Πρωινή Υπνηλία: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ξυπνάς τα πρωινά που έξω είναι σκοτεινά;

Μία από τις δυσκολίες του χειμώνα, είναι αυτά τα πρωινά που ξυπνάς, έξω είναι ακόμα σκοτεινά, φυσάει και το μόνο που θέλεις είναι να γυρίσεις πίσω στο κρεββάτι σου, να σκεπαστείς με το πάπλωμα και να ξανακοιμηθείς.

Τα πιο σκοτεινά πρωινά είναι πάντα πιο δύσκολο να σηκωθείς από το κρεβάτι; Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό.

Τελευταία άλλωστε υπάρχει μια ιδιαίτερα ψύχρα στον άνεμο που επιβεβαιώνει ότι οι εποχές αλλάζουν. Πως το καλοκαίρι αποχώρησε σιγά σιγά και μαζί του θα μειωθεί αναπόφευκτα και το φως. Οι μέρες μπορεί να μικραίνουν από τον Ιούνιο, αλλά το φθινόπωρο οι μικρότερες μέρες αρχίζουν πραγματικά να γίνονται εμφανείς – ειδικά όταν πρόκειται για το πρωινό ξύπνημα.

Αλλά γιατί είναι τόσο πιο δύσκολο να ξυπνάς όταν έξω είναι σκοτεινά;

Σύμφωνα με τη γιατρό και ειδικό ευεξίας Dr Susan Lovelle, η απάντηση βρίσκεται στη σχέση μεταξύ των ορμονών μας και τις συνθήκες υπό τις οποίες παράγονται.

«Ο λόγος που κοιμόμαστε –ή δεν κοιμόμαστε– έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τη σύνδεση μεταξύ δύο ανταγωνιστικών ορμονών, της κορτιζόλης και της μελατονίνης», εξηγεί η dr Lovelle.

«Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε την ορμόνη που σχετίζεται με το στρες, την κορτιζόλη, και πώς μας κρατά ξύπνιους και σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η μελατονίνη, που εκκρίνεται από την επίφυση στον εγκέφαλο, ηρεμεί τον εγκέφαλό μας και μας επιτρέπει να κοιμηθούμε καλύτερα».

«Το θέμα είναι ότι η μελατονίνη απελευθερώνεται κυρίως όταν είναι σκοτάδι, ενώ η κορτιζόλη ευδοκιμεί με το θόρυβο και το φως. Γι’ αυτό νιώθουμε πιο νυσταγμένοι όταν έξω είναι σκοτεινά».

Όταν ξυπνάμε και είναι ακόμα σκοτάδι έξω, το σώμα μας εξακολουθεί να παράγει μελατονίνη, γι’ αυτό συνεχίζουμε να νιώθουμε υπνηλία.

Πως θα καταπολεμήσεις την πρωινή υπνηλία των μουντών ημερών;

«Για να καταπολεμήσετε την πρωινή υπνηλία, σκεφτείτε να αντιστρέψετε την ορμονική ισορροπία: ανάψτε τα φώτα, σηκωθείτε και κουνηθείτε και κάντε ένα δροσερό ντους», προτείνει η Δρ Lovelle, προσθέτοντας ότι αυτές οι πρωινές δραστηριότητες δεν θα σε απαλλάξουν εντελώς από την υπνηλία σου αν αυτή οφείλεται στην έλλειψη ύπνου.

«Αυτές είναι δραστηριότητες που θα τονώσουν την κορτιζόλη και θα σε ξυπνήσουν γρηγορότερα».

Βέβαια, αν το πρόγραμμα σου το επιτρέπει, λίγο παραπάνω χουζούρι μία βροχερή και μουντή μέρα, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

 

Διαβάστε ακόμα:

80s-90s Glam και νέοι κανόνες εμπνέουν την collection Φθινόπωρο-Χειμώνας ’22 στα γυναικεία κοσμήματα

Eyeliner: Αυτές είναι οι ιδανικές αποχρώσεις βάσει του χρώματος των ματιών σου

Πηγή: savoir ville
TAGS: ύπνος