Πώς να επανέλθεις μετά από μία τοξική σχέση

Οι τοξικές σχέσεις μπορεί να είναι διαφορετικές για τον καθένα και μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσεις καμία φορά αν έχεις βρεθεί σε μία ανθυγιεινή σχέση.

 Οι σχέσεις μπορεί να είναι επαναστατικές – όχι με την έννοια ότι θα αλλάξουν ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ότι μπορούν να αλλάξουν τους κόσμους μας. Υγιείς σχέσεις εμπιστοσύνης μπορούν να κάνουν τα πάντα να μοιάζουν πιο όμορφα, αλλά οι τοξικές σχέσεις μπορούν να γεμίσουν κάθε άνθρωπο με ανασφάλειες, ζήλια, ακόμη και τραύματα

Η επιλογή να τερματίσεις μια τοξική σχέση μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα που θα κάνεις, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να το ξεπεράσεις ειδικά αν υπήρξε απιστία στη σχέση.

Ολόκληρη η ζωή άλλωστε ανατρέπεται όταν βρεθείς στον φαύλο κύκλο του ψέματος, της χειραγώγησης ή της εξαπάτησης.

Η εμπιστοσύνη και η επικοινωνία λειτουργούν χέρι -χέρι. Όποιος βρίσκεται σε μια μονογαμική σχέση θα σου πει ότι απαιτεί και διαπραγμάτευση. Ουσιαστικά, η διαπραγμάτευση σημαίνει να θέσεις όρια ή βασικούς κανόνες για τη σχέση σου.

Πως όμως μπορείς να ξεκινήσεις τη διαδικασία της ‘’επούλωσης’’ αν βρεθείς σε μία τοξική σχέση από την οποία κατάφερες να ξεφύγεις;

Κατανόησε τα συναισθήματά σου

Το να τερματίσεις μια ανθυγιεινή σχέση μπορεί να προκαλέσει πραγματικά οδυνηρά και μπερδεμένα συναισθήματα. Μπορεί να σου δίνει μια αίσθηση ελευθερίας, αλλά μπορεί επίσης να είναι απίστευτα δύσκολο και περίπλοκο μερικές φορές. Να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου και να του επιτρέψεις να στεναχωρηθεί και να κατανοήσεις τα συναισθήματά σου, χωρίς τύψεις.

Προσπάθησε να κόψεις κάθε επικοινωνία

Αν έχεις μείνει καιρό σε μία τοξική σχέση (ειδικά μια μακροχρόνια τοξική σχέση), μπορεί να είναι πραγματικά δελεαστικό να θέλεις να επικοινωνήσεις με τον πρώην σύντροφό σου. Ωστόσο η επικοινωνία αυτή θα σε ξαναβάλει στο φαύλο κύκλο της τοξικότητας. Το να μην διατηρείς επαφές είναι το πρώτο και πιο βασικό βήμα για να ξεκινήσει η επούλωση.

Κράτησε κοντά σου υποστηρικτικά άτομα

Επένδυσε σε φιλικές σχέσεις με θετικούς ανθρώπους. Ένα σύστημα υποστήριξης μπορεί να περιλαμβάνει οικογένεια, φίλους, κάποιον θεραπευτή, ομάδες υποστήριξης κλπ. Το να μπορείς να περνάς χρόνο με άτομα με τα οποία έχεις μια υγιή σχέση και μπορείς να εμπιστευτείς είναι εξαιρετικά ωφέλιμο. Οι τοξικές σχέσεις έχουν τον τρόπο να κρατούν τους ανθρώπους μόνους τους, οπότε τώρα είναι η ώρα να επανασυνδεθείς με τον στενό σου κύκλο ή να κάνεις νέους φίλους.

Μην φοβάσαι να μιλήσεις για όσα πέρασες

Οι τοξικές σχέσεις είναι συνήθως σχέσεις μοναχικές και απομονωμένες. Εάν δεν είσαι έτοιμη να μοιραστείς την ιστορία σου με άλλους, μπορείς να δοκιμάσεις να γράψεις τα συναισθήματά σου ώστε να επεξεργαστείς όσα έχεις περάσει.

Ανακάλυψε ξανά τον αληθινό σου εαυτό

Οι τοξικές σχέσεις μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να ξεχάσουν ποιοι είναι πραγματικά. Να ξεχάσουν τι τους αρέσει και ποιοι ήταν πριν από τη σχέση. Μόλις ξεφύγεις από μια ανθυγιεινή σχέση, δώσε προτεραιότητα στην ευτυχία σου και στο να κάνεις τα πράγματα που αγαπάς.

Ήσουν ισχυρή μονάδα και μία δυνατή προσωπικότητα πριν μπεις σε μία σχέση και εξακολουθείς να είσαι δυνατή ακόμα και μετά από αυτή.

Ο δρόμος για να ξαναβρείς τον εαυτό σου δεν είναι εύκολος, όμως κάθε μέρα είναι κι ένα βήμα παρακάτω. Φτάνει να το κάνεις κάθε μέρα. Κι ας είναι μόνο ένα!

Διαβάστε ακόμα:

Φτιάξε σπιτικό λίπασμα με τρία υλικά και κάνε τα φυτά σου χαρούμενα

Η Halsey για το σώμα της μετά τον τοκετό: «Δεν θέλω να τροφοδοτώ μια ψευδαίσθηση»

Πηγή: savoir ville