Κλείσιμο

Πώς να κάνεις διακοπές χωρίς να φύγεις από το σπίτι σου

Το να κάνεις διαλείμματα είναι απαραίτητο. Είναι καλό για την ψυχολογία σου, για την παραγωγικότητά σου, για την ψυχική και τη σωματική σου υγεία. Και το καλοκαίρι είναι η καλύτερη περίοδος του χρόνου για να προσφέρεις στον εαυτό σου το δώρο των διακοπών.

Τι σημαίνει όμως διακοπές; 

Οι περισσότεροι έχουμε ταυτίσει την έννοια των διακοπών με αποδράσεις από την πόλη, με ταξίδια σε νησιά ή στο εξωτερικό, με νέες εμπειρίες και παραστάσεις, με επανένωση με φίλους ή έστω με ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους μας. Όλοι αγαπάμε (να μισούμε) τα tanlines του καλοκαιριού, το να χαζεύουμε φωτογραφίες που έχουμε βγάλει μπροστά από αξιοθέατα, το να δοκιμάζουμε παραδοσιακές συνταγές του τόπου τον οποίο έχουμε επισκεφθεί (είναι αυτονόητο ότι κάποιο τόπο έχουμε επισκεφθεί), να διαλέγουμε δώρα για τους δικούς μας πίσω στην πόλη κτλ.

Και όντως έχουμε μαζέψει πολλά τέτοια σουβενίρ και έχουμε πολλές τέτοιες ιστορίες να διηγηθούμε για “εκείνο το καλοκαίρι που…”.

Μέχρι που έρχεται μια χρονιά που δεν προβλέπεται καμία σχετική απόδραση. Και ξεκινάς να αναρωτιέσαι, διακοπές από το σπίτι γίνονται;

Κι όμως γίνονται.

Πώς θα κάνεις διακοπές από την άνεση του σπιτιού σου

1. Διάβασε βιβλία ή δες ταινίες

Δεν λένε τυχαία ότι ένα καλό βιβλίο ή μια καλή ταινία μπορεί να σε ταξιδέψει. Άλλες εποχές, άλλες χώρες, άλλες νοοτροπίες, άλλοι κόσμοι που ξεδιπλώνονται μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου ή μέσα από τις σκηνές μιας ταινίας, μπορούν να σε βοηθήσουν να δραπετεύσεις νοητικά από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Και – γιατί όχι; – να ικανοποιήσουν κάπως αυτό το wanderlusting thing σου.

2. Μάθε μια καινούργια γλώσσα

Η καλύτερη αντανάκλαση ενός πολιτισμού είναι η γλώσσα του. Ίσως να μην μπορείς να βρεθείς στην Αβάνα, μπορείς όμως πάντα να έρθεις πιο κοντά στον πολιτισμό της μαθαίνοντας ισπανικά.

3. Μαγείρεψε μια συνταγή (ή και περισσότερες) από έναν προορισμό των ονείρων σου

Και αν η πρώτη απόπειρα πάει καλά, κάνε το συνήθειο να πειραματίζεσαι με παραδοσιακές συνταγές κάθε τόσο. Αν μη τι άλλο, θα τρως καλά.

4. Φτιάξε μια playlist με τραγούδια από άλλες χώρες

Και εδώ θα μου επιτρέψεις να εκφέρω την άποψη ότι οι πιο sexy προορισμοί για διακοπές έχουν και εξαιρετική μουσική παράδοση. Από τα φάντο της Πορτογαλίας, μέχρι τη γαλλική nouvelle vague και τα blues του Αμερικανικού Νότου, κάθε γωνιά αυτής της γης έχει και έναν ιδιαίτερο σκοπό να σου ψιθυρίζει.

5. Αγόρασε ένα σουβενίρ

Ίσως ήρθε η ώρα να προμηθευτείς εκείνο το σουβενίρ που είχες βάλει στο μάτι τότε αλλά σκέφτηκες ότι θα ήταν υπερβολή να αγοράσεις. Αναμνηστικά από πωλητήρια μουσείων, το κρυστάλλινο γοβάκι της Σταχτοπούτας από τη Disneyland, κάρτ ποστάλ από οπουδήποτε θα σου άρεσε να κάνεις διακοπές τώρα, αποτελούν καλές επιλογές.

Διαβάστε επίσης:

6 λόγοι για να ταξιδέψεις αυτό το καλοκαίρι στο νησί του Ηφαίστου, τη Λήμνο

Λέων: Μάθε τα πάντα για την προσωπικότητά του
 

 

Πηγή: savoirville