Πώς να αντικαταστήσεις τη συχνή «συγγνώμη» στη δουλειά

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες τείνουν να απολογούνται συχνά. Είτε επειδή πιστεύουμε ότι οι πράξεις μας είναι “κακές”, είτε επειδή φοβόμαστε ότι είμαστε αγενείς ή επιθετικές, είτε επειδή θέλουμε να κάνουμε καλή εντύπωση στους γύρω μας, η “συγγνώμη” έχει βασική θέση στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Και το σημαντικότερο, πολλές φορές προσθέτονται ακόμη περισσότερες ενοχές στο γεμάτο κιβώτιο συναισθημάτων.

Αυτό είναι σύνηθες στο εργασιακό περιβάλλον. Απολογήθηκες που απάντησες λίγο καθυστερημένα σε ένα email; Λες “συγγνώμη που σε ενοχλώ” στην αρχή μιας σημαντικής ερώτησης ή ζητάς συγχώρεση για ένα λάθος που δεν ευθύνεσαι απαραίτητα εσύ;

Είναι σωστό και αναγκαίο να απολογείσαι όταν ξέρεις ότι έχεις κάνει ένα λάθος. Ωστόσο, ζητώντας συγγνώμη συχνά δεν είναι μόνο χάσιμο χρόνου αλλά και πολύτιμης ενέργειας καθώς έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αυτοπεποίθησή σου και στο πώς σε βλέπουν οι άλλοι. Για να αντικαταστήσεις τη συνηθισμένη “συγγνώμη” διάβασε τις παρακάτω εναλλακτικές ιδέες.

“Συγγνώμη που καθυστέρησα”

Πόσες φορές έχεις καθυστερήσει λίγα λεπτά σε ένα meeting; Αντί να απολογηθείς που καθυστέρησες μπορείς να τους ευχαριστήσεις που έδειξαν υπομονή και σε περίμεναν να φτάσεις. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις “Σας ευχαριστώ που με περιμένατε. Εκτιμώ την υπομονή σας”. Έτσι δεν θα απολογηθείς και θα δείξεις την ευγνωμοσύνη σου που σε περιμένανε για να αρχίσουν.

“Συγγνώμη, τα έκανα θάλασσα”

Έχει τύχει σε όλους να κάνουν κάτι λάθος στη δουλειά, σε ένα project, σε μια υποχρέωση και να απολογηθούν λέγοντας ότι τα έκαναν θάλασσα. Λέγοντας κάτι τέτοιο αυτόματα μπορεί να νιώσεις την αυτοπεποίθησή σου να πέφτει. Αντίθετα, μπορείς να πεις “Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. Θα ασχοληθώ με αυτό και θα επανέλθω ξανά”. Έτσι ο άλλος βλέπει ότι εκτιμάς το σχόλιο του αλλά και ότι είσαι διατεθειμένη να προσπαθήσεις ξανά και να βελτιωθείς.

“Συγγνώμη, θα το κάνω καλύτερα την επόμενη φορά”

Μπορεί να έχεις υποσχεθεί αρκετές φορές ότι στο επόμενο project θα τα πας καλύτερα. Όταν όμως απολογείσαι για ένα μέτριο αποτέλεσμα ο άλλος μπορεί να καταλάβει ότι δεν προσπάθησες αρκετά για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Αντ’ αυτού μπορείς να πεις “Σε ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σου. Θα τα έχω υπόψιν για την επόμενη φορά”.

“Συγγνώμη που σε ενοχλώ”

Ίσως η πιο συνηθισμένη φράση στην οποία χρησιμοποιούμε τη λέξη “Συγγνώμη”. Ωστόσο, γιατί να ζητήσεις συγγνώμη όταν δουλεύετε μαζί για έναν κοινό στόχο; Μπορείς να πεις, “Είναι καλή στιγμή για μια γρήγορη ερώτηση;” δείχνοντας στον άλλον ότι καταλαβαίνεις ότι βρίσκεται εν ώρα δουλειάς.

Αυτές είναι μερικές μικρές αλλαγές που μπορεί να προσφέρουν μεγάλη διαφορά στην αυτοπεποίθηση σου. Γνωρίζοντας αυτές τις φράσεις δοκίμασε και μόνη σου να σκεφτείς καταστάσεις που χρησιμοποιείς τη λέξη “συγγνώμη”, αν αξίζει να απολογηθείς, και πώς θα μπορούσες να την αντικαταστήσεις.

Διαβάστε ακόμα

Γιατί πρέπει να αποφεύγεις να σε παίρνει ο ύπνος κάτω από τον ήλιο

5 τροφές που μπορείς να προσθέσεις στο πρωινό σου για να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Πηγή: savoirville.gr