Πώς να υποβάλεις την παραίτησή σου ειλικρινά και επαγγελματικά

Οι περισσότερες από εμάς έχουμε ένα αυξημένο άγχος όταν συναντούμε τον εργοδότη ή manager μας. Πόσο μάλλον όταν έχει έρθει η στιγμή να τους ενημερώσουμε ότι θέλουμε να υποβάλλουμε την παραίτησή μας. Είναι φυσικό να σε λούζει κρύος ιδρώτας όταν επιχειρείς κάτι τέτοιο – ειδικά αν είναι η πρώτη φορά.
Μπορεί να μην έχεις υποβάλλει παραίτηση ξανά, μπορεί να φεύγεις μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να μην ξέρεις πώς να φύγεις με θετική ενέργεια όταν είσαι δυσαρεστημένη από τη θέση και το περιβάλλον σου. Και η λίστα συνεχίζει. Τα καλά νέα είναι ότι έχεις τον έλεγχο της κατάστασης αλλά και ένα καινούργιο κεφάλαιο που σε περιμένει.

Με το κεφάλι ψηλά και θετικές σκέψεις αγκάλιασε αυτήν την ευκαιρία και θα δεις ότι η ομάδα σου θα σε εκτιμήσει ακόμη παραπάνω.

Πότε πρέπει να ενημερώσω τον manager μου;
Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. Όταν θες να υποβάλλεις την παραίτησή σου είναι σημαντικό να λάβεις υπόψιν παράγοντες όπως το χρονοδιάγραμμα τρεχόντων projects, διαθεσιμότητα ατόμων για αναπλήρωση θέσης, εκπαίδευση νέου ατόμου, κλπ. Θα είναι εύκολο για την εταιρία να βρει αντικαταστάτη και πόσο καιρό θα χρειαστεί; Σύμφωνα με τον κανονισμό, αν έχεις δουλέψει 1-2 χρόνια οφείλεις να τον ειδοποιήσεις μισό μήνα πριν την καταγγελία ενώ 2-5 χρόνια οφείλεις να τον προειδοποιήσεις έναν μήνα πριν την καταγγελία.

Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να πω ότι θέλω να παραιτηθώ;
Οι περισσότεροι επαγγελματίες Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού συμφωνούν ότι ένα face-to-face meeting είναι η καλύτερη επιλογή. Αν η φυσική επαφή δεν είναι εφικτή, τότε το τηλεφώνημα είναι η επόμενη επιλογή. Ωστόσο, η γραπτή παραίτηση είναι η τελευταία επιλογή και καλό θα ήταν να την χρησιμοποιήσεις όταν οι άλλες επιλογές είναι ανέφικτες.

Πώς ξεκινάω τη συζήτηση;
Οργάνωσες τη συνάντηση με τον εργοδότη σου και τώρα αγχώνεσαι πώς θα την αντιμετωπίσεις; Καταρχάς για όσες σκέφτονται ακόμη το πρώτο στάδιο να πλησιάσουν τον εργοδότη τους, απλά κάντε το. Ρωτήστε τον/την, πότε είναι μια καλή στιγμή για μια συζήτηση. Σχετικά με τη συνάντηση αυτή καθ’αυτή, χρειάζεται να είσαι ευθύς, ειλικρινής και άνετη. Γι’ αυτό, μπορείς να ξεκινήσεις λέγοντας ότι βρίσκεσαι εκεί καθώς επιθυμείς να υποβάλλεις την παραίτησή σου. Σίγουρα μέσα σου θα βράζουν πολλά συναισθήματα (θυμός, στενοχώρια, άγχος, αγωνία, κλπ.) αλλά το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να είσαι ήρεμη και σίγουρη για τον εαυτό σου.

Χρειάζεται να αναφέρω τον λόγο που φεύγω;
Παρόλο που δεν είσαι υποχρεωμένη να πεις τον ακριβή λόγο που φεύγεις, μπορείς να αναφέρεις έναν γενικό λόγο. Για παράδειγμα ότι βρήκες τη δουλειά των ονείρων σου ή ότι θες να δοκιμάσεις έναν νέο κλάδο ή ότι θες να ξεκινήσεις κάτι δικό σου. Μπορείς να κρατήσεις τον λόγο και την απάντησή σου σύντομη και περιεκτική. Ωστόσο, αν γνωρίζεις τον εργοδότη αρκετά χρόνια και δουλεύεις στην εταιρία για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείς να είσαι πιο ανοιχτή και να εξηγήσεις την επιλογή σου.

Πότε να το αναφέρω στους συνάδελφους και την ομάδα μου;
Στη δουλειά πολλές φορές τυχαίνει να γινόμαστε φίλοι με τους συναδέλφους μας με αποτέλεσμα να θέλουμε να τους ενημερώνουμε για όλα πρώτους. Ωστόσο, όταν έχει να κάνει με τη θέση μας θα ήταν σωστό πρώτα να μιλήσεις και να ξεκαθαρίσεις την κατάσταση με τον εργοδότη σου. Δε θα ήθελες να μάθει ο εργοδότης για την παραίτησή σου από τρίτους. Ούτε να είναι άσχημος ο τρόπος που θα φύγεις από την εταιρία. Αφού έχεις μιλήσει με τον εργοδότη σου και έχετε θέσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τότε μπορείς να ενημερώσεις και τους φίλους-συναδέλφους σου.

Πότε είναι η σωστή στιγμή να ζητήσω συστατική επιστολή;
Μπορεί να νιώθεις περίεργα που φεύγεις από μια δουλειά αλλά θες να γράψει μια καλή συστατική επιστολή ο εργοδότης σου. Ωστόσο, τόσα άτομα υποβάλλουν παραίτηση και θέλουν μια συστατική επιστολή. Είναι φυσιολογικό και δίκαιο να τη ζητήσεις χάρη στις ώρες και τον κόπο που έχεις αφιερώσει. Μπορείς να ζητήσεις την συστατική επιστολή την τελευταία ημέρα δουλειάς ή την ημέρα που θα μιλήσεις με τον εργοδότη σου. Επίσης, μπορείς να τον ρωτήσεις αν θα ήθελε να γράψει μια συστατική επιστολή ή αν μπορεί να είναι μια αναφορά στο μέλλον. Βλέποντας ότι περίμενες έως το τέλος για να ζητήσεις την επιστολή, ο εργοδότης σου θα σε εκτιμήσει ακόμη περισσότερο.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς να φροντίσεις την ευαίσθητη περιοχή κάτω από τα μάτια

5 sustainable brands με μαγιό που συνδυάζουν το στιλ με την προστασία του πλανήτη
 

Πηγή: Savoirville