Ψυχική υγεία: 5 τρόποι να την προσεγγίσεις -και να τη διατηρήσεις- φέτος

Αρκετά με τα New Year’s Resolutions. Αρκετά με τις τεράστιες λίστες που ανακαλύπτεις κάθε χρόνο πως δεν τις ολοκληρώνεις όπως θα ήθελες. Ίσως ήρθε η στιγμή να προσπαθήσεις διαφορετικά να προσεγγίσεις την καλύτερη ψυχική και σωματική σου υγεία. Υπάρχουν μερικοί τρόποι που αν τους εντάξεις στη ζωή σου, αυτή θα αλλάξει θεαματικά.

#1 Θέσε μικρές προκλήσεις στον εαυτό σου
Αντί να λες πως θα πετύχεις μία ολόκληρη λίστα πραγμάτων, ξεκίνα με τα μικρότερα tasks. Μπορείς αν επικεντρωθείς σε ένα fitness goal ή μία νέα γλώσσα. Ένα πράγμα κάθε φορά. Το να δίνεις μικρές αφορμές για επιτυχία στον εαυτό σου, σε βοηθά να παραμένεις focused στους στόχους σου κι ας μην ολοκληρώνεις 10 πράγματα τη φορά. Επίσης, με αυτό τον τρόπο, χτίζεις επιμονή, υπομονή, πειθαρχία και θέληση. Και αυτά τα εφόδια έχουν μεγαλύτερη σημασία από το να κάνεις απλά μερικά παραπάνω πράγματα στη ζωή σου.

#2 Δώσε στο εαυτό σου την επιβράβευση που τόσο πολύ αποζητάς από τους γύρω σου
Η ψυχική υγεία και η αυτοπεποίθησή σου στηρίζουν την ύπαρξη τους σε μεγάλο βαθμό από την αναγνώρισή σου. Την αναγνώριση που εσύ η ίδια δίνεις πρώτα από όλα σε σένα. Αν εσύ σε αποδεχτείς και λες το πολυπόθητο “μπράβο” ακόμη και σε κάτι φαινομενικά απλό, η ψυχολογία σου αλλάζει.

Μην παραμελείς να χαρείς ακόμα και με κάτι απλό. Τα συναισθήματά σου έχουν λόγο ύπαρξης. Τίμησέ τα και αναγνώρισέ τα. Αυτό θα σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην ψυχική σου υγεία.

#3 Δώσε περισσότερη προσοχή στη διατροφή σου
Η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στη βελτίωση της ψυχικής αλλά και σωματικής υγείας σου. Τα cheat days ας γίνουν απλά cheat meals. Βάλε περισσότερο νερό στην καθημερινότητά σου. Λαχανικά, φρούτα, ψάρι αποτελούν πηγές βιταμινών απαραίτητες για μια καλύτερη ζωή. Επιπλέον, μην παραλείπεις να απολαμβάνεις το πράσινο της φύσης. Μία βόλτα στον κήπο/πάρκο της γειτονιάς σου, μπορεί να σου αλλάξει δραστικά το mood της ημέρας. Η φύση έχει το δικό της μαγικό τρόπο να μας βελτιώνει τα επίπεδα υγείας και ευεξίας.

#4 Μίλησε με κάποιον οικείο σου
Φέτος, ας γίνει η χρονιά που θα έρθεις πιο κοντά με τους δικούς σου ανθρώπους. Μην προτιμάς πάντα την ησυχία της μοναξιάς σου. Κάποιες φορές, οι κοντινοί σου μπορούν να φανούν μεγαλύτερο στήριγμα από όσο νιώθεις εκείνη τη στιγμή. Για το καλό λοιπόν, της ψυχικής σου υγείας, φρόντισε φέτος να μην κλειστείς ερμητικά στον εαυτό σου. Δώσε την ευκαιρία σε παλιούς και νέους ανθρώπους να σε πλησιάσουν. 

#5 Κάνε μία ανασκόπηση στις νίκες σου
Μην το ξεχνάς. Αυτό θα σε κρατά σε εγρήγορση, θα σου υπενθυμίζει πως αξίζει όλο αυτό που επιχειρείς να κάνεις -οτιδήποτε-. Μπορεί ο δρόμος να μοιάζει τώρα μακρύς αλλά σίγουρα υπάρχει προορισμός. Και μην ξεχνάς πως, το ταξίδι πάντα έχει σημασία. Ακόμη κι αν ο τελικός σου στόχος δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί στο 10ο τοις εκατό.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα σε επηρεάσει η πανσέληνος και τι άλλο να περιμένεις αστρολογικά αυτή την εβδομάδα

Τρίγωνο αλλαγής: Το σωσίβιό σου για τις ώρες που δεν έχεις ιδέα τι σου φταίει

Πηγή: SAVOIR VILLE