Κλείσιμο

Πώς θα ήταν η ζωή με τετραήμερη εργασία;

Τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για τα πιθανά οφέλη που θα είχε σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, η τετραήμερη εργασία καθώς φαίνεται ολοένα και περισσότερες χώρες να υιοθετούν το μοτίβο αυτό.
Φαίνεται μάλιστα πως τα οφέλη αυτού του μοτίβου εργασίας είναι περισσότερα απ’ όσα θα πίστευε κανείς, ενώ μεγάλες εταιρείες που το εφαρμόζουν έχουν αναφέρει πως στην πραγματικότητα δεν ζημιώθηκαν, αλλά ωφελήθηκαν. Πολύ.

Με την πανδημία, η τηλεργασία έκανε την εμφάνισή της σε περισσότερους εργασιακού χώρους απ’ όσους φαινόταν πιθανό και φαίνεται πως λειτούργησε θετικά στις περισσότερες περιπτώσεις.

Δεν είναι απίθανο λοιπόν, στο εγγύς μέλλον να δούμε αύξηση των απομακρυσμένων και πιο ευέλικτων προγραμμάτων εργασίας, ακόμα και αυτό της 4ήμερης εργασίας. Στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι η τετραήμερη εργασία την εβδομάδα με τις ίδιες απολαβές, θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα πιο σύντομα απ’ όσο σκεφτόμαστε.

Ορισμένες εταιρείες συνειδητοποιούν ήδη τα οφέλη της τετραήμερης εργασίας. Όχι μόνο μια αυξάνει την ικανοποίηση των εργαζομένων, τη δέσμευση της εταιρείας και την ομαδική εργασία, αλλά μειώνει επίσης και τα επίπεδα άγχους. Μάλιστα αποδεικνύεται πως η 4ημερη εργασία δεν βλάπτει την παραγωγικότητά των υπαλλήλων ή την απόδοση της εταιρείας τους.

Τα οφέλη της 4ημερης εργασίας
Η 4ημερη εργασία μπορεί να φαίνεται σαν μια ριζοσπαστική ιδέα, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που μειώνονται οι ώρες εργασίας ανά τα χρόνια. Το 1890, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών υπολόγισε ότι ένας υπάλληλος πλήρους απασχόλησης σε ένα εργοστάσιο παραγωγής εργαζόταν κατά μέσο όρο 100 ώρες την εβδομάδα. Στα μέσα του 20ού αιώνα, οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία εργάζονταν περίπου 40 ώρες την εβδομάδα. Η μείωση της τρέχουσας εβδομάδας εργασίας μας σε 28 ώρες δεν είναι ίσως και τόσο ριζοσπαστική.

Ορισμένες εταιρείες δοκιμάζουν ήδη την ιδέα με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες.

Αύξηση της παραγωγικότητας
Τα αποτελέσματα της 4ημερης εργασίας σε όσες χώρες έχει εφαρμοστεί δοκιμαστικά είναι σχετικά αναπάντεχα, δεδομένου ότι μερικές από τις πιο παραγωγικές χώρες του κόσμου, όπως η Νορβηγία, η Δανία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες, εργάζονται κατά μέσο όρο περίπου 27 ώρες την εβδομάδα. Από την άλλη πλευρά, η Ιαπωνία, ένα έθνος διαβόητα γνωστό για τους υπερβολικά καταπονημένους υπαλλήλους, κατατάσσεται στο νούμερο 20 (από τις 35 χώρες) της παραγωγικότητας.

Ισότιμος χώρος εργασίας
Έρευνα σχετικά με το χάσμα στις αμοιβές των δύο φύλων από το Γραφείο Ισότητας των Κυβερνήσεων δείχνει ότι περίπου δύο εκατομμύρια Βρετανοί δεν εργάζονται αυτή τη στιγμή λόγω ευθυνών παιδικής φροντίδας και το 89% αυτών είναι γυναίκες. Μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας θα προωθούσε έναν ισάξιο χώρο εργασίας καθώς οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να περνούν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους.

Μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα
Οι χώρες με μικρότερες ώρες εργασίας έχουν συνήθως και μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, οπότε η μείωση των ωρών εργασίας θα μπορούσε επίσης να έχει και περιβαλλοντικό όφελος.

Πρέπει τελικά να υιοθετηθεί η 4ημερη εργασία;
Υπό προϋποθέσεις η απάντηση είναι ναι. Παρόλο που δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο για να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο τεχνολογικά, σύντομα φαίνεται πως η τεχνολογία, ιδιαίτερα η τεχνητή νοημοσύνη, θα υπερβεί τις δυνατότητες των εργαζομένων. Στη συνέχεια θα πρέπει να λάβουμε ορισμένες κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της εργασίας και τον καλύτερο τρόπο προστασίας και προαγωγής της ευημερίας των εργαζομένων.

Η τετραήμερη εργασία είναι μια βιώσιμη επιλογή, καθώς η τεχνολογία θα επέτρεπε στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν ως συνήθως, ενώ οι άνθρωποι μπορούν να έχουν ακόμη καριέρα με καλύτερη ισορροπία εργασίας/ζωής.

Διαβάστε ακόμη: 

5 τρόποι για να βοηθήσεις το στήθος σου να νικήσει τη βαρύτητα

Υπάρχει τρόπος να κάνεις Instagram worthy τη μικρή κουζίνα σου

Πηγή: Savoir Ville