήματά μας συχνά δυσκολεύονται να “ακολουθήσουν”. Ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι καλούνται, να αντιμετωπίσουν την ίδια στιγμή μια δίνη πολύπλοκων και διαφορετικών συναισθημάτων, τα οποία αδυνατούν, να διαχειριστούν και να διατηρήσουν υπό έλεγχο.

Επίσης είναι συχνό φαινόμενο τα συναισθήματά αυτά, να ενεργοποιηθούν σε μια λάθος στιγμή ή να διαρκέσουν περισσότερο από το σύνηθες. Πλέον έχει αρχίσει να γίνεται εμφανές ότι λόγω της ταχείας εξέλιξης της κοινωνίας μας, μέσα στο πέρασμα του χρόνου θα εξοικειωθούμε όλο και περισσότερο με τη συναισθηματική απορρύθμιση. Παρόλα αυτά υπάρχουν τρόποι να διαχειριστούμε συναισθήματα μας και να απαλύνουμε το ψυχικό βάρος.

Μια σχετική με τη συναισθηματική απορρύθμιση έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Canadian Psychology προτείνει χρήσιμες συμβουλές για την επεξεργασία και έλεγχο των συναισθημάτων μας :

Δώσε λίγο χρόνο στα συναισθήματα σου

Βρες μια τοποθεσία στην οποία νοιώθεις άνεση και ασφάλεια και αφιέρωσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου ώστε να διαχειριστεί να αποδεχτεί τα νέα συναισθήματα. • Παρατήρησε τις αλλαγές ή συνέπειες που επιφέρει αυτό το αίσθημα στο σώμα σου (Για παράδειγμα ταχυπαλμία, σφίξιμο στο στομάχι κλπ).

Επιχείρησε να κατονομάσεις το συναίσθημα, που σε περικλείει

Προσπάθησε να κατανοήσεις, αν το συναίσθημα είναι αποτέλεσμα μιας κατάστασης που αντιμετωπίζεις ή προέρχεται από κάποια άλλη αίτια.

1. Αν συμπεράνεις, ότι το συναίσθημα είναι απόρροια κάποια κατάστασης την οποία αντιμετωπίζεις, διερωτήσου τι προσπαθεί να σου πει αυτό το συναίσθημα και ποια πρέπει να είναι τα επόμενά σου βήματα, ώστε να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.

2. Αν το συναίσθημα φαντάζει αδικαιολόγητο προσπάθησε, να επαναπροσδιορίσεις την κατάσταση στην οποία αντιδράς ή αναλογίσου τι θα έλεγες σε ένα φίλο σου αν βρισκόταν σε αντίστοιχη θέση.

Η αντιμετώπιση των συναισθημάτων μας σίγουρα δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα, παρόλα αυτά η σωστή διαχείριση τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ψυχικής μας υγείας.

Διαβάστε ακόμα: 

Η συνταγή για ένα “απλό πλην τίμιο και συν νόστιμο” Whiskey Sour

Τα 4 ζώδια που θα σε φλερτάρουν με τον πιο διακριτικό τρόπο

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: savoirville