Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στα οφέλη της yoga για την υγεία μας. Η αρχαία πρακτική όχι μόνο μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να αποβάλλουμε το άγχος, αλλά παράλληλα βελτιώνει την ευλυγισία, την ελαστικότητα και την ευκαμψία του σώματος και φυσικά συμβάλλει στη σωστή λειτουργία των ζωτικών οργάνων.

Ωστόσο, ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να κάνουμε yoga; Πρωί, απόγευμα ή βράδυ;

Η yoga μπορεί να είναι απίστευτα αναζωογονητική το πρωί, ενώ το βράδυ μπορεί να είναι ένας όμορφος τρόπος για να χαλαρώσεις μετά από μια εξαντλητική μέρα. Η ώρα που θα επιλέξεις λοιπόν για να κάνεις yoga, εξαρτάται στον μέγιστο βαθμό από το πρόγραμμα σου ή τους δικούς σου στόχους.

Yoga το πρωί
Η yoga είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να ξεκινήσεις τη μέρα σου, καθώς θα σε βοηθήσει να καθαρίσεις το μυαλό σου, να βελτιώσεις τη συγκέντρωσή σου και παράλληλα θα σου προσφέρει την απαραίτητη δόση ενέργειας για να συνεχίσεις δυναμικά τη μέρα σου.

Εάν έχεις παρατηρήσει ότι ξυπνάς με πόνους ή νιώθεις μια έντονη δυσκαμψία, μια απλή stretching routine μπορεί να ελαχιστοποιήσει στο έπακρο τον πόνο αυξάνοντας παράλληλα τη μυϊκή δύναμη και την ευλυγισία. Όπως προαναφέραμε, η yoga μπορεί επίσης να είναι ένας αποτελεσματικός σύμμαχος κατά του άγχους και του stress.

Μερικές από τις καλύτερες στάσεις yoga που θα ήταν ωφέλιμο να συμπεριλάβεις στην πρωινή ρουτίνα σου είναι οι εξής:

 • Sun salutations
 • Seated twist
 • Cat-cow
 • Eagle pose
 • Bridge pose
 • Spinal twist

Yoga το βράδυ

Αν το πρωινό ξύπνημα σου προκαλεί φρενίτιδα, μια βραδινή ρουτίνα yoga θα σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι.

Τις βραδινές ώρες η yoga θα προετοιμάσει το σώμα σου για έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο, καθώς διεγείρει την χαλάρωση του σώματός σου, η οποία με τη σειρά της θα βοηθήσει το μυαλό σου να ηρεμήσει και να αποβάλλει το άγχος της ημέρας. Ακόμη, μπορεί να ανακουφίσει κάθε ένταση ή πόνους οι οποίοι έχουν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η yoga είναι ο καλύτερος τρόπος για να «κλείσεις» την ημερά σου με μια νότα γαλήνης.

Στη βραδινή ρουτίνα καλό θα ήταν να επιλέξεις πιο αργές και χαλαρωτικές στάσεις όπως:

 • Child’s pose
 • Standing forward bends
 • Downward facing dog
 • Pigeon
 • Reclining twist

Τελικά, ποια είναι η καταλληλότερη ώρα για να κάνεις yoga;
Όπως προαναφέραμε, αυτό εξαρτάται από τους δικούς σου ατομικούς στόχους, το πρόγραμμά σου και την εύρεση χρόνου. Αρχικά λοιπόν, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να σκεφτείς τους στόχους σου και να βρεις τον χρόνο που ταιριάζει καλύτερα ή τον χρόνο που συμβαδίζει με τους δικούς σου ρυθμούς ζωής.

Αν για παράδειγμα θέλεις να χάσεις βάρος, τότε θα ήταν προτιμότερο να κάνεις yoga την ώρα που έχεις περισσότερη ενέργεια. Από την άλλη, αν επιθυμείς να αποκτήσεις περισσότερη ευελιξία, μπορείς να δοκιμάσεις να εξασκηθείς το απόγευμα ή το βράδυ, καθώς εκείνες τις ώρες το σώμα σου θα είναι περισσότερο εύκαμπτο. Εάν έχεις ανάγκη να χαλαρώσεις, η βραδινή ή η νυχτερινή άσκηση είναι προτιμότερη.

Διαβάστε ακόμη: 

Το Déjà Vu το ήξερες, το Déjà Rêvé όμως;

Γρανίτα καφέ με μαύρη ζάχαρη και σαντιγί

 

Πηγή: Savoir Ville

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις