Πώς να πετύχεις επιτέλους το digital detox που συνέχεια αναβάλλεις

Το κινητό δείχνει πάλι ότι ο χρόνος επί οθόνης ξεπέρασε το μέσο όρο (και αυτή τη φορά κατά πολύ μάλιστα).

Οι ειδοποιήσεις στο τηλέφωνο που χτυπούν αδιάκοπα σού προκαλούν μια αίσθηση εγκλωβισμού. Το συνεχές scrolling στο Instagram σε κάνει να νιώθεις ότι ζεις μια ψεύτικη πραγματικότητα.

Μάλλον ήρθε η στιγμή για ένα – αναγκαίο – digital detox. Προκάλεσε τον εαυτό σου για ένα διάλειμμα 24ωρών, μιας εβδομάδας, ενός μήνα σε διαφορετικό βαθμό κάθε φορά και θα νιώσεις λιγότερο αγχωμένη, πελαγωμένη και περισσότερο παρούσα στη στιγμή.

Το digital detox είναι βοηθητικό όταν θέλουμε να δώσουμε έμφαση στον εαυτό μας και να θεραπευτούμε από ό,τι μάς έχει αναστατώσει σε ένα χρονικό διάστημα. Οτιδήποτε βλέπουμε στην οθόνη είτε είναι ειδήσεις, απανωτά μηνύματα και emails, φωτογραφίες και βίντεο στα social media είναι αρκετό να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή μας.

Χρειάζεται να αποσυνδεθώ απ’ όλες τις συσκευές μου για το digital detox;

Καταρχάς, δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι και το πλάνο που αρέσει και ταιριάζει σε έναν δε σημαίνει ότι θα ταιριάξει σε όλους. Σκέψου τι είδους digital detox ταιριάζει σε εσένα και στην ανάγκη σου.

Θες να μειώσεις τα social media; Θες να σταματήσεις να λαμβάνεις κλήσεις ή μηνύματα; Θες να απενεργοποιήσεις τελείως το κινητό και τον υπολογιστή σου; Θα χρησιμοποιείς το τηλέφωνο και τον υπολογιστή από τις 9 έως τις 5 και μετά θα αφιερώνεσαι αποκλειστικά σε εσένα;

Σκέψου τι είναι αυτό που πραγματικά επιθυμείς και καν’ το. Μόνο που ξεκίνα με αργά βήματα. Δεν είναι ανάγκη να βουτήξεις κατευθείαν στα βαθιά.

Πώς να κάνεις digital detox για 24 ώρες

Η αποτοξίνωση από την τεχνολογία για μια ημέρα δεν είναι απαραίτητα ευκολότερη αλλά ίσως πιο απλή από μια αποτοξίνωση που διαρκεί περισσότερο. Γιατί; Επειδή μπορείς να επιλέξεις αυτές οι 24 ώρες να είναι τη διάρκεια του σαββατοκύριακου όπου δεν έχεις να ενημερώσεις το αφεντικό σου ότι θα είσαι 100% offline.

Επίσης, μπορεί το σαββατοκύριακο να οργανώσεις μια απόδραση στην παραλία επομένως να σού είναι πιο εύκολο να αποφύγεις τη διάδραση με το κινητό. Οργάνωσε πράγματα να κάνεις μέσα στην ημέρα και θα συνειδητοποιήσεις πόσο γρήγορα (και ευχάριστα) περνάει ο χρόνος μακριά από την τεχνολογία.

Πώς να κάνεις digital detox για 1 εβδομάδα

Ένα καλό εβδομαδιαίο digital detox μπορεί να έχει να κάνει με το να χρησιμοποιείς τα social media επιλεκτικά. Αντί δηλαδή να μπαίνεις στο Instagram και να κάνεις scroll στο feed σου, προσπάθησε να επιλέξεις συγκεκριμένους λογαριασμούς που θες να κοιτάξεις.

Ναι, είναι δύσκολο να μην παρασυρθείς και να πατήσεις το story ενός λογαριασμού που πέτυχες, ωστόσο σκέψου ότι το κάνεις για το καλό σου. Αν σου είναι δύσκολο, δοκίμασε να θέσεις χρονικό όριο στο scrolling που κάνεις έτσι ώστε να μην περνάς ατέλειωτο χρόνο μπροστά στο κινητό σου. Μια ακόμη ιδέα είναι να αποφεύγεις να κοιτάς το κινητό σου πριν κοιμηθείς και με το που ξυπνήσεις για μια εβδομάδα.

Επίσης, μπορεί να επιλέξεις κάθε μέρα να κάνεις αποτοξίνωση από κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα, την πρώτη μέρα να προγραμματίσεις detox από τα social media, την επόμενη από το whatsapp, την τρίτη από το Grey’s Anatomy κοκ.

Πώς να κάνεις digital detox για 1 μήνα

Αντί να αποχαιρετήσεις όλες τις οθόνες για έναν μήνα, ξεκίνα θέτοντας μικρούς εφικτούς στόχους καθημερινά. Για παράδειγμα, ξεκίνα δοκιμάζοντας να απομακρύνεις συσκευές τεχνολογίας από το δωμάτιό σου. Μια άλλη ιδέα είναι να αποφεύγεις το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σου ορισμένες ώρες την ημέρα όπως νωρίς το πρωί ή πριν κοιμηθείς.

Την ώρα που θα περνούσες κοιτώντας το τηλέφωνο, δοκίμασε να κάνεις διαλογισμό (χωρίς το application στο κινητό σου, παίρνοντας βαθιές εισπνοές και κάνοντας εκπνοές στη φύση), να πας τον σκύλο σου ή τον εαυτό σου βόλτα, να μαγειρέψεις ή να ζωγραφίσεις.

Όταν περιορίσεις τον χρόνο που κοιτάς το τηλέφωνο δοκίμασε να προχωρήσεις και στο social media detox. Ξεκίνα σταδιακά και ανάπτυξε την ικανότητά σου να παραμένεις περισσότερη ώρα μακριά από την τεχνολογία.

Πώς να κάνεις το digital detox τρόπο ζωής

Η τεχνολογία έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και είναι δύσκολο να την απομακρύνεις οριστικά από τη ζωή σου. Το κλειδί μας είναι η πιο συνειδητή χρήση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσπαθούμε να είμαστε παρούσες αφιερώνοντας τον εαυτό μας κάθε στιγμή σε αυτό που κάνουμε χωρίς να κοιτάμε το κινητό μας. Έχεις βγει για φαγητό με τις φίλες σου; Άσε το κινητό στην άκρη και “βούτα” στη συζήτηση.

Αρχίζοντας με μικρές αλλαγές, θα κάνεις μεγάλα βήματα. Αντί να τσεκάρεις το κινητό σου με το που χτυπήσει το ξυπνητήρι το πρωί, βούρτσισε τα δόντια και πλύνε το πρόσωπό σου. Βάλε το κινητό σου σε airplane mode όταν πηγαίνεις το σκύλο βόλτα και εστίασε στις καλοκαιρινές μυρωδιές και τους ήχους – θα χαρεί περισσότερο τη βόλτα του όπως και εσύ.

Διαβάστε επίσης:

H Giorgia Soleri πάσχει από αιδοιοδυνία κι εμείς μάθαμε τα πάντα για αυτή την πάθηση

Υπάρχει πιθανότητα να παντρευτείς τον λάθος άνθρωπο; Την απάντηση δίνει ο Μποτόν

Πηγή: savoirville