Πρόβα θρόνου για τον Κάρολο;-Εκφώνησε ομιλία αντί της Ελισάβετ στο βρετανικό κοινοβούλιο

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Με τον διάδοχο Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο να παρουσιάζει με τη λεγόμενη «Ομιλία της Βασίλισσας» το κυβερνητικό πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα αντί της μητέρας του βασίλισσας Ελισάβετ, πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Λόρδων η επίσημη τελετή έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ είχε ανακοινώσει το βράδυ της Δευτέρας ότι λόγω των κινητικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η 96χρονη μονάρχης δε θα παρίστατο στη σημερινή τελετή Ομιλίας της Βασίλισσας. Ήταν μόλις η τρίτη φορά που απουσίασε από την τελετή αυτή στα 70 χρόνια βασιλείας της.

Ο πρίγκιπας Κάρολος δεν κάθισε στο βασιλικό θρόνο που χρησιμοποιείται για τη μητέρα του, αλλά οι βασιλικοί σχολιαστές στη Βρετανία κάνουν λόγο για «καθοριστική στιγμή» στη σταδιακή μετάβαση προς την επόμενη μέρα για τη βασιλική οικογένεια.

Στο πλευρό του ήταν η Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, ενώ για πρώτη φορά παρών στην τελετή ήταν ο Δούκας του Κέμπριτζ Γουίλιαμ.

Ως προς το κυβερνητικό πρόγραμμα, το περίγραμμα του οποίου ανέγνωσε ο πρίγκιπας της Ουαλίας, περιλάμβανε 38 καινούρια νομοσχέδια και προαναγγελία μέτρων για ελάφρυνση του κόστους διαβίωσης.

Το νομοσχέδιο που έχει λάβει τη μεγαλύτερη προσοχή είναι αυτό περί Δημόσιας Τάξης, που προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις για τις διαμαρτυρίες οργανώσεων που  εμποδίζουν τη λειτουργία υποδομών και την εύρυθμη καθημερινότητα των πολιτών, όπως οι περιβαλλοντικοί «αντάρτες ακτιβιστές» της οργάνωσης Extinction Rebellion.

Άλλα νομοσχέδια που εισήγαγε η βρετανική κυβέρνηση αφορούν την απονομή περαιτέρω εξουσιών στην τοπική αυτοδιοίκηση για αναζωογόνηση των εμπορικών δρόμων, την απλούστευση κάποιων διαδικασιών για άσκηση οικονομικής δραστηριότητας (νομοσχέδιο περί Ελευθεριών του Brexit), την πάταξη των εγκλημάτων με κρυπτονομίσματα, την αυστηροποίηση του καθεστώτος συνεργασίας με ξένα συμφέροντα που συνδέονται με απολυταρχικά καθεστώτα, την αναβάθμιση τομέων της εκπαίδευσης, την αμφιλεγόμενη ιδιωτικοποίηση του τηλεοπτικού σταθμού Channel 4, αλλά και την επίσης αμφιλεγόμενη αντικατάσταση του ισχύοντος νόμου περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (που συνδέεται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) από έναν νέο νόμο περί ατομικών δικαιωμάτων, με έμφαση στην ελευθερία της έκφρασης.

Στο κυβερνητικό πρόγραμμα που ανέγνωσε ο πρίγκιπας Κάρολος έγινε και ιδιαίτερη αναφορά στον «ηγετικό ρόλο» που θα παίξει η Βρετανία «στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας ανά τον κόσμο, περιλαμβανομένης της συνεχιζόμενης υποστήριξης για το λαό της Ουκρανίας».

Πηγή: skai.gr