Πώς θα γίνεις ο σωστός «καθρέφτης» για τις συμπεριφορές του παιδιού σου

Το να μεγαλώνεις παιδιά είναι ευλογία, είναι χαρά αλλά είναι και μία από τις δυσκολότερες δουλειές του κόσμου.

Και είναι τόσο δύσκολη γιατί σε κάνει να καταλαβαίνεις πώς δεν έχεις ευθύνη πια μόνο για τον εαυτό σου, αλλά και για ένα άλλο πλάσμα το οποίο πρέπει να το αναθρέψεις όσο καλύτερα μπορείς.

Με αυτό δεν εννοώ μόνο να του προσφέρεις τροφή, νερό, καταφύγιο ένα ασφαλές περιβάλλον, που είναι βασικές ανάγκες επιβίωσης, μιλάω και για την ψυχική ανατροφή του παιδιού.
Εκείνη που μετέπειτα θα δώσει του παιδιού σου (αλλά και σε σένα) τη σιγουριά και την ασφάλεια ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε δυσκολία της ζωής.

Το να είσαι γονιός απαιτεί από εσένα να μαθαίνεις μαζί με το παιδί σου, να εξελίσσεσαι μαζί με εκείνο και να θέλεις να γίνεσαι όχι μόνο καλύτερος γονιός, αλλά και άνθρωπος.

Το να μεγαλώνεις παιδιά λοιπόν είναι μια από τις πιο δύσκολες αλλά και ικανοποιητικές δουλειές στον κόσμο — και αυτή για την οποία μπορεί να νιώθεις λιγότερο προετοιμασμένος.

Ενίσχυσε την αυτοεκτίμηση του παιδιού

Τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν την αίσθηση του εαυτού τους ως μωρά όταν βλέπουν τον εαυτό τους μέσα από τα μάτια των γονιών τους. Ο τόνος της φωνής σου, η γλώσσα του σώματός σου και η κάθε σου έκφραση απορροφώνται από το παιδί.

Τα λόγια και οι πράξεις σου ως γονιός επηρεάζουν την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης του παιδιού περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Επίλεξε τα λόγια σου προσεκτικά και να είσαι συμπονετική ως γονιός. Ενημέρωσε τα παιδιά σου ότι όλοι κάνουν λάθη και ότι εξακολουθείς να τα αγαπάς, ακόμα κι αν δεν εκτιμάς τη συμπεριφορά τους τη δεδομένη στιγμή.

Θέσε όρια και δίδαξε την πειθαρχία

Ηπειθαρχία είναι απαραίτητη σε καθετί που κάνεις στη ζωή σου. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Ο στόχος της πειθαρχίας είναι να βοηθήσει τα παιδιά να επιλέξουν αποδεκτές συμπεριφορές και να μάθουν τον αυτοέλεγχο.

Μπορεί να δοκιμάσουν τα όρια που τους θέτεις, αλλά χρειάζονται αυτά τα όρια για να εξελιχθούν σε υπεύθυνους ενήλικες.

Οι κανόνες του σπιτιού βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τις προσδοκίες σου και να αναπτύξουν αυτοέλεγχο.

Μερικοί κανόνες μπορεί για παράδειγμα να είναι οι εξής:

  • δεν επιτρέπεται η τηλεόραση μέχρι να ολοκληρωθεί μια εργασία
  • δεν επιτρέπεται το χτύπημα, οι χαρακτηρισμοί ή το κακό πείραγμα

Αφιέρωσε χρόνο στο παιδί σου

Ακούγεται τόσο απλό κι όμως είναι τόσο δύσκολο. Τουλάχιστον το να γίνει ποιοτικά. Είναι συχνά δύσκολο για τους γονείς και τα παιδιά να βρεθούν μαζί για ένα οικογενειακό γεύμα, πόσο μάλλον να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί. Αλλά μάλλον δεν υπάρχει τίποτα που θα ήθελαν περισσότερο τα παιδιά.

Ξύπνησε 10 λεπτά νωρίτερα το πρωί για να φάτε πρωινό όλοι μαζί ή κάντε μια βόλτα μετά το δείπνο.

Τα παιδιά που δεν παίρνουν την προσοχή που χρειάζονται από τους γονείς τους, συχνά συμπεριφέρονται άσχημα, επειδή θεωρούν πως έτσι θα πάρουν την προσοχή που χρειάζονται.

Δημιουργήστε ως γονείς μια «ειδική βραδιά» κάθε εβδομάδα για να είστε μαζί με τα παιδιά σας και αφήστε τα να αποφασίσουν πώς θα περάσετε το χρόνο σας.

Το καλό πρότυπο

Θυμήσου πως οι γονείς είναι τα πρότυπα για τα παιδιά τους. Τα παιδιά δεν κάνουν άλλωστε ό,τι τους λες αλλά κάνουν αυτό που βλέπουν.

Όσο πιο μικρά είναι, τόσο περισσότερα στοιχεία παίρνουν από εσάς

Μοντελοποιήστε ως γονείς τα χαρακτηριστικά που θέλετε να δείτε στα παιδιά σας: σεβασμός, φιλικότητα, ειλικρίνεια, καλοσύνη, ανεκτικότητα, ενσυναίσθηση, αυτοπεποίθηση.

Κάνε πράγματα για άλλους ανθρώπους χωρίς να περιμένεις ανταμοιβή. Πες ευχαριστώ και κάποια όμορφη κουβέντα. Έναν καλό λόγο.

Πάνω απ’ όλα, να συμπεριφέρεσαι στο παιδί σου με τον τρόπο που περιμένεις να σου συμπεριφέρονται οι άλλοι.

Διαβάστε ακόμη

Το λάθος που κάνεις με τον σκύλο σου όταν δουλεύεις από το σπίτι, σύμφωνα με τους ειδικούς

Πώς να αντιμετωπίσεις την αβεβαιότητα που σου προκαλεί οτιδήποτε δεν μπορείς να ελέγξεις

Πηγή: Savoirville