Πώς θα κερδίσεις τον πόλεμο με το μυαλό σου

Λένε πως αν κάποιος σου πει να μην σκεφτείς το ροζ ελέφαντα στο δωμάτιο, αυτό θα είναι το μόνο που θα σκέφτεσαι. Παράξενο πράγμα το μυαλό. Δεν είναι εύκολο να σώσεις τον εαυτό σου από τις στιγμές που αισθάνεσαι το μυαλό σου να σε εγκαταλείπει.

Ακόμα και να θέλεις να σωθείς είναι λες και σαμποτάρεις τον εαυτό σου. Κανείς δεν έρχεται να σε σώσει, αν δεν το ζητήσεις και ακόμα κι αν έρθει πρέπει να του το επιτρέψεις πρώτα εσύ.

Το θέμα είναι να σώσεις εσύ τον εαυτό σου

Το μυαλό γίνεται εύκολα από καλύτερός σου φίλος, ένας μεγάλος εχθρός. Γίνεται ο τοίχος που σε χωρίζει από τις ευτυχισμένες και ξέγνοιαστες στιγμές. Θυμάμαι πως πάντα μου ήταν δύσκολο να εκλογικεύσω τις δικές μου σκέψεις.

Έπρεπε πάντα να με ‘τσεκάρω’, σε ανύποπτο χρόνο όποτε αισθανόμουν πως οι ίδιες μου οι σκέψεις με εξουθενώνουν ψυχικά. Βλέπεις το κάνει αυτό το μυαλό σου. Είναι λες και λειτουργεί αυτόνομα. Σαν να διαχωρίζει τη θέση του από το υπόλοιπο σώμα σου και να δημιουργεί έναν δικό του εαυτό.

Είναι αυτός ο λαβύρινθος, που το ίδιο σου το μέσα σχεδιάζει αλλά εσύ δεν ξέρεις πως να βγεις. Και κάπου εκεί πρέπει να σχεδιάσεις το χάρτη σου και να προετοιμάσεις τον εαυτό σου για την έξοδο.

Πρέπει να ανασυνταχθείς, να σου υπενθυμίσεις σε σένα ότι οι σκέψεις σου δεν είναι πάντα δικές σου και να τις αφήσεις να φύγουν. Πρέπει να θέλεις να σε σώσεις. Πρέπει να θέλεις να βγεις από το αδιεξόδο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να αγνοήσεις το ίδιο σου το μυαλό.

Παραδέξου το

Η παραδοχή σε κάθε τι που συμβαίνει στην ψυχή σου είναι το πρώτο βήμα. Αν αισθάνεσαι πως είσαι σε αδιέξοδο ή σε πόλεμο με το μυαλό σου, είναι σημαντικό να το πεις στον εαυτό σου. Πες το φωναχτά. Αυτόματα θα έχεις κερδίσει την πρώτη μάχη.

Μην του δίνεις αξία

Είναι το πιο δύσκολο και συνάμα το πιο σημαντικό. Να αγνοήσεις το ίδιο σου το μυαλό και τη θέση που σε φέρνει. Το πιο χειροπιαστό που μπορώ να σου πω, αυτό που τουλάχιστον λειτουργούσε πάντα σε μένα είναι στρέψεις αλλού την προσοχή σου. Αν δεν του δώσεις εσύ αξία, αυτόματα το κάνεις λιγότερο σημαντικό.

Μοιράσου το

Οι άνθρωποι μας είναι πάντα εκεί για να βοηθήσουν. Οι φίλοι, οι συγγενείς, εκείνοι που μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφαλείς. Μοιράσου τις σκέψεις σου, τους φόβους, τις αμφιβολίες σου. Το πιθανότερο είναι να διαπιστώσεις πως δεν είναι μόνο το δικό σου μυαλό που παίζει παιχνίδια.

Ο ροζ ελέφαντας είναι απλά ένας ροζ ελέφαντας

Οι σκέψεις σου είναι αυτό που είναι. Σκέψεις. Αν παραδεχτείς αυτό στον εαυτό σου η διαδικασία για βγεις από το αδιέξοδό σου έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο ροζ ελέφαντας θα είναι ακόμα στο δωμάτιο, αλλά εσύ θα έχεις ανοίξει ήδη την πόρτα για να βγεις.

Διαβάστε ακόμη:

Οι τάσεις στο interior design που βλέπεις στο Pinterest και φέτος κάνουν comeback

Μία άσκηση αναπνοής μπορεί να σε σώσει από την αϋπνία

Πηγή: savoir ville