Πώς να αντιμετωπίσεις την αβεβαιότητα που σου προκαλεί οτιδήποτε δεν μπορείς να ελέγξεις

Η αίσθηση της έλλειψης ελέγχου είναι ίσως ένα από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά μονοπάτια που πολλές φορές διασχίζουμε στη ζωή μας. Όπου έλλειψη ελέγχου φυσικά, μπορείς να συμπληρώσεις τόσο τον νοητικό ή συναισθηματικό όσο και τον σωματικό έλεγχο.

Έλεγχος των συναισθημάτων, έλεγχος των ανθρώπινων σχέσεων, έλεγχος των σκέψεων ή των αντιδράσεων μας. Ναι, δυστυχώς ο έλεγχος καθορίζει πλέον την καθημερινότητά μας. Το απρόβλεπτο μας τρομάζει. Το τυχαίο μας τρομοκρατεί. Νιώθουμε συνεχώς μια εσωτερική πίεση να δώσουμε νόημα και να ερμηνεύσουμε οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας.

Φυσικά, αυτή η γενικότερη παράνοια οξύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19

Και παρά το γεγονός ότι η κατάσταση μοιάζει περισσότερο αξιόπιστη τους τελευταίους μήνες, αυτό δεν παύει να κατατάσσει την πανδημία ως ένα θολό πεδίο το οποίο δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε, να καταλάβουμε και πόσο μάλλον να ελέγξουμε. Στην προκειμένη περίπτωση φυσικά, η έλλειψη ελέγχου μοιάζει να αφορά όλους μας. Ναι, είναι ανθρώπινο να ανησυχούμε για όσα συμβαίνουν. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές όλα όσα μας ανησυχούν είναι πέρα των δυνάμεών μας.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν, για να αντιμετωπίσεις την αβεβαιότητα που σου προκαλεί οτιδήποτε δεν μπορείς να ελέγξεις;

Αρχικά, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κατευνάσεις το συναίσθημα έλλειψης ελέγχου, είναι να στρέψεις την εστίαση σου σε όσα μπορείς να βελτιώσεις ή να αλλάξεις. Είναι μεγίστης σημασίας να γνωρίζεις τι μπορείς και τι δεν μπορείς να ελέγξεις. Μην προσπαθείς να ελέγξεις οτιδήποτε συμβαίνει γύρω σου, καθώς η συγκεκριμένη «συνήθεια» πρόκειται για μια καταστροφική τάση η οποία σε γεμίζει μόνο με άγχος και μια αίσθηση αποτυχίας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The New Happy (@newhappyco)

Πρέπει να αποδεχθείς ότι κάποια πράγματα συμβαίνουν και θα εξακολουθούν να συμβαίνουν πέρα από τη δύναμή σου ή παρά τη θέλησή σου. Ακόμα, μια άκρως απελευθερωτική συμβουλή είναι να αφήσεις πίσω σου το παρελθόν. Το παρελθόν έχει φύγει. Δεν μπορείς να το αλλάξεις. Μπορείς όμως να αλλάξεις το παρόν. Μπορείς να ζήσεις το παρόν. Μπορείς να δημιουργήσεις το ιδανικό παρόν. Μπορείς να πλάσεις τη δική σου πραγματικότητα σε κάποιο βαθμό. Εξάλλου, η ζωή έχει ανάγκη μια μικρή δόση φαντασίας και τρέλας. Ναι, μπορείς να ελέγξεις κάποια πράγματα ή τουλάχιστον μπορείς να ελέγξεις τον τρόπο που τα αντιλαμβάνεσαι.

Πώς να δημιουργήσεις μια ισορροπία και να ανακτήσεις τον έλεγχο 

  1. Σημείωσε τι μπορείς να ελέγξεις, τι πιστεύεις ότι μπορείς να ελέγξεις και τι δεν μπορείς να ελέγξεις. Στη συνέχεια, απόρριψε οτιδήποτε δεν μπορείς να ελέγξεις και εστίασε σε όσα μπορείς να αλλάξεις. Αξίζει να αλλάξεις κάποια πράγματα στη ζωή σου ή όχι; Η απόφαση είναι στα χέρια σου.
  2. Νιώθεις ότι χάνεις τον έλεγχο υπό ορισμένες συνθήκες; Υπό πίεση συμπεριφέρεσαι με διαφορετικό τρόπο από εκείνον που θα ήθελες; Αν απάντησες «ναι» στα παραπάνω ερωτήματα, τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να μάθεις να παίρνεις μια βαθιά ανάσα πριν συμπεριφερθείς μια έναν ορισμένο τρόπο σε μια κατάσταση. Ακόμη και λίγα λεπτά σκέψης, θα σε βοηθήσουν να εστιάσεις στα θετικά. 
  3. Εάν η έλλειψη ελέγχου σου προκαλεί πανικό, μπορείς στρέψεις την προσοχή σου σε οτιδήποτε σε γεμίζει με θετική ενέργεια.
  4. Ναι, ίσως δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα. Ωστόσο, μπορείς να ελέγξεις τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τις διαφορετικές καταστάσεις στη ζωή σου. Αντί να τρέμεις στην ιδέα της έλλειψης ελέγχου, επικεντρώσου στη γενικότερη αλλαγή της στάσης/νοοτροπίας σου.
  5. Προσπάθησε να εστιάζεις στα πιο θετικά αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει ένα γεγονός. Μην πνίγεσαι απευθείας στην αρνητικότητα των καταστάσεων. Φυσικά, κάποιες φορές είναι αναπόφευκτο, ωστόσο ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες υπάρχει πάντα λίγο φως.

Διαβάστε ακόμα:  

Beauty & Fashion: Μια ισχυρή συμμαχία που καθορίζει δυναμικά την καθημερινότητά μας

H Dr Wendy Walsh εξηγεί στο TikTok τα 3 είδη φίλων που όλοι χρειαζόμαστε για την ψυχική μας υγεία

Πηγή: savoir ville