Πόσες θερμίδες τελικά πρέπει να έχει το δείπνο σου;

Είτε προσπαθείς να χάσεις βάρος, είτε να απλά να υιοθετήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, το να έχεις υπόψιν σου την πρόσληψη των θερμίδων μπορεί να βοηθήσει αρκετά στο να πετύχεις το στόχο σου.

Βέβαια είναι πιο σημαντικό να ακολουθείς μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή παρά να μετράς τις θερμίδες κάθε γεύματος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι θερμίδες του δείπνου, καθώς και οι συνολικές θερμίδες από όλους τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά που καταναλώνεις καθημερινά, πρέπει να προέρχονται από μια ποικιλία θρεπτικών τροφών στις σωστές αναλογίες.

Είτε λαμβάνεις το 30 τοις εκατό είτε το 60 τοις εκατό των συνολικών ημερήσιων θερμίδων σου στο δείπνο, είναι σημαντικό να κάνεις έξυπνες επιλογές τροφίμων που περιλαμβάνουν λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, δημητριακά ολικής αλέσεως και καλά λιπαρά.

Πόσο ακριβώς πρέπει να τρώς λίγες ώρες πριν από τον ύπνο; Δυστυχώς, δεν υπάρχει σωστή απάντηση.

Οι θερμίδες που πρέπει κανείς να λαμβάνει καθημερινά μπορεί να ποικίλλει από άτομο σε άτομο ανάλογα με τους ατομικούς στόχους διατροφής και το σωματότυπο τους.

Μπορείς πάντα όμως να ορίσεις ένα ισορροπημένο ημερήσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων.Για παράδειγμα, με έναν στόχο 1.500 θερμίδων την ημέρα, το μοίρασμα των θερμίδων θα μπορούσε να είναι ως εξής:

- Θερμίδες πρωινού – 400
- Θερμίδες σνακ ή ποτών – 100
- Θερμίδες μεσημεριανού γεύματος – 400
- Θερμίδες σνακ ή ποτών – 100
- Θερμίδες δείπνου – 400
- Σνακ, γλυκό ή ποτό – 100

Η ισορροπία ενός διατροφικού πλάνου όχι μόνο μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερο, αλλά επίσης μας επιτρέπει να λαμβάνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.


Θερμίδες δείπνου και απώλεια βάρους

Εάν προσπαθείς να διαχειριστείς το βάρος σου, η κατανάλωση των περισσότερων θερμίδων  νωρίτερα την ημέρα και στο δείπνο μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη. Το American Journal of Clinical Nutrition δημοσίευσε μια μικρή μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων για την απώλεια βάρους τον Αύγουστο του 2016, συγκρίνοντας την επίδραση ενός μεσημεριανού γεύματος υψηλής θερμιδικής αξίας με αυτό του δείπνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων στο μεσημεριανό γεύμα από ό, τι αργότερα στην ημέρα οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους και βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη σε υπέρβαρες γυναίκες.

Μια άλλη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity τον Απρίλιο του 2013, χρησιμοποίησε 420 συμμετέχοντες για να αξιολογήσει το ρόλο της ώρας που καταναλώνεις ένα τρόφιμο με την απώλεια βάρους.

Τα άτομα που κατανάλωναν το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων τους πριν από τις 3 μ.μ. έχασαν περισσότερο βάρος μέσα σε 20 εβδομάδες από εκείνους που έτρωγαν το βασικό γεύμα τους αργότερα.

Και οι δύο ομάδες κατανάλωναν παρόμοιες συνολικές θερμίδες όλη την ημέρα.

 

Και τι συμβαίνει με τα σνακ;

Τα σνακ μπορούν ακούσια να προσθέσουν πάρα πολλές θερμίδες στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Για να βεβαιωθείς ότι η κατανάλωση ενός ενδιάμεσου γεύματος δεν μειώνει την κατανομή των θερμίδων του δείπνου σου, μπορείς πάντα να προτιμάς σνακ πιο υγιεινά.

Μερικά tips που θα σε βοηθήσουν είναι:

- Αντικατάστησε τα σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας με σνακ που περιέχουν θρεπτικά συστατικά
- Προτίμησε ολόκληρα φρούτα που δεν έχουν πρόσθετα σάκχαρα
- Επίλεξε ανάλατα σνακ
- Επίλεξε αλκοολούχα ποτά χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Διαβάστε επίσης: 

Ζώδια: Οι βασικές διαφορές ενός Καρκίνου που γεννήθηκε τον Ιούνιο με αυτόν που γεννήθηκε τον Ιούλιο

Πόσες θερμίδες τελικά πρέπει να έχει το δείπνο σου;

Πηγή: savoirville.gr