Πώς το να πίνεις αρκετό νερό συνδέεται με πιο υγιή γήρανση

Ξέρεις ότι το νερό είναι καλό για τον οργανισμό σου σε όλα τα επίπεδα. Ένα από αυτά είναι και η γήρανση.

Το νερό κατέχει σημαντική θέση στη ζωή του ανθρώπου. Κρατά το δέρμα λαμπερό και υγιές, βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας σου, ενυδατώνει τον οργανισμό σου και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των οργάνων του σώματος.

Η Niti Patel, RD, MS, διαιτολόγος, με έδρα τη Νέα Υόρκη, εξηγεί ότι το πόσιμο νερό και η γήρανση συνδέονται. «Το νερό βρίσκεται σε όλα τα κύτταρά μας, λέει, και αυτά τα κύτταρα χρειάζονται νερό για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Από τη λίπανση των αρθρώσεών σας μέχρι την άντληση αίματος στους μύες, χρειαζόμαστε νερό για να εκτελέσουμε σχεδόν κάθε σωματική λειτουργία», εξηγεί.

Πρόσφατα δεδομένα από το CDC δείχνουν ότι μεταξύ 2015 και 2018, η ποσότητα νερού που κατανάλωναν οι Αμερικανοί μειώθηκε με την ηλικία. Το νερό συνεισέφερε στο 57% της συνολικής ημερήσιας κατανάλωσης υγρών για ενήλικες ηλικίας 20-39 ετών, 50% μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 40-59 ετών και 47% μεταξύ ηλικιωμένων 60 ετών και άνω.

Μπορεί η έρευνα να έγινε για τους Αμερικάνους αλλά μάλλον και εμείς στην Ελλάδα δεν απέχουμε πολύ. Εξάλλου το ίδιο ισχύει για όλους: Ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητάς μας και τυχόν χρόνιες παθήσεις, οι ανάγκες μας σε πρόσληψη νερού μπορεί να μειωθούν καθώς μεγαλώνουμε. Κι επίσης, καθώς μεγαλώνουμε μειώνεται και η δίψα μας.

Για να ξεπεράσουμε αυτό το αναπόφευκτο κομμάτι, αρκεί να αποκτήσουμε καλές συνήθειες με το νερό όσο είμαστε ακόμα νεότεροι.

Μία καλή συνήθεια εξηγεί η ειδικό είναι να έχεις πάντα νερό κοντά σου.

«Μην περιμένεις μέχρι να διψάσεις [για να πιείς νερό]», λέει. “Είναι πάντα καλό να πίνεις ή νερό ή κάποιο ρόφημα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ακολουθούν 3 τρόποι για να το κάνεις:

  • Κράτα πάντα ένα μπουκάλι μαζί σου. Στη δουλειά, στο σπίτι, στο γυμναστήριο. Επιπλέον, μην το παραλείπεις και μετά τα γεύματά σου.
  • Τροφές πλούσιες σε νερό. Μία από αυτές είναι το αγγούρι. Γενικότερα, τα φρούτα και τα λαχανικά θα σε ενυδατώσουν άμεσα.
  • Δοκίμασε να πίνεις ζεστό νερό με λεμόνι τα πρωινά. Ο οργανισμός σου παθαίνει μία μίνι αφυδάτωση το βράδυ. Το πρωινό αυτό ρόφημα θα ενεργοποιήσει τον οργανισμό σου.

Η γήρανση σημαίνει αφυδάτωση. Όπως καταλαβαίνεις, η ενυδάτωση σημαίνει πολλά παραπάνω από ένα ποτήρι νερό.

Η ενυδάτωση συμβάλλει σε λιγότερους πόνους περιόδου. Επίσης, βοηθά στην καταπολέμηση της απώλειας της μνήμης. Επιπλέον, μην ξεχνάς την υγεία του δέρματος, σώματος και οργάνων σου.

Δεν θα διψάς πάντα. Συνήθισε τον εαυτό σου σε αυτό το μοτίβο. Σταδιακά ο οργανισμός σου θα μάθει. Όσο μεγαλώνεις θα σου είναι πιο φυσιολογικό το να λαμβάνεις αρκετό νερό.

Διαβάστε επίσης:

6 παραδοσιακά tricks για να καταπολεμήσεις το κοινό κρυολόγημα

Τα οφέλη του να μαθαίνεις κάτι νέο κάθε μέρα
 

Πηγή: savoirville