Sneak Peeks: Τα σπίτια των πιο δημιουργικών ανθρώπων στον κόσμο

''Λίγοι από εμάς γνωρίζουμε πραγματικά το πόσο τα σπίτια μας, η διακόσμηση και η αρχιτεκτονική τους, μας διαμορφώνουν'', λέει ο συγγραφέας Sam Lubell.''Το να ρίχνεις ματιές στο σπίτι κάποιου είναι σχεδόν σαν να κρυφοκοιτάς μέσα στο ίδιο του το σώμα. Είναι όμως ένας τέλειος τρόπος να τον γνωρίσεις. Την προσωπικότητά του, τη δημιουργικότητά του και το τι είναι σημαντικό για αυτόν.''

Για το τελευταίο του βιβλίο, Life Meets Art: Inside the Homes of the Most Creative People, ο Lubell έστρεψε τον φωτογραφικό φακό του στους ιδιωτικούς χώρους μερικών αποδεδειγμένα δημιουργικών επαγγελματιών. Μπήκε λοιπόν στα σπίτια 250 καλλιτεχνών του παρελθόντος αλλά και του παρόντος, από τον μπαρόκ καλλιτέχνη Peter Paul Rubens, τον ποιητή Pablo Neruda μέχρι τον αρχιτέκτονα Norman Foster. Η επιλογή αυτών των χώρων μέχρι να συμπληρώσει τη λίστα του, σύμφωνα με τον Lubell, ήταν σαν ένα κυνήγι χαμένου θησαυρού.

Διαβάζοντας το βιβλίο του Lubell βλέπεις το πως κινείται σε όλα τα σπίτια του βιβλίου συνδυάζοντας τους χώρους των ιδιοκτητών με την τέχνη τους. «Υπάρχει αυτή η τρομερή ανατροφοδότηση μεταξύ ενός δημιουργικού ατόμου και του χώρου που μένει», λέει. «Η εμπειρία αυτών των ατόμων εμπνέει την τέχνη τους, που εμπνέει το σπίτι τους, που εμπνέει την τέχνη τους, που εμπνέει την εμπειρία τους, και ούτω καθεξής».

Κάποιες φορές αυτή η σύνδεση μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ίσως κάνει τη διαδικασία σχεδιασμού ενός σπιτιού πολύ περίπλοκη. Στο βιβλίο θα δεις και τη δική του κατοικία στο Λονδίνο. Ένα αγρόκτημα στην εξοχή του Oxfordshire όπου ανακαίνισε για να μείνει αυτός και η οικογένειά του.

''Πιστεύω πως το σπίτι σου λέει ακριβώς τι χρειάζεται», λέει η σχεδιάστρια Faye Toogood. Οι εσωτερικοί χώροι του σπιτιού της στο Λονδίνο, που εμφανίζονται στο Life Meets Art, αντικατοπτρίζουν έντονα τη δική της μινιμαλιστική αισθητική. ''Αυτό το σπίτι χρειαζόταν μια απλή διακόσμηση'', λέει. ''Διάλεξα το λευκό και όλες τις αποχρώσεις του, φυσικά υλικά και μερικά από τα αντικείμενα της δικής μου συλλογής''.

Ο Victor Hugo έγραψε την αρχή του ''Les Misérables'' σε αυτό το διαμέρισμα στο Παρίσι Εκεί έδειξε επίσης την αγάπη του για την τολμηρή εσωτερική διακόσμηση.

Το σπίτι του Louis Armstrong σε μια γειτονιά της εργατικής τάξης στο Queens ήταν διακοσμημένο από τη σύζυγό του, Lucille.

Το σπίτι του Jean Cocteau στο Saint-Jean-Cap-Ferrat της Γαλλίας, έγινε γνωστό ως ''La Villa Tatouée'', ή ως ''Tattoo House'', για τις τοιχογραφίες του. Ήταν ζωγραφισμένο από τον ίδιο τον Cocteau.

Ο Karim Rashid δεν φοβάται να είναι τολμηρός στη διακόσμηση. Το σπίτι του στη Νέα Υόρκη μπορεί να έχει λευκούς τοίχους, σαν μια γκαλερί, αλλά τα έπιπλα είναι γεμάτα χρώμα.

Δείτε ακόμη:

Πώς να διαχειριστείς την αβεβαιότητα σύμφωνα με τους Κινέζους φιλοσόφους

Τα fashion pieces -κι όχι μόνο- που περιλαμβάνει η λίστα μας για την Άνοιξη

Πηγή: Savoirville