SHINE: Η μέθοδος των 5 βημάτων που θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις μια πρωινή ρουτίνα και να την ακολουθήσεις

Είναι γνωστό ότι οι πρωινές ώρες είναι από τις πιο σημαντικές ώρες της ημέρας. Όχι μόνο σηματοδοτούν τη μετάβαση από τον ύπνο στον ξύπνιο, αλλά οι δραστηριότητες που κάνεις το πρωί – από τον τύπο του πρωινού που τρως μέχρι πόσες φορές πατάς το snooze στο ξυπνητήρι σου – μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο πώς αισθάνεσαι για το υπόλοιπο ημέρα.

Το μόνο πρόβλημα; Τα τελευταία δύο χρόνια, η ιδέα του τι συνιστά μια καλή πρωινή ρουτίνα έχει γίνει μάλλον στρεβλή – χάρη σε μεγάλο βαθμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έτσι, έχεις συνηθίσει να βλέπεις ανθρώπους με μια μεγαλύτερη επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διαφημίζουν μια πρωινή ρουτίνα κατά την οποία σηκώνονται στις 4 το πρωί και κάνουν μερικές ώρες άσκησης και διαλογισμού πριν φάνε πρωινό και ξεκινήσουν τη δουλειά.

Αν και η τήρηση αυτού του είδους της ρουτίνας δεν είναι απαραίτητα επιβλαβής, δεν είναι ρεαλιστική για τους περισσότερους από εμάς – και το να έχουμε μια τόσο μη ρεαλιστική προσδοκία για το πώς «πρέπει» να είναι μια πρωινή ρουτίνα μπορεί να κάνει την ιδέα να τη φτιάξεις να μοιάζει άπιαστο όνειρο.

Αλλά οι ρουτίνες δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκες, χρονοβόρες και ακραίες για να είναι ωφέλιμες – και εκεί είναι που μπαίνει η μέθοδος SHINE.

Η μέθοδος – που περιγράφεται από την ψυχολόγο Kate Oliver και τον θεραπευτή Toby Oliver στο νέο τους βιβλίο Rise And Shine: How To Transform Your Life, Morning By Morning – αντιπροσωπεύει τα πέντε βασικά βήματα που είναι αναπόσπαστα σε κάθε πρωινή ρουτίνα: σιωπή, ευτυχία, πρόθεση, διατροφή και άσκηση (silence, happiness, intention, nourishment, exercise).

«Καταλήξαμε στο SHINE γιατί και οι δύο διαπιστώσαμε ότι η ανάληψη ευθύνης για τα πρωινά μας μάς βοήθησε να αναλάβουμε τη ζωή μας και να αλλάξουμε τα πράγματα όταν δυσκολευόμασταν», εξηγεί ο Toby. «Η μεταμόρφωση του πρωινού μας μάς βοήθησε να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι και να βιώσουμε μια μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας, καθώς και να πετύχουμε περισσότερα από τα πράγματα που θέλαμε να κάνουμε».

Η βασική προϋπόθεση πίσω από τη μέθοδο SHINE είναι η απλότητα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξασκήσεις κάθε πτυχή της μεθόδου SHINE – για παράδειγμα, η ευτυχία θα μπορούσε να περιλαμβάνει το να κάνεις οτιδήποτε σε βοηθά να τονώσεις τη διάθεσή σου – επιτρέποντας στους αναγνώστες του βιβλίου να συνθέσουν μια πρωινή ρουτίνα που ταιριάζει σε αυτούς και στις περιστάσεις τους.

«Η ιδέα κατά τη συγγραφή του βιβλίου ήταν να δημιουργήσουμε ένα “μενού” με πράγματα από τα οποία θα μπορούσαν να επιλέξουν οι άνθρωποι, έτσι ώστε να μην ταιριάζει σε όλα», λέει η Kate. «Στην πραγματικότητα, σε ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου, βοηθάμε τους ανθρώπους να σκεφτούν συγκεκριμένες προκλήσεις που μπορεί να έχουν στη ζωή τους και ποιος συγκεκριμένος συνδυασμός πρακτικών θα λειτουργούσε για αυτούς».

Οι πέντε βασικές πτυχές της μεθόδου SHINE

Σιωπή: βρίσκοντας έναν τρόπο να δημιουργήσεις χώρο για ησυχία, γαλήνη και μοναξιά πριν ξεκινήσει η μέρα.

Ευτυχία: κάνοντας κάτι που θα τονώσει τη διάθεσή σου και θα σε βάλει σε μια θετική νοοτροπία.

Πρόθεση: να είσαι ξεκάθαρος σχετικά με το πώς θέλεις να είναι η μέρα και τι είναι σημαντικό.

Θρέψη: τροφοδοτεί το σώμα και το μυαλό σου για ενέργεια και εστίαση.

Άσκηση: ενεργοποίησε το σώμα σου για να ζεσταθεί για την ημέρα.

Πώς να εντάξεις τη μέθοδο SHINE στη ζωή σου

Ενώ το βιβλίο δίνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να ενσωματώσεις τη μέθοδο SHINE στη ζωή σου, η Kate λέει ότι η νούμερο ένα συμβουλή της για άτομα που θέλουν να ξεκινήσουν θα ήταν να ξεκινήσουν με μικρά βήματα και να χτίσουν τη ρουτίνα τους σταδιακά.

«Μπορεί να είναι πραγματικά τρομακτικό να λες στον εαυτό σου ότι πρέπει να κάνεις πολλά πράγματα διαφορετικά και να αλλάξεις εντελώς τα πρωινά σου, αλλά αν πεις στον εαυτό σου να αφιερώσεις πέντε λεπτά και να κάνεις ένα πράγμα διαφορετικά, αυτό είναι πολύ πιο εφικτό», εξηγεί.

«Τότε, μπορεί να αρχίσεις να παρατηρείς τη διαφορά που κάνει, η οποία θα σου δώσει το κίνητρο να αλλάξεις κάτι άλλο στην πορεία».

Ο Toby συνιστά επίσης να θυμάσαι το γιατί θέλεις να δημιουργήσεις μια νέα πρωινή ρουτίνα εξαρχής – θέλεις να αισθάνεσαι πιο θετική, γεμάτη ενέργεια ή κίνητρο, για παράδειγμα;

«Όλοι έχουμε μια πρωινή ρουτίνα – ακόμα και εκείνοι που δεν λένε ότι έχουν πρωινή ρουτίνα πρέπει να ετοιμαστούν για την ημέρα και να χτίσουν συνήθειες που θα μπορούσαν να κάνουν κάθε πρωί, όπως να αναβάλουν το ξυπνητήρι τους ή να κάνουν ένα ντους” λέει.

«Ωστόσο, εάν συνειδητά επιλέγεις τη ρουτίνα σου, τότε συνειδητά επιλέγεις να προετοιμάσεις το σώμα, το μυαλό και τα συναισθήματά σου για την υπόλοιπη ημέρα. Είναι σαν να φοράμε τα σωστά ρούχα – αν ρυθμίσουμε σωστά τον εαυτό μας, μπορούμε να δώσουμε στον εαυτό μας τις καλύτερες πιθανότητες να έχουμε ένα επιτυχημένο 24ωρο και μια θετική νοοτροπία που θα μεγαλώνει και θα ενισχύεται καθώς προχωράμε μέσα στην ημέρα».

Δείτε επίσης:

Γιατί το να νιώθεις πλήξη κάποιες φορές στη σχέση σου δεν είναι και τόσο κακό τελικά;

Πώς μια βόλτα με τον σκύλο σου μπορεί να μειώσει το στρες

Δείτε τις ειδήσεις εδώ

Πηγή: savoirville