Κλείσιμο

Πώς το στρες επηρεάζει το δέρμα σου και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό

Ακριβώς όπως επηρεάζει την ψυχική ευεξία, τον ύπνο και την υγεία του εντέρου, το στρες μπορεί να επηρεάσει και το δέρμα.
Είτε λόγω συναισθηματικού στρες είτε εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων, τα αποτελέσματα είναι σχεδόν τα ίδια. Μάλιστα, μια ιδιαίτερα έντονη ρουτίνα περιποίησης μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ευαισθησία και φθορά, άθελά σου. Ακόμα, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί. Συγκεκριμένα, όταν το δέρμα αρχίζει να αντιδρά, το προστατευτικό φράγμα του καταστρέφεται, καθιστώντας το ακόμα πιο ευάλωτο.

Μάλιστα, μια δερματική αντίδραση συχνά επιδεινώνεται όχι από το λάθος προϊόν, αλλά από το σωστό προϊόν στο λάθος μέρος. Όταν ο επιδερμικός φραγμός υποστεί βλάβη, τότε ακόμη και το καθημερινό σου foundation μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, αντί να “κάθεται” στο δέρμα, μπορεί πλέον να εισχωρήσει σ’ αυτό. Συχνά, η αιτία πίσω από μια δραματική αλλαγή στο δέρμα μπορεί να είναι εύκολο να εντοπιστεί και να διορθωθεί. Όμως, αυτό που ίσως δεν συνειδητοποιείς είναι ότι τα συχνά ήπια εξανθήματα, οι ξηρές κηλίδες, τα σπυράκια ή ο κνησμός και η απολέπιση μπορεί να οφείλονται στο συνεχές στρες.

Γι’ αυτό δες παρακάτω τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την κατάσταση.

Μην υπερφορτώνεις το δέρμα σου
Όλο και περισσότερο, οι ειδικοί αναφέρουν αυτοπροκαλούμενη βλάβη από την υπερβολική χρήση peeling, scrubs, micro-needling και άλλων επεμβατικών συσκευών. Αυτό συνήθως οφείλεται στην προσπάθεια μας να χρησιμοποιήσουμε τις επαγγελματικές θεραπείες στο σπίτι. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι παραπάνω θεραπείες πρέπει να αποφεύγονται, απλά να χρησιμοποιούνται με μέτρο.

Το ίδιο ισχύει και για την περιποίηση της επιδερμίδας. Είναι λογικό με την πληθώρα προϊόντων στην αγορά, να καταλήγεις με 10 διαφορετικά serums στο ντουλάπι του μπάνιου. Συχνά, κιόλας μπορεί να χρησιμοποιείς περισσότερα από 1 ή 2 τη φορά. Αυτό όμως μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και ευαισθησία οδηγώντας σε αντίστροφα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμείς.

Γι’ αυτό, περιόρισε την καθημερινή ρουτίνα σου σε ένα καθαριστικό, ένα toner, 1-2 ορούς και μια ανακουφιστική κρέμα. Ιδανικά, προτίμησε ένας από τους ορούς να περιέχειυαλουρονικό οξύ, για να διατηρήσει το στρεσαρισμένο δέρμα ενυδατωμένο.

Επανεξέτασε την απολέπιση
Ακόμα και το στρεσαρισμένο δέρμα χρειάζεται κάποια απολέπιση, ειδικά καθώς η ξηρή, ξεφλουδισμένη υφή μπορεί να είναι σημάδι στρες. Ο στόχος είναι η ήπια απολέπιση για την απομάκρυνση των νεκρών κύτταρων. Έτσι, αν χρησιμοποιείς ένα πανί προσώπου με το καθαριστικό σου ή έχεις ένα ελαφρώς όξινο toner, είναι αρκετό. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις κάποιο επιπλέον προϊόν απολέπισης ή peeling. Διαφορετικά, η απολέπιση με peeling ή scrub δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετή για το ταλαιπωρημένο δέρμα.

Είναι καλύτερο να αποφύγεις το συνδυασμό απολεπιστικού cleanser, toner με οξύ, scrub και μάσκα απολέπισης. Μια τέτοια ρουτίνα είναι υπερβολική για κάθε τύπο δέρματος.

Στόχευσε για υγιή λάμψη
Το θαμπό, δέρμα μπορεί να είναι σημάδι εσωτερικού στρες. Τα τριχοειδή αγγεία συστέλλονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερη ροή αίματος κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Όμως, η καλή κυκλοφορία είναι το κλειδί για την υγεία της επιδερμίδας, καθώς φέρνει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο δέρμα. Επιπλέον, όταν το αίμα είναι πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, βελιτώνει την απορρόφηση των προϊόντων περιποίησης. Συγκεκριμένα, το μασάζ στο πρόσωπο είναι μια απλή και καλή λύση για αυξημένη κυκλοφορία αίματος.

Λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω για να κάνεις μασάζ με το cleanser και την κρέμα σου είναι αρκετά. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα gua sha ή μια συσκευή μικρορεύματος, όπως αυτή της NuFace, για να διεγείρεις τους μυς και το δέρμα.

Δρόσισε την επιδερμίδα σου
Οτιδήποτε κρύο είναι πολύ ενεργητικό για το στρεσαρισμένο, υποτονικό δέρμα. Μπορείς να φτιάξεις παγάκια από πράσινο τσάι ή χαμομήλι, που είναι αντιφλεγμονώδη, ή από τσάι πικραλίδας, που είναι καλό για την αποστράγγιση του πρηξίματος και των υγρών. Πέρασε τα πάνω από το πρόσωπο, δουλεύοντας από το κέντρο προς τα έξω. Έτσι, θα βοηθήσεις στην τόνωση της κυκλοφορίας και θα ηρεμήσεις τη φλεγμονή.

Χρησιμοποίησε μια ανακουφιστική κρέμα
Όταν ο επιδερμικός φραγμός καταστρέφεται, κάθε τύπος δέρματος αφυδατώνεται σοβαρά. Γι’ αυτό, η γενναιόδωρη εφαρμογή μιας πλούσιας -αλλά όχι βαριάς ή λιπαρής- κρέμας, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. Μια καλή κρέμα μπορεί να καταπραΰνει και να περιποιηθεί σε βάθος με τρόπο που κανένας ορός δεν μπορεί. Έτσι, επίλεξε μια πλούσια κρέμα, ειδικά τη νύχτα και απλώστε την, σχεδόν σαν μάσκα, ώστε να μπορέσει να εισχωρήσει και να θρέψει βαθιά το δέρμα. Θα δεις τη διαφορά από το επόμενο πρωί κιόλας!

Διαβάστε ακόμη:

Tres Leches with a twist ή αλλιώς πώς θα προσθέσεις μια πιο γιορτινή πινελιά στο κλασικό μεξικάνικο κέικ

Είναι οι παγιέτες βλαβερές για το περιβάλλον;

Πηγή: Savoirville
TAGS: δέρμα